M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Polizor, ce este si pentru ce este folosit?

Polizorul poate fi vazut pe orice banc de lucru care se respecta, dar de multe ori nu este clar cum anume functioneaza si care este functia sa. Este exact ceea ce vom afla in acest ghid, in care vom intelege ce este un adaptor tip drujba pentru flex 11.5” (polizor) si la ce este folosit.

Polizor: ce este?

Un polizor este o masina de lucru pentru diferite utilizari. Acestea includ ascutirea, taierea si rectificarea. De fapt, polizorul poate fi adesea denumit si „roata de rectificat”. Acest instrument foarte util poate avea in mod clar forme diferite, in functie de modul in care este utilizat.

Polizor de banc

In general, acesta consta intr-un motor electric care este ancorat ferm la un banc de lucru. La fiecare capat al polizorului sunt atasate doua discuri abrazive, sau un disc abraziv si o perie, sau un disc abraziv si un disc de lustruire. Prin urmare, prima utilizare este pentru lustruirea artefactelor.

De asemenea, se utilizeaza pentru netezirea colturilor obiectelor care au fost taiate anterior. In general, se utilizeaza pentru a lustrui o unealta care a fost prelucrata, dar care prezinta inca imperfectiuni, aschii si muchii care nu sunt perfect netede.

O alta utilizare foarte utila este pentru ascutirea bitilor sau a lamelelor din otel. In acest caz, polizorul este util pentru a prelucra lama fara a o supraincalzi, ceea ce ar deforma-o. Prin urmare, o conditie prealabila este ca atat polizorul in sine, cat si discurile si alte suporturi sa fie de buna calitate.

Polizor unghiular

Un alt tip popular de polizor este asa-numitul „polizor unghiular”. In acest caz, cel mai comun nume sub care este cunoscuta unealta este „polizor unghiular”. Prin urmare, prima diferenta consta in modul in care este tratata. Bataia este, de fapt, folosita manual. Acesta nu este montat pe un banc de lucru, ci este utilizat prin deplasarea fizica acolo unde este necesar. Cea mai frecventa utilizare a acestuia este taierea.

Biciul este adesea folosit de tamplarii care trebuie sa taie o placa de lemn sau de mesterii care trebuie sa taie o placa de piatra. Se monteaza discuri din diferite materiale, in functie, bineinteles, de tipul de aliaj care trebuie taiat. Esential in aceste cazuri este ca mesterul sau muncitorul sa poarte o protectie standardizata si rezistenta.

Cele mai comune caracteristici ale polizorului

Indiferent de tipul de utilizare, statica sau manuala, adaptor tip drujba pentru flex 11.5” (polizor) este compus dintr-un numar de piese si are anumite caracteristici care pot fi incluse in urmatoarele categorii:

  • puterea electrica: puterea exprimata in wati a unui polizor variaza de la cateva sute pentru cele mai mici polizoare pana la peste 2 kW (pentru modelele mai mari si mai puternice, in mod natural, montate pe bancuri de lucru);
  • tipul de disc: discurile care sunt montate pe polizor, dupa cum am vazut, sunt diferite in functie de tipul de lucru care urmeaza sa fie efectuat. In general, insa, discurile sunt rigide si intarite daca trebuie sa se taie un material precum piatra sau lemnul, discuri diamantate (daca trebuie doar sa se taie, in special materialele cele mai rezistente, deoarece diamantul este foarte puternic si ascutit), discuri abrazive (pentru abraziune) sau discuri cu lamela (daca trebuie doar sa se efectueze o lucrare de lustruire finala, cum ar fi cromarea).

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu