M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Echilibrul energetic – calea catre o greutate sanatoasa

Pentru a ajunge la o greutate sanatoasa sau pentru a te mentine la acest prag odata ce l-ai atins, tot secretul consta in mentinerea echilibrului intre aportul energetic si energia pe care o ardem (energia care iese din organism).

Ponturi pentru observarea aportului energetic:

  • Consuma o varietate larga de alimente, din fiecare dintre cele 5 grupe alimentare, in cantitatile recomandate.
  • Fii atent la marimea portiilor, mai ales la alimentele sau bauturile cu un continut mare de kilojouli.
  • Limiteaza aportul de alimente cu densitate energetica mare sau de alimente si bauturi cu continut mare de kilojouli (verifica intotdeauna numarul de kilojouli de pe ambalaj atunci cand mananci sau cand cumperi un aliment).

Daca iei o masa bogata energetic, alege alimente si bauturi care sa aiba mai putini kilojouli la celelalte mese ale zilei.

Ponturi pentru observarea energiei pe care o arzi

  • Fii activ in toate modurile posibile de-a lungul unei zile – urca pe scari in loc de lift, coboara din autobuz cu o statie mai devreme si mergi pe jos, ridica-te din cand in cand de pe scaun in timpul serviciului.
  • Fa exercitii in mod regulat – cel putin 30 de minute de activitate de intensitate moderata in majoritatea zilelor saptamanii.
  • Fa mai multa miscare atunci cand mananci alimente care contin mai multi kilojouli.

Obtinerea si mentinerea unei greutati sanatoase este buna pentru vitalitate per ansamblu si pentru starea de bine si te ajuta sa previi extrem de multe boli.

Aportul de energie – consumul de kilojouli in exces

Atunci cand consumi in mod regulat alimente care contin mai multi kilojouli decat are nevoie organismul, energia in plus este stocata sub forma de grasime. Daca vei manca maxim 100 kj extra in fiecare zi (sau daca prin sport vei arde cu 100 kj mai putin zilnic) poti acumula un kilogram de grasime pe an.
Daca ai o greutate ce depaseste greutatea normala si sanatoasa, pentru a elimina un kilogram de grasime corporala in doua luni (fara sa iti intensifici activitatea fizica) va fi necesar sa consumi cu aproximativ 600 de kj mai putin pe zi.

Aportul de energie – prea putini kilojouli consumati

Atunci cand consumi in mod regulat mai putini kilojouli decat are nevoie organismul tau, greutatea ta poate scadea. Daca treci prin episoade de slabire sub greutatea sanatoasa sau daca slabirea este neintentionata, atunci este important sa stai de vorba cu un medic dietetician sau chiar cu medicul de familie, care iti poate recomadna anumite analize care sa te ajute sa depistezi eventuale probleme de sanatate sau doar de alimentatie deficitara.

Energia arsa – consumul de kilojouli prin sport

Atunci cand esti activ, corpul tau arde mai multa energie (kilojouli). Miscarea nu utilizeaza numai energia stocata, ci te ajuta si sa stimulezi dezvoltarea musculara. Cu cat ai mai mult tesut muscular, cu atat poti arde mai multi kilojouli. Activitatea fizica regulata te ajuta sa iti gestionezi greutatea si sa iti mentii o stare buna de sanatate – putand reduce chiar riscul aparitiei bolilor cronice.
Pentru a slabi in mod activ, fixeaza-ti ca obiectiv 60-90 de minute de activitate fizica de intensitate moderata in majoritatea zilelor saptamanii. Incepe de la un nivel mai scazut si urca treptat pana ajungi la un nivel superior.
Nu uita, este mult mai probabil sa mentii slabirea atunci cand ai eliminat treptat kilogramele, decat daca ai slabi rapid prin diete dure.
Daca ai peste 40 de ani si probleme medicale pre-existente sau daca nu ai mai facut sport de ceva timp, stai de vorba cu medicul inainte de a incepe un nou program de fitness.

Cum sa faci schimbari practice in echilibrul energetic

Reducerea cantitatii de kilojouli pe care o consumi in fiecare zi din alimente si bauturi, fie si prin cantitati mici, poate contribui si ea putin cate putin la o schimbare importanta.
Iata cat de simplu poate fi:

  • Mananca o salata sau orez ca garniture, in loc de cartofi prajiti.
  • Comanda carne la gratar, in loc de carne prajite sau diverse tipuri de pane.
  • Treci de la laptele full fat la lapte cu continut redus de grasime sau degresat.
  • Treci de la bauturi pline de zahar la apa.
  • Treci de la mancare prajita la mancare saraca in kJ.
  • Treci de la o portie mare de mancare sau de bautura la una mica.
  • Evita toate ofertelee de prin magazine sau restaurante de genul 2 la pret de 1.
  • Verifica numarul de kilojouli din meniuri sau de pe produse si alege intotdeauna variantele cu cei mai putini kJ.
  • Daca simti ca ai exagerat la o masa, consuma mai putini kJ la mesele urmatoare.
  • Fa mai multa activitate fizica atunci cand consumi alimente cu mai multi kilojouli.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu