M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Tot ce trebuie să știi despre cătușe și cum se aleg

Cătușele sunt dispozitive metalice folosite pentru a bloca mâinile și/sau picioarele unei persoane împreună, pentru a-i restricționa mișcarea sau pentru a o reține temporar. Cătușele sunt adesea folosite de reprezentanții Poliției pentru a aresta persoanele acuzate de infracțiuni sau pentru a le imobiliza în acțiunile lor.

Dacă vrei să cumperi cătușe, mai întâi trebuie să fii atent la calitatea acestora. Calitatea include toate criteriile importante, cum ar fi prelucrarea materialelor, performanța sau manipularea. În general, este important să cumperi cătușe Poliție în dimensiunile potrivite, astfel încât acestea să își poată îndeplini scopul. 

De asemenea, trebuie să acorzi atenție producătorului, pentru a alege produse de calitate. Alte criterii precum aspectul sau designul sunt un factor individual pe care fiecare client îl determină singur. 

Inovații în domeniu pentru cătușe

Cătușele sunt făcute pentru scopuri diferite și tocmai de aceea pot fi găsite în diferite modele. Inovațiile se referă în principal la design sau formele individuale ale cătușelor. Dacă sunt folosite pentru uz profesional, inovațiile se referă de obicei la securitate. Vei găsi cătușe în diferite modele și culori. Argintiul și negru sunt modelele comune. 

Majoritatea modelelor sunt realizate din oțel sau oțel inoxidabil. Un preț ieftin nu trebuie să fie criteriul după care alegi cătușe. Acordă atenție calității, indiferent dacă ai nevoie de ele pentru sarcini de securitate sau în viața privată. Cătușele pe care Poliția le folosește sunt de mare valoare. De aceea acordă atenție produselor de înaltă calitate atunci când faci selecția. 

Un ofițer de poliție trebuie să se poată baza pe cătușe la arestare și că închizătorile vor rezista. Pe lângă modelele pentru membrele superioare, există și modele de glezne din oțel inoxidabil.

Siguranța, beneficiile și funcționalitatea cătușelor

Cătușele sunt folosite în principal pentru uz profesional de către Poliție, în sectorul de securitate și în sistemul penal. Dar autoritățile vamale și serviciile private de securitate folosesc, de asemenea, cătușe ca parte a custodiei personale. 

De regulă, cătușele constau din două manșete simetrice, care sunt conectate printr-un lanț cu două zale. Lanțul oferă persoanei legate un anumit nivel de confort și libertate de mișcare.

Dacă utilizatorul preferă ca persoana legată să nu folosească această libertate, poate recurge la modele care sunt legate doar printr-o singură verigă de lanț. Cu astfel de variante reduce riscul de fugă, deoarece, infractorii nu mai au capacitatea de a-și mișca mâinile legate în față sau la spate.

Există diferite tipuri de cătușe, inclusiv:

  • Modele clasice: Acestea sunt cătușele tradiționale care sunt fabricate din metal și pot fi de obicei deschise cu o cheie sau uneori cu un cod numeric.
  • Modele de transport: Aceste modele au adesea lanțuri sau curele mai lungi între cupele încheieturii mâinii pentru a permite o mai mare libertate de mișcare, păstrând în același timp mâinile împreună. Sunt adesea folosite atunci când oamenii trebuie transportați.
  • Cătușe din plastic sau de unică folosință: Aceste modele sunt fabricate din plastic și sunt adesea concepute ca o soluție temporară. Ele sunt adesea folosite pentru a reține temporar un număr mare de persoane, cum ar fi în cazul arestărilor în masă sau al verificărilor.

Cătușele sunt de obicei folosite la reținerea temporară a persoanelor, în timpul investigațiilor sau pentru a asigura siguranța în anumite situații. Este important de menționat că folosirea cătușelor trebuie făcută în conformitate cu legile și reglementările fiecărei țări și trebuie să respecte drepturile persoanelor.

Metoda de conectare a inelelor cătușelor

Diferența dintre cătușele moderne, în funcție de modul în care brățările sunt conectate între ele (rigiditate, limitare, imposibilitate de auto-eliberare), este următoarea:

  • Lanţ

Sunt cele mai comune și provoacă neplăceri minime atunci când sunt purtate pe mâini. Majoritatea modelelor folosesc două zale, dar se găsește și cu trei zale sau cu o legătură. 

Cu ajutorul unei chei, acestea sunt îndepărtate de pe mâini. De asemenea, se crede pe scară largă că pot fi deschise cu ușurință folosind mijloace improvizate.

  • Balama

Sunt rigide, de diferite modele. Balamaua dintre brățări face posibilă plierea cătușelor, dar exclude mișcările de rotație în jurul axei care leagă brățările. Mobilitatea mâinilor este serios limitată. Îndepărtarea acestora este problematică dacă găurile cheii sunt pe o parte, așa cum sunt modelele de astăzi. 

Totuși, există tendința de a fabrica în mod deliberat modele de cătușe metalice Poliție cu găuri de chei pe ambele părți, deși acest lucru reduce în mod fundamental dificultatea de a îndepărta cătușele în mod independent.

  • Conexiune rigidă (fără balama)

Brățările sunt fixate rigid fixate între ele printr-o bandă de metal (sau alt material). Sunt disponibile suprapuneri speciale pentru cătușele cu lanț, care le transformă în cătușe fără balamale. Există o limitare și mai serioasă, deoarece chiar și îndoirea brațelor la coate este problematică.

Cătușele de acest tip nu sunt utilizate pe scară largă, în principal din cauza faptului că, din cauza incapacității de a le plia, ocupă mult spațiu, și în special, sunt greu de purtat pe curea. Cătușele cu acest design sunt folosite în principal de agențiile de aplicare a legii din Marea Britanie, poziția recomandată a mâinilor fiind atât în ​​față, cât și în spate.

  • Cătușe profesionale cu lanț dublu

Sunt utilizate de poliție, forțe speciale și servicii de securitate. Aceste modele vin cu un lanț dublu astfel încât să nu fie posibilă răsucirea încheieturilor una spre alta.

De asemenea, este obișnuit să se împartă cătușele în operaționale și de convoi. Cătușele operaționale sunt destinate utilizării imediate în timpul detenției, atunci când este necesară încătușarea rapidă a unui suspect.

Cătușele pentru convoi sunt concepute pentru perioade mai lungi de timp pentru a asigura escortarea în siguranță a unui suspect, predării în instanță, participării la experimente de investigație sau în timp ce deținutul se află în instituții civile și pe stradă. Principala cerință pentru cătușele de convoi este fiabilitatea lanțului și dificultatea auto-eliberării.

Nu există criterii clare pentru a face distincția între aceste tipuri de cătușe, deși s-a presupus că cele operaționale trebuie să fie mai ușor de fixat. Acest lucru presupunea o moliciune mai mare a arcului care ține clichetul de blocare, simplificarea închizătorii în sine, absența caracteristicilor de design care ar împiedica deschiderea cătușelor prin strângere.

Cătușele de convoi sunt folosite asupra persoanelor deja private de libertate, aflate în instituții corespunzătoare sau controlate de un număr suficient de angajați, astfel încât, viteza de aplicare a cătușelor pe mâini nu este un criteriu foarte important.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu