M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Mixer planetar: ce este, cum se folosește și ce rețete poți prepara cu el

Multe gospodine se întreabă: ce este un mixer planetar și de ce este necesar în bucătărie? Un mixer planetar este un aparat electrocasnic conceput pentru a amesteca produse cu orice grad de vâscozitate, la fel ca orice alt mixer. Denumirea de „planetar” provine de la faptul că mixerul se mișcă în jurul axei sale, similar cu mișcarea planetei.

Mixerul planetar este un aparat electrocasnic folosit pentru a amesteca, pentru a mixa și bate: un accesoriu din ce în ce mai prezent în bucătăriile noastre, capabil să accelereze și să simplifice realizarea unui număr mare de preparate, inclusiv pâine, prăjituri, brioșe. Numele său provine de la mișcarea de dublă rotație efectuată. 

Tocmai această mișcare dublă îi permite capturarea și prelucrarea tuturor ingredientelor pentru a obține un aluat omogen, bine oxigenat și ușor de lucrat, totul în doar câteva minute. Mixerul planetar s-a născut, de fapt, pentru uz profesional: a fost folosit de către brutarii și cofetarii care trebuiau să pregătească zilnic cantități mari de aluat dar, în timp, acest aparat și-a găsit locul și în preparatele casnice. 

Ți-ai cumpărat recent un mixer planetar profesional și ai vrea să afli mai multe lucruri despre el? Citește rândurile de mai jos.

Ce este un mixer planetar?

Un mixer planetar, cunoscut și sub numele de mixer vertical este întâlnit frecvent în unitățile Horeca dar nu numai. Este un echipament din categoria de mixere multifuncționale având un mod de funcționare complex. 

Un mixer profesional cum este mixerul planetar trebuie să fie dotat cu diferite accesorii care se pot schimba în funcție de necesitățile bucătarului sau cofetarului. Cu alte cuvinte, un mixer planetar este un alt fel de robot de bucătărie. 

Mixerul planetar este aliatul de preț al oricărui bucătar profesionist sau cofetar. Acesta are mai multe viteze, ceea ce permite o pornire treptată a aparatului și o oprire făcută la fel, lin, nu brusc. Folosirea unui mixer planetar în bucătărie te ajută să economisești timp prețios deoarece crește productivitatea și performanța muncii. 

Un mixer planetar este un aparat multifuncțional realizat din oțel inoxidabil, prevăzut cu un bol din inox care rezistă foarte mult timp. Dotat cu o bază solidă, un mixer planetar are o durată lungă de viață.

Cum se folosește mixerul planetar?

Mixerul planetar este un aparat incredibil de util și foarte ușor de folosit, important este să respecți câteva reguli simple și să fii atent la câțiva pași pentru a obține preparatul perfect. Mai exact, urmează sfaturile de mai jos:

  • Crește viteza treptat

Pentru a evita să îți găsești bucătăria complet invadată de făină, ouă sau zahăr este important să începi să lucrezi cu ingredientele la o viteză mică. Cu un ochi pe rețetă și cu celălalt pe consistența aluatului, adaugă ingredientele treptat și crește viteza treptat. Pentru majoritatea preparatelor, o viteză medie este suficientă, pentru unele aluaturi este posibil să fie nevoie să ajungi la viteza maximă dar, din nou, cel mai bine este să faci acest lucru treptat.

  • Timpul

În bucătărie, în patiserie în special, respectarea timpului corect de prelucrare este esențială. Atunci când folosești mixerul planetar trebuie să acorzi o atenție deosebită instrucțiunilor, care sunt diferite în funcție de fiecare rețetă în parte: unele aluaturi au nevoie doar de câteva minute de preparare în timp ce prepararea altora poate dura chiar și 60 de minute.

  • Căldura

Nu toată lumea știe că mixerul planetar produce căldură atunci când lucrează, ceea ce, în unele cazuri, poate fi în detrimentul aluatului. Dacă rețeta cere un timp îndelungat, sfatul nostru este acela de a face pauze scurte, chiar și numai pentru câteva secunde.

  • Experimentează

Respectarea rețetei este importantă, dar adăugarea unui strop de experiență proprie și disponibilitatea de a experimenta pot face ca creațiile tale să fie pur și simplu perfecte.

  • Curățarea

Ca orice aparat electrocasnic, mixerul planetar trebuie curățat bine după fiecare utilizare, nu numai din motive de igienă, ci și pentru a evita riscul ca eventualele reziduuri de aluat să se întărească și să deterioreze bolul sau batoanele. Mixerele planetare sunt foarte ușor de curățat și aproape toate modelele pot fi spălate în mașina de spălat vase.

Ce rețete poți prepara cu un mixer planetar?

Numeroase sunt rețetele care pot fi preparate cu ajutorul unui mixer planetar: pandișpan, biscuiți cu unt, bezele, pâine albă, focaccia, sosuri, compoturi și multe altele. De asemenea, se poate folosi pentru a frăgezi sau pentru a mixa alimente solide precum carnea. La ce trebuie să fii atent atunci când alegi un mixer planetar?

Atunci când alegi un mixer planetar trebuie să acorzi atenție următoarelor puncte:

Materialul din care este realizat

În ziua de azi, oțelul inoxidabil este cel mai bun material de pe piață. Datorită caracteristicilor sale, acest material poate oferi performanțe ridicate și durabilitate. Singurul dezavantaj este prețul ridicat al mixerelor realizate complet din oțel inoxidabil. Plasticul este mai puțin preferat deoarece este inferior oțelului din mai multe puncte de vedere.

Un pachet complet care poate fi atât standard cât și extins

Echipamentul extins include o serie de accesorii suplimentare care nu sunt furnizate în setul standard. Astfel de duze sunt necesare în bucătărie și pot transforma mixerul planetar într-un feliator de legume, un storcător de fructe și chiar un tocător de carne.

Capacitatea bolului se va alege în funcție de nevoile personale

O familie alcătuită din 3 membri va avea nevoie de un bol cu o capacitate de 4-5 litri maxim. Nu uita că, cu cât bolul este mai mare, cu atât prețul va fi și mai mare.

Panoul de control

Panoul de control poate fi atât tactil cât și mecanic. Fiecare tip vine cu avantajele și dezavantajele sale. Spre exemplu, un panou tactil este ușor de citit iar panoul mecanic este destul de robust.

Principalele avantaje ale mixerului planetar sunt următoarele:

  • putere mare;
  • muncă la mare intensitate;
  • aspect estetic;
  • ergonomie;

Puterea mare permite baterea amestecurilor de toate vâscozitățile. Datorită mecanismului special de lucru, mixerul planetar efectuează mișcări mult mai intense decât un malaxor, astfel încât obții amestecul finit mult mai repede. Aspectul ergonomic al aparatului înseamnă că se potrivește cu orice interior de bucătărie.

Drept urmare, un mixer planetar este un instrument esențial într-o bucătărie deoarece oferă versatilitate și performanță în procesul de preparare al alimentelor.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu