M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Propaganda periculoasă a Rusiei

S-au scurs deja 11 zile de la invadarea Ucrainei de către Rusia. Deși presa și rețelele sociale din întreaga lume sunt pline de crimele si bombardamentele împotriva populației civile, cu totul altfel stau lucrurile în Rusia. Putin a încercat să vândă războiul pe plan intern ca o operațiune specială de „demilitarizare” și „denazificare”, dar aproape imediat, imaginile cu atacul lor s-au scurs înapoi în rețelele sociale ruse. Câteva mii de protestatari au ieșit în stradă în orașele rusești și au strigat „fără război”. Au urmat arestările previzibile, dar Kremlinul și-a dat seama că are o problemă mai mare. Nu au putut să țină departe imaginile și videoclipurile cu femei, copii și bătrâni care se ascund în subsoluri, criza umanitară care se desfășoară, țintirea intenționată a Rusiei asupra caselor civile, școlilor, spitalelor și rapoartele privind pierderile grele ale forțelor ruse. În încercarea de a câștiga controlul asupra spațiului informațional, Kremlinul a încercat rapid să închidă ultimele două instituții de presă independente ruse (Dzohd și Ekho Moskvy), posturi occidentale (BBC, Vocea Americii și Radio Free Europe), în timp ce a interzis rețelele sociale, platforme media, Facebook și Twitter. Duma de Stat a Rusiei a emis imediat o nouă lege, semnată de Putin, care încriminează utilizarea cuvintelor război și împărtășirea de „fake news” despre operațiunile militare ale Rusiei. Pedeapsa pentru oricine se abate de la narațiunea oficială a Kremlinului este de până la 15 ani de închisoare.

La scurt timp după ce aceste măsuri au fost puse în aplicare, propaganda a luat o întorsătură mai întunecată și mai periculoasă. Organismele de știri ale statului rus au început să folosească „nazist” în aproape toate titlurile lor atunci când raportau versiunea lor despre evenimentele din Ucraina. Apoi au venit rapoartele fără temei că Ucraina are un program nuclear și a făcut o „bombă murdară” cu „dovezi” că SUA furnizează plutoniu. Desigur, toate acestea sunt o minciună, dar pe măsură ce Putin amenință Occidentul cu armele sale nucleare, presa sa de stat dezvoltă un pretext pentru utilizarea armelor nucleare în Ucraina. De la începutul atacului Rusiei, armata lor a capturat rapid centrala nucleară de la Cernobîl și, câteva zile mai târziu, a tras în mod intenționat asupra centralei nucleare Zaporizhzhia (cea mai mare din Europa), dând foc unei clădiri administrative, ocupând-o și luând ostatic personalul. Aseară, narațiunea din mass-media de stat rusă a început să se bazeze pe „programul nuclear” al Ucrainei, cu șapte titluri consecutive care încearcă să argumenteze cazul. Este o minciună periculoasă, dar strategică pentru operațiunile militare pe care Rusia le-a planificat.

Aparent, narațiunea nucleară nu a fost suficientă pentru că astăzi s-a trecut la programul biologic al Ucrainei. Altă minciună! Generalul-maior Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a declarat reporterilor că „operațiunea militară specială” rusă a distrus agenți patogeni periculoși de ciumă, antrax, tularemie, holeră și alte boli mortale în ziua atacului lor. „Am primit documentație de la angajații laboratoarelor biologice ucrainene cu privire la distrugerea de urgență a agenților patogeni deosebit de periculoși ai ciumei, antraxului, tularemiei, holerei și a altor boli mortale pe 24 februarie”, a spus Konașenkov. Rusia de ani de zile a lansat dezinformări despre laboratoarele secrete ale Ucrainei. Dacă Ucraina ar avea aceste laboratoare secrete de arme biologice, ar fi greu de crezut că armata rusă le-ar fi distrus în prima zi a asaltului lor, având în vedere că planul lor de a captura principalele orașe în câteva zile a eșuat. De asemenea, dacă aceste laboratoare ar fi existat, atunci Rusia ar fi folosit ca principal pretext pentru a lansa atacul lor brutal în Ucraina, iar distrugerea acestor agenți patogeni ar fi fost raportată în fiecare instituție de presă rusă pe 24 februarie.

Dezinformarea lor continuă cu acuzațiile de curățare etnică efectuate de ucraineni, cu titlul din RIA Novosti care apare astăzi: „Radicalii ucraineni efectuează curățare etnică, sparg case și apartamente”. Greu de crezut că, în timp ce Occidentul vede nenumărate imagini cu clădiri de apartamente distruse, sate distruse, soldați ruși jefuind și spargând casele și trăgând în civili neînarmați, ucrainenii sunt cei care efectuează curățarea etnică împotriva ucrainenilor. Dar nimic nu ar trebui să fie logic în mass-media rusă sau în campaniile lor de dezinformare.

Putin devine din ce în ce mai încolțit și mai paranoic, deoarece operațiunile sale strategice eșuează în atingerea obiectivelor militare. Au apărut rapoarte despre dezordine în cadrul comunității sale de informații, iar prăbușirea economiei ruse se profilează. În ciuda tuturor eforturilor, Putin nu va putea opri adevărul să iasă la iveală, iar videoclipurile și imaginile vor reveni în spațiul informațional rusesc, împreună cu numărul mare de morți al armatei ruse. Această combinație îl face pe Putin și mai disperat și mai periculos, fără nicio modalitate de a da înapoi. Vedem acest lucru în asaltul lui Putin, în încercarea de distrugere a tuturor orașelor din Ucraina și în țintirea, în mod special, a populației civile. Propaganda Kremlinului dă indicații despre planurile lui Putin și trebuie monitorizată mai mult ca niciodată.

Imagine: https://www.pbs.org/
Sursa articol: https://olgalautman.substack.com/

Prec.

Introdu Comentariu