M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Parintii invinuiti pentru sarcinile in randul adolescentelor din Namibia

Coordonatorul Comisiei Regionale pentru Educatie din regiunea Kavango West, Risto Shipanga, a cerut parintilor sa faca mai multe pentru a combate numarul mare de sarcini in randul adolescentelor.
Shipanga este de parere ca parintii ar trebui sa vina alaturi de scoli si de autoritatile competente pentru a rezolva aceasta problema, si spune ca unele scenarii legate de aceste sarcini pot fi puse pe seama parentingului iresponsabil, in special in cazurile in care unora dintre copii li se permite sa locuiasca impreuna.

„Se poate spune ca este o educatie iresponsabila, elevii au voie sa locuiasca impreuna, parintii permit acest tip de comportament”, a spus el. „Parintii trebuie sa fie mai responsabili si sa rezolve aceasta problema la nivel de familie. Ne implicam prin intermediul scolilor, in asa fel incat acestea sa transmita parintilor mesajele in timpul intalnirilor cu parintii sau intalnirilor comunitare, insa ideea este clara – parintii trebuie sa-si faca si ei treaba”. El a reamintit, de asemenea, de cazuri in care adultii au devenit motivul de cadere al copiilor lor, o tendinta pe care o considera evidenta la nivelul scolii.
Dintr-un numar de 3627 de sarcini in randul adolescentelor raportate in tara de catre ministrul Educatiei, Anna Nghipoddoka, la inceputul acestei luni, Kavango West a raportat 554 si nu 520 asa cum se spusese anterior, ceea ce plaseaza aceasta regiune pe locul doi in tara, pe locul intai aflandu-se Omusati, cu 562 de sarcini.

“Am raportat 554 de sarcini in randul adolescentelor din regiunea Kavango West, conform cifrelor pe care le detin, dar sunt chiar mai multe cazuri. Regiunea are 177 de scoli si am implicat comunitatile la diferite niveluri. Cand masurile de izolare au fost relaxate, am organizat dialoguri comunitare cu privire la educatia sexuala completa in care am implicat parinti, comunitate, lideri politici si chiar religiosi, mobilizand si pledand pentru educatia sexuala”, a spus Shipanga.

Consilierul scolar din Kavango East, Mercy Bupilo, a declarat pentru New Era ca mandatul si responsabilitatea lor este sa asigure implementarea politicii privitoare la sarcinile la varsta adolescentei in scoli si sa faciliteze partea de prevenire a sarcinii in randul adolescentelor, in aproximativ 160 de scoli din regiune.
„Oferim instruire profesorilor Life Skills, astfel incat acestia sa poata oferi elevilor continut cu privire la sanatatea reproducerii sexuale. De asemenea, lucram cu Ministerul Sanatatii, care are programe menite sa emancipeze fetele cu privire la planificarea familiala si la sarcina”, a spus Bupilo. Ea a subliniat unele probleme cu care se confrunta profesorii in indeplinirea sarcinilor lor, printre acestea numarandu-se si parintii care refuza sau se opun orelor de sanatate a reproducerii sexuale in scoli. “Probabil ca parintii nu cunosc continutul orelor si au aceasta perceptie ca, atunci cand predai educatie sexuala completa, ii inveti pe cursanti cum sa faca sex, ceea ce nu este cazul… Pledam pentru gestionarea educatiei sexuale, deoarece politicile prevad clar ca, odata ce prevenirea a esuat, trebuie sa trecem la gestionare” a spus ea. „Suntem obligati sa pastram pozitia cursantului la o scoala timp de un an, dupa care pot merge la o scoala la alegere fara a-i urmari, dar atata timp cat exista o comunicare intre parinti si scoala, totusi, parintii sunt nu constienti de acest lucru”.

Coordonatorul la nivel national al Forumului Femeilor Africane Pedagog din Namibia (Fawena), Marlene Mungunda, a declarat ca parintii ar trebui sa se implice activ in educatia copiilor lor, sa comunice cu buna-credinta si sa fie modele de urmat. „Parintii trebuie sa participe, de asemenea, la intalnirile comunitatii si sa capete cunostinte cu privire la efectele sarcinilor la varsta adolescentei si sa-si protejeze copiii”, a adaugat ea.

Fawena este o organizatie nonguvernamentala mandatata sa incurajeze accesul, sa imbunatateasca retentia, precum si calitatea educatiei fetelor si tinerelor femei din Namibia.
Mungunda este de parere ca una dintre cele mai bune modalitati prin care se poate rezolva problema sarcinilor in randul adolescentelor din Namibia este informarea, constientizarea si sensibilizarea cu privire la aceasta problema, pentru ca are un impact negativ in societate si include mai multe parti interesate.
„Sarcina la varsta adolescentei ar trebui, de asemenea, sa fie declarata o amenintare nationala la nivelul intregii tari, iar conducerea politica ar trebui sa ia parte la lupta impotriva acesteia”, a adaugat ea.

Sursa: https://neweralive.na

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu