M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Ochelari de protecție profesionali: ce sunt, cum să îi alegi și cum să îi întreții

Prevenirea accidentelor la locul de muncă a devenit o preocupare majoră pentru angajatorii și angajații din sectoarele expuse. Prin urmare, este adesea obligatoriu ca utilizatorii de utilaje cu risc ridicat să poarte ochelari de protecție profesionali. 

Ochii sunt o parte expusă și sensibilă a corpului. Ochii sunt fragili și, fără protecție, accidentele se pot întâmpla foarte repede: deteriorarea sau perforarea corneei, arsuri la nivelul corneei sau la nivelul retinei, opacifierea cristalinului, etc.

Există în ziua de azi pe piață ochelari de protecție profesionali disponibili sub diferite forme pentru a se potrivi nevoilor și cerințelor tale. Ai probleme în a te decide ce ochelari protecție sunt potriviți pentru activitatea ta? Citește rândurile de mai jos pentru a afla cum să alegi și cum să întreții ochelarii de protecție profesionali.

Ochelari de protecție profesionali: cum să îi alegi

Atunci când ai nevoie de protecție ochi vei constata că ai la dispoziție o gamă largă de ochelari de protecție din care poți alege: cu diferite grade de acoperire, diferite materiale, culori și acoperiri. Iată care sunt principalele aspecte de care trebuie să ții cont în alegerea unor ochelari de protecție profesionali:

Tipul ochelarilor de protecție

Există ochelari de protecție standard sunt de cele mai multe ori folosiți împotriva riscurilor de expunere la lumină. Aceștia nu acoperă întreaga față dar tâmplele flexibile îi fac mai confortabili.

  • Ochelari cu ventilație directă

Aceștia sunt perfecți pentru persoanele care muncesc în medii în care praful este inevitabil. Permit aerisirea directă a ochilor dar nu lasă să treacă particulele de praf, scântei sau orice alt tip de particule, indiferent de direcția din care aceștia vin spre ochi.

  • Ochelari cu ventilație indirectă

Aceștia sunt prevăzuți cu deschideri indirecte care blochează orice tip de particule, praf, lichid sau orice altceva. Sunt recomandați în mediile în care există riscul stropirii cu lichide sau cu substanțe chimice.

  • Ochelari de protecție profesionali cu scuturi laterale

Acești ochelari de protecție sunt utilizați în medii de lucru în care se întâmplă frecvent să fie aruncate obiecte de mici dimensiuni sau diverse particule la înălțimea ochilor. Protejează indiferent că obiectele sau particulele vin din lateral sau din față.

  • Materiale rezistente și durabile

O pereche de ochelari de protecție profesionali ar trebui să fie realizați din materiale durabile și rezistente pentru a rezista la un impact eventual și pentru a-ți oferi protecția de care ai nevoie pe termen lung. Lentilele ar trebui să fie realizate din policarbonat sau un material similar, cunoscute pentru rezistența lor.

  • Conformitatea cu standardele de siguranță

Dacă ești interesat de protecție ochi și cauți o pereche de ochelari de protecție profesionali trebuie să fii atent și la acest aspect, conformitatea cu standardele de siguranță. Cu alte cuvinte, trebuie să te asiguri că ochelarii aleși sunt marcați în mod corespunzător și că respectă normele de siguranță în vigoare din industria ta.

  • Ergonomia

Ochelarii de protecție trebuie să se potrivească perfect pe forma feței tale și să acopere ochii complet. Drept urmare, asigură-te că alegi un model care te avantajează.

  • Compatibilitatea cu alte echipamente de protecție

Dacă folosești alte echipamente de protecție precum căștile sau măștile respiratorii trebuie să te asiguri că ochelarii de protecție sunt compatibili cu acestea și pot fi purtați împreună fără să creeze disconfort.

  • Greutatea

Alege ochelari de protecție cu o greutate redusă, ușori, care să nu exercite o presiune excesivă asupra nasului sau urechilor. Ochelarii de protecție grei devin incomozi dacă sunt purtați o perioadă mai îndelungată.

  • Reglaje și ajustări

Verifică dacă modelul dorit de ochelari de protecție beneficiază de opțiuni de reglare pe conturul feței tale. Aceasta este o caracteristică care te va ajuta să obții o potrivire confortabilă și sigură.

Ochelari de protecție profesionali: cum îi întreții

În mod ideal, depozitează ochelarii de protecție departe de lumina directă a soarelui. Păstrează–i cât mai departe posibil de orice produse abrazive. De obicei, pot fi curățați cu șervețele și dezinfectant obișnuit de uz casnic. 

Totuși, trebuie să știi că există produse specifice pentru ochelari, pentru a asigura o dezinfecție perfectă. Nu uita să schimbi imediat lentilele dacă observi zgârieturi sau urme.

În funcție de activitățile pe care le desfășori și de riscurile la care te expui, ochelarii de protecție reprezintă un dispozitiv care îți oferă securitate, liniște și confort în utilizare. În unele cazuri, ochelarii de protecție sunt obligatorii. Pentru a te ajuta să faci alegerea potrivită, Hoffmann-Group.com/ro/ îți vă oferă o gamă completă de ochelari de protecție.

Ochelari de protecție profesionali: de ce sunt importanți?

Ochii sunt o parte deosebit de sensibilă a corpului și este esențial să îi protejăm. Utilizarea regulată a substanțelor chimice sau a mașinilor care provoacă stropi crește probabilitatea unui accident la locul de muncă. 

Acesta este motivul pentru care, printre altele, ochelarii de protecție sunt obligatorii pentru angajații ale căror activități îi pot expune la riscuri. Pentru a alege o pereche de ochelari protecție potrivită pentru activitatea ta trebuie să definești riscurile la care poți fi expus.

  • Riscuri mecanice: stropirea cu particule solide sau așchii, în special în timpul operațiunilor de prelucrare.
  • Riscuri chimice sau biologice: stropi de lichide, vapori toxici sau gaze. Aceste riscuri sunt predominante în industria farmaceutică, în sectorul prelucrării produselor alimentare, cosmetice și de tratare a deșeurilor.
  • Riscuri termice: radiații intense, proiecție de lichide sau solide la temperaturi foarte ridicate. Riscurile termice sunt predominante în metalurgie (căldură radiantă din cuptoare, metale topite, etc).
  • Riscuri electrice: arcuri electrice de scurtcircuit sau contact electric. Expunerea la procesele de sudare cu arc electric dar și atunci când un angajat lucrează la o instalație sau la un echipament electric.
  • Riscuri optice: radiații UV (ultraviolete) sau IR (infraroșii), utilizate în domeniul medical sau în industrie (expunerea în timpul proceselor de sudură, spre exemplu).

Ochelarii de protecție sunt esențiali pentru siguranța ta la locul de muncă. Asigură-te că îi alegi pe cei potriviți prin identificarea riscurilor specifice, alegerea tipului potrivit de protecție, verificarea conformității cu standardele de siguranță și asigurându-te că sunt ergonomici, confortabili.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu