M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Semnificatia trandafirului negru, o floare plina de mister care este in pericol de disparitie

Elegant si misterios. Un cos cu trandafiri criogenați negri are un farmec foarte special. Exista sau nu? Intr-un mic sat din Turcia, este posibil sa admiri un exemplar, dar poate nu pentru mult timp. Trandafirul negru de Halfeti este, de fapt, in pericol de disparitie.

La sfarsitul anilor 1990, guvernul turc a inceput sa construiasca mai multe baraje, ceea ce a provocat inundatii in satul de la care isi trage numele trandafirul Halfeti.

Locuitorii au fost nevoiti sa se mute la aproximativ 10 km de partea orasului care a fost complet scufundata de ape, iar aici solul a lasat putine sanse ca floarea sa creasca. Prin urmare, cultivatorii au incercat sa reproduca trandafirul negru in sere mai apropiate de locul sau de origine, iar unele rezultate pot fi deja observate,

Exista cu adevarat?

Un trandafir (aproape) negru exista, iar acesta este cel din Halfeti, un mic sat din provincia Sanliurfa, Turcia. Trandafirul negru de Halfeti creste doar aici, iar culoarea neagra se datoreaza solului in care creste si apei pe care o absoarbe floarea.

Trandafirii negri cresc in numar mic si, din momentul in care infloresc la inceputul primaverii, petalele capata o culoare rosu inchis pana cand devin negre in timpul verii. Acesta nu este chiar negru, dar este de un rosu inchis si profund, care cu siguranta impresioneaza. Rare, da, dar exista mai multe varietati: Black Baccara, de exemplu, care se caracterizeaza prin rosul intens al petalelor, este un hibrid frumos, cu o tulpina lunga si un boboc ascutit; singurul sau defect este lipsa de parfum.

Guinée este un trandafir catarator care are o inflorire abundenta si o aroma picanta intensa; printre cei mai cautati trandafiri, Louis XIV are o culoare foarte inchisa, este foarte rezistent la boli si poate fi cultivat cu succes si in ghivece, cu conditia ca acestea sa fie adanci si sa aiba un diametru de cel putin 50 cm.

In sfarsit, Munstead Wood este un trandafir negru foarte popular, care a fost introdus pe piata la inceputul anilor 2000 de catre hibridatorul englez David Austin: are o culoare vermilion intensa, cu nuante si mai inchise si un parfum foarte special, care aminteste oarecum de fructe de padure.

Adica?

In limbajul florilor, trandafirul negru este asociat cu o dragoste chinuita si obsesiva, pe scurt, antiteza trandafirului alb, care a simbolizat intotdeauna dragostea pura si casta. De aceea, a oferi un trandafir negru partenerului poate insemna ca dragostea s-a terminat si devine astfel un semn de despartire.

Trandafirul negru este, de asemenea, un simbol al anarhiei, dar si al rebeliunii. Daca ne uitam in urma, de exemplu, Black Rose Books era numele unei edituri anarhiste din Montreal si nu este o coincidenta faptul ca numele acestei edituri se refera la trandafirul negru.

Tot in Boston, in anii ’70, o revista de ideologie anarhista numita The Black Rose era foarte populara. In cele din urma, trandafirul negru este, de asemenea, un simbol ezoteric, deoarece este adesea asociat cu magia neagra, intunericul si raul.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu