M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Ce sunt achizitiile publice? Iata aici detalii

Dupa cum am vazut in diferite ocazii, avem multe modalitati de a lega un angajat de o anumita companie sau entitate. Una dintre numeroasele forme de legatura este ceea ce se numeste achizitii publice. Stiti ce vrea sa spuna? In acest articol va vom explica asfel incat a fie mai simplu de accesat aceste cai. Haideti sa vedem ce sunt mai exact achizitiile publice si cum functioneaza acest demers.

Ce sunt mai exact achizitiile publice?

Achizitiile publice sunt cele care apar atunci cand entitatile publice angajeaza persoane juridice sau fizice din sectorul public sau privat pentru a-si indeplini unele dintre obligatiile care le revin.

Care sunt partile in aceasta forma de angajare sau raport de munca? Se ocupa de aceleasi tipuri de contracte?

Partile sunt:

  • Antreprenor: Este acea persoana care plateste pentru a primi bunul sau serviciul pe care il angajeaza. In acest caz, este statul
  • Antreprenor: Este cel care furnizeaza bunul sau serviciul contractat si, prin urmare, este cel care primeste plata
  • Auditor: Angajatul este cel care monitorizeaza anumite activitati astfel incat acestea sa fie realizate cu totala legalitate si transparenta.

Cu toate acestea, in aceasta forma de contractare sunt tratate exact aceleasi tipuri de contracte ca si in cazul contractelor private, adica definite, nedeterminate, contracte de servicii etc.

Care este importanta achizitiilor publice?

Exista mai multe:

  • Este un instrument de executie a bugetului
  • Prevede normele de utilizare a resurselor publice
  • Aceasta contribuie la o mai buna utilizare a resurselor publice si, prin urmare, contribuie la imbunatatirea calitatii vietii comunitatii

Care este cadrul juridic pentru achizitiile publice?

Principala este constitutia politica si din aceasta deriva norme precum:

  • Codul de contencios administrativ, civil, comercial si de procedura penala
  • Statutul fiscal
  • Statutul general al achizitiilor publice

Cum se face contractarea atunci cand este „publica”?

In general, achizitiile publice se realizeaza prin cereri de concurs de merit, licitatie publica, contractare directa sau selectie prescurtata, adica se face o alegere impartiala a contractantului care se potriveste cel mai bine intereselor statului, avand in vedere anterior criteriile care au fost stabilite de entitate pentru a se califica si a alege in conditii egale cea mai buna propunere prezentata sau cel mai bun profil personal al celor care participa. Cauti un curs de achizitii publice? Aici poti gasi tot ce ai nevoie!

Cum pot participa persoanele fizice si juridice la aceste licitatii?

Deoarece este o chestiune publica, companiile sau entitatile, de indata ce deschid aceste licitatii, publica in toate mass-media publice oficiale, se declara deschiderea pentru cunoasterea partilor interesate, cu toate informatiile relevante si pentru o anumita perioada de timp, astfel incat sa le poata accesa.

Achizitiile publice se refera la achizitionarea de bunuri, servicii si lucrari de catre guverne si intreprinderi de stat. Intrucat achizitiile publice reprezinta o parte substantiala din banii contribuabililor, se asteapta ca guvernele sa o realizeze in mod eficient si cu standarde ridicate de conduita pentru a asigura o inalta calitate a furnizarii serviciilor si pentru a proteja interesul public.

De ce este important sa ai un job?

Statutul muncii in societatile contemporane este rezultatul unui lung proces istoric. Nu este doar un mijloc indispensabil de a spori simturile individuale de utilitate si apartenenta, ci si de a oferi mijloace financiare. Munca este, de asemenea, centrala in mai multe alte dimensiuni, si anume in rolul sau de mecanism de socializare, de sursa de schimburi sociale si de identitati individuale. Astfel, munca poate fi privita ca pilon al organizarii sociale, dar si, in mare masura, ca un pilon important al organizarii existentiale a indivizilor. Este o caracteristica fundamentala in multe dimensiuni ale integrarii sociale, cum ar fi sanatatea, locuinta si retelele interpersonale. De aici, relevanta Programelor de Integrare in Munca (WIP) vizeaza imbunatatirea starii grupurilor vulnerabile.

Pentru indivizi, munca este o caracteristica importanta in structurarea: identitatea personala si sociala; legaturile familiale si sociale; modalitati de a face bani si, prin urmare, de a accesa o serie de bunuri, servicii si activitati esentiale si neesentiale; rutina zilnica; nivelul de activitate; bunastarea fizica si psihica; incredere in sine si stima de sine; un sentiment al valorii de sine oferit de sentimentul de a contribui la societate sau la binele comun.

Pentru societati, munca este o caracteristica importanta in: promovarea coeziunii si sigurantei comunitatii; cresterea participarii civice; reducerea cheltuielilor publice intr-o serie de beneficii sociale (cu conditia, desigur, ca munca sa fie prestata intr-un loc de munca platit decent); promovarea dezvoltarii sociale si economice; organizarea vietii sociale la nivel macro

Atunci cand succesul in aceste dimensiuni este contestat, WIP-urile devin mai importante. Relevanta WIP-urilor devine si mai acuta atunci cand conditiile macro si microstructurale creeaza obstacole in calea rolului pozitiv al muncii. Acestea trebuie luate in considerare cu atentie:

Conditii macrostructurale: criza europeana actuala, reflectata in cresterea somajului si precaritatea locurilor de munca; transformarea eticii muncii care a avut loc in ultimele decenii: pe masura ce locurile de munca devin din ce in ce mai precare, supuse schimbarii sau eliminarii bruste, indivizii au un sentiment de securitate, angajament si loialitate scazut fata de locurile lor de munca si fata de celalalt (vezi: Publicul Politica ) .

Conditii microstructurale: munca nu este, in sine, sinonima cu integrarea. Intr-adevar, locurile de munca precare, neatragatoare, periculoase, prost platite si cu statut scazut relega indivizii la marginile societatii.

Cu toate acestea, in ciuda acestor conditii actuale, munca este inca o piesa centrala in societatile noastre si un factor crucial in integrarea sociala a grupurilor vulnerabile.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu