M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Evidenta gestiunii deseurilor – un pas important in strategia de integrare a afacerii in economia circulara

Modelul economic liniar utilizat in ultimele decenii conduce la o epuizare treptata a resurselor si la un volum tot mai mare de deseuri. De aceea, a aparut conceptul de economie circulara care promoveaza modele de productie si consum mai responsabile. Cresterea accelerata a consumului de bunuri la nivel mondial a adus la supraexploatarea resurselor naturale, motiv pentru care s-a regandit intreaga strategie de crestere economica. Aceasta poate fi consolidata doar printr-un sistem axat pe reducerea, reutilizarea, reciclarea, si recuperarea materialelor in procesele de productie, distributie si consum. 

Iata ce importanta are evidenta gestiunii deseurilor in tranzitia catre o economie circulara!

O economie circulara nu poate fi posibila fara un sistem bine pus la punct de gestionare a deseurilor. In esenta, acestea trebuie reutilizate si reciclate cat mai mult, astfel incat sa poata reintra in economie in loc sa stea la groapa de gunoi sau sa polueze mediul inconjurator. O economie circulara depinde de utilizarea materialelor in cea mai eficienta masura posibila iar gestionarea deseurilor este un pas important in tot acest proces. 

In plus, activitatea de gestiune a deseurilor este reglementata prin lege si trebuie sa fie realizata de persoane instruite in acest sens, ideal de un responsabil de mediu. Scopul acesteia este de a reduce efectul nociv asupra mediului inconjurator si asupra sanatatii, dar si o mai buna valorificare a resurselor prin folosirea partilor recuperabile. Legatura economie circulara – deseuri este evidenta in contextul in care companiile genereaza mari cantitati de deseuri. Din acest motiv, gestionarea si evidenta lor devine o activitate obligatorie pentru societatile comerciale. In functie de industrie si de marimea firmei, acest proces poate fi mai simplu sau mai complex, insa cu siguranta este extrem de important.

Cateva obligatii privind evidenta gestiunii deseurilor sunt:

  • Incadrarea fiecarui tip de deseu rezultat din activitate de catre toti producatorii si detinatorii de deseuri persoane juridice.
  • Colectarea separata a cel putin urmatoarelor categorii de deseuri: hartie, sticla, metal si plastic.  
  • Efectuarea operatiunilor de tratare a deseurilor sau transferarea acestora catre un operator autorizat. 
  • Desemnarea unei persoane din cadrul firmei sau a unei terte parti pentru urmarirea indeplinirii obligatiilor de mediu – valabil in cazul persoanelor juridice care detin Autorizatie de mediu sau Autorizatie integrata de mediu. 

Adoptarea unui sistem circular de gestionare a deseurilor are multiple beneficii pentru mediu, deoarece, prin refolosirea resurselor, se reduce cantitatea de materiale noi. Mai mult decat atat, circularitatea are ca rezultat mult mai putine deseuri. Materialele vor fi refolosite sau reciclate atat cat se poate, iar cele care nu pot fi reciclate vor fi transformate in surse de energie. 

Pentru a implementa o strategie de economie circulara in afacere, Stratos te poate ajuta cu identificarea solutiilor potrivite domeniului tau de activitate inclusiv transport, reciclare, evidenta gestiunii deseurilor si valorificarea lor sau raportari sim. In acest fel, vei beneficia de indrumare nu doar in ceea ce priveste respectarea legislatiei, dar si din punct de vedere tehnic si operational. 

In concluzie, in timp ce compania ta va trece la un sistem de afaceri circular care protejeaza resursele si mediu, tu te vei putea concentra si pe alte sarcini la fel de importante pentru viitorul companiei. 

 

Sursa foto: freepik.com

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu