M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Cu ce se ocupa planificarea familiala?

Adevarata preocupare pentru stilul de viata ar trebui sa includa preocuparea pentru sanatatea fizica, dar si preocuparea pentru activitati ale mintii si sufletului.

Conceptul de planificare familiala

Conform www.sexedu.ro, sanatatea publica defineste comportamentul demografic prin atitudinea unei perechi fata de propria-i reproducere, fata de dimensiunea familiei sale, fata de numarul de urmasi. Comportamentul demografic natural este caracteristic unei perechi care nu aplica metode de limitare a nasterilor.

Pana in 1989 in Romania nu au existat metode de control a fertilitatii. Neexistand oficial mijloace contraceptive eficiente, singura alternativa ramasa femeilor a fost cea de avort provocat, camuflat deseori ca avort spontan.

Deseori femeile apelau sa la avort provocat empiric, metoda ce a dus deseori la decesul femeilor.

In Romania dupa liberalizarea avorturilor in 1990, au patruns pe piata numeroase contraceptive hormonale, dispozitive intrauterine, prezervative.

O parte din paciente au beneficiat de gratuitate la prescrierea anticonceptionalelor insa datorita costului scazut al avortului multe femei preferau intreruperea sarcinii.

Din acest motiv s-a inteles ca nu este necesar numai utilizarea unor mijloace contraceptive adecvate fiecarei paciente ci si de servicii de specialitate, servicii care sa influenteze si sa educe femeia de responsabilitatea ce o are in privinta reproducerii.

Astfel, au aparut centre zonale si judetene de planificare familiala si sanatatea reproducerii care realizeaza o gama de servicii dar si perfectionarea personalului medical.

Care este rolul planificarii familiale?

Planificarea familiala se refera la urmatoarele aspecte:

  1. modalitatea de evitare a unei sarcini nedorite;
  2. modul de a avea o sarcina la un moment dorit;
  3. reglarea intervalului dintre nasteri;
  4. prezervarea fertilitatii;
  5. evitarea sarcinilor cu risc pentru mama si copil;
  6. cresterea starii de bine individual si social;
  7. armonia in cuplu;
  8. depistarea si tratarea bolilor cu transmitere sexuala.

Astazi activitatea de planificare familiala tinde sa-si extinda aria, indeplinind si alte obiective:

–    diagnosticul infertilitatii cuplului;

–    depistarea neoplasmelor genito-mamare;

–    sfat conjugal si genetic;

–    consultanta in tulburarile sociale;

–    tratamentul menopauzei.

Pentru ca in aceste cazuri, comunicarea este bidirectionala, atat medic – pacient cat si pacient – medic se prefera in locul termenului de consultatie pe cel de „counseling’.

Scopurile counseling-ului sunt:

a). pacientii (clientii) sunt incurajati sa se gandeasca atent asupra problemelor lor;

b). dupa ce s-a inteles problema, se sconteaza trecerea la actiune in vederea rezolvarii problemei. Actiunea este dirijata de consilier dar decizia apartine pacientului.

Counseling-ul inseamna alegere. Pentru ca decizia sa fie adecvata, trebuie sa apartina clientului.

Tipuri de consiliere (counseling)

1.) Counseling general –

2.) Counseling contraceptiv – se prezinta toate metodele caracteristice lor

3.) Counseling specific pentru o metoda

4). Counseling special in situatii particulare (pre-, postabortum, counseling premarital, counseling psiho-sexual, counseling post agresiune sexuala, counseling in sterilizarea chirurgicala).

Cand pacienta se adreseaza unui cabinet de planificare familiala inaintea efectuarii avortului, recomandabil este a i se prezenta notiuni privitoare la contraceptie si modalitati de evitare a unui eventual avort in viitor.

Daca pacienta se adreseaza unui cabinet de planning din cadrul unei maternitati i se prezinta modalitatea avortului, a anesteziei.

Decizia de a recurge la intreruperea sarcinii sau nu, apartine in totalitate pacientei.

Cand pacienta se adreseaza unui cabinet in perioada post-abortum, i se prezinta metodele contraceptive si eventual sprijinul unui psiholog pentru acele femei afectate psihic de acest eveniment.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu