M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Legea 121 din 2014 – ce inseamna eficienta energetica pentru o afacere?

In ziua de astazi, eficienta energetica este un aspect extrem de important al afacerilor, mai ales la nivel industrial. Ba chiar mai mult decat atat, exista legi – atat la nivel national, cat si la nivel european – care impun atingerea unui anumit nivel de eficienta energetica.

De exemplu, incepand cu anii 2024-2025, orice afacere noua de pe teritoriul Romaniei trebuie sa fie eficienta energetic din start, de la deschidere. Mai exact, trebuie sa aiba un consum energetic de sub 1000 tone echivalent petrol pe an.

Iata ce mai inseamna eficienta energetica pentru o afacere, asa cum este specificat in legea 121 din 2014.

Un audit energetic industrial

Totul incepe cu un audit – asa spune legea 121 din 2014. Doar asa poti afla cat de eficienta energetic este afacerea ta, dar mai ales ce poti face pentru a imbunatati acest aspect. In acelasi timp, realizarea unui astfel de audit este obligatorie, o data la fiecare 4 ani – indiferent de rezultatul auditului precedent. Aceasta este modalitatea prin care statul roman garanteaza faptul ca afacerile isi mentin eficienta energetica.

Un beneficiu major al acestor audituri este faptul ca echipa de auditori iti va oferi si modalitati/solutii de imbunatatire a eficientei energetice. Totodata, vei primi si ajutor in implementarea masurilor mentionate in audit.

O echipa de management energetic

Legea 121 din 2014 mentioneaza si faptul ca afacerile trebuie sa numeasca un manager energetic – eventual care sa fie insotit de o echipa. Acesta trebuie sa aiba certificarile aferente in domeniu si evident, sa stie cum sta treaba, dupa cum s-ar spune.

Din fericire, managerii energetici apartin de firme cu renume in industrie, astfel angajarea unuia vine cu anumite garantii pentru tine si pentru eficienta energetica a companiei tale.

Trebuie mentionat faptul ca rolul principal al acestui manager este de a se asigura ca masurile mentionate in auditul energetic industrial sunt implementate la timp si in mod corespunzator.

Legea 121 din 2014 – ce inseamna eficienta energetica pentru o afacere1

Controlul si gestionarea echipamentelor si masinariilor

Este de la sine inteles ca principalii consumatori de energie electrica in cadrul unei afaceri sunt echipamentele si masinariile. Astfel, acestea trebuie gestionate corespunzator din punct de vedere al eficientei energetice.

In urma unui audit energetic industrial conform specificatiilor din legea 121 din 2014, se pot mentiona masuri care implica fie imbunatatirea masinariilor existente sau inlocuirea acestora. Mai mult, controlul si gestionarea acestora poate implica si automatizari la nivel electric si industrial, dupa caz.

Un prim pas in controlul consumului de energie al echipamentelor il reprezinta realizarea unui plan de mentenanta regulat.

Utilizarea de energie solara si becuri LED

Intr-o afacere, becurile sunt aprinse aproape in permanenta – chiar si in timpul zilei. Deseori, acest lucru este necesar, in special din cauza lipsei ferestrelor si surselor de lumina naturale. Astfel, afacerea are responsabilitatea de a folosi becuri LED si daca exista posibilitatea, de a apela la instalatii de energie solara. Chiar daca nu pare un aspect semnificativ, este un aspect care trebuie luat in calcul conform mentiunilor din legea 121 din 2014.

Pe langa masinarii, utilaje si echipamente tehnice, sistemele, echipamentele si corpurile de iluminat sunt alti consumatori mari de energie.

Daca vrei sa afli cata energie consuma afacerea ta, fie pentru a te pregati pentru un audit viitor, fie pentru a elimina din costurile afacerii tale, apeleaza acum la expertul in energie si eficienta electrica Elsaco – experienta si profesionalism!

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu