M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Stiai ca locuinta ta iti influenteaza creierul si emotiile?

Sa te simti mai calm, mai creativ sau mai increzator depinde si de modul in care iti decorezi casa. Asa spune neuroarhitectura, o stiinta care demonstreaza modul in care spatiile influenteaza mintea. Vezi aici decoratiuni Buddha si alege modelul potrivit pentru tine.

Decorarea este mai mult decat crearea de medii frumoase. Alegand formele, culorile si sunetele care te inconjoara, influentezi creierul oamenilor care locuiesc in casa ta.

Ii poti face sa se simta mai in siguranta si mai relaxati. Sau le poti stimula mintile sa-si atinga intregul potential creativ si intelectual. De cand Academia de Neurostiinte pentru Arhitectura (ANFA) a fost creata in San Diego (Statele Unite) in 2003, s-au facut multe progrese in cunoasterea modului in care mediul este capabil sa modeleze creierul.

Spatiul iti poate schimba parerea

Stim acum, de exemplu, ca inconjurandu-ne cu obiecte si imagini care au semnificatie emotionala – pentru ca ne amintesc de vremuri bune sau ne inspira – sporeste sentimentul de bunastare. Acest lucru se datoreaza faptului ca mediul influenteaza tipul de ganduri si productia de hormoni si neurotransmitatori. Concluzia este ca, ca urmare a dialogului intim dintre creier si casa ta, te poate face mai bun in multe feluri.

Mediile „bogate” creeaza mai multi neuroni

Cercetarile au aratat ca un mediu bogat in stimuli favorizeaza generarea de noi conexiuni neuronale. Daca decorezi cu picturi, fotografii sau fraze, introduci elemente care iti mentin creierul agil si tanar. Surpriza este un factor foarte stimulativ. Incearca sa schimbi unele mobilier sau pune accesorii noi (perne, foi …) in fiecare sezon.

Inaltimea tavanului conditioneaza creierul

O constatare a neuroarhitecturii este ca dimensiunile camerelor conditioneaza raspunsul creierului. Un plafon inalt care ofera un sentiment de spatiu pune imaginatia sa „zboare”, favorizeaza creativitatea. Un plafon mai mic colecteaza, ofera un sentiment de protectie mai mare, favorizeaza munca de interiorizare si da pace.

Primirea la domiciliu stimuleaza memoria

Deschide-ti casa, bine au venit prietenii si familia! Stiinta arata ca stimulii sociali favorizeaza producerea de celule in zona creierului hipocampului, legate de formarea de noi amintiri. In plus, este, de asemenea, asociat cu cresterea sanatatii si longevitatii. Bucura-te de casa ta, si te va face sa te bucuri de o minte linistita.

Mai multa natura, mai putin stres

Introducerea elementelor naturale, cum ar fi plantele si florile la domiciliu, aduce bunastare. S-a demonstrat ca reduce stresul, promoveaza concentrarea, productivitatea si invatarea.

Chiar minimizeaza timpul de convalescenta in caz de boala. Apropierea vegetatiei este cel mai bun secret pentru mentinerea sanatatii si echilibrului.

Cand iti proiectezi casa, iti decorezi si interiorul

Asa cum este in exterior, este in interior. Cand lucrurile se aduna, creeaza obstacole pentru minte. Te simti confuz. Pe de alta parte, daca pastrezi spatiul ordonat si curat, este ca si cum ti-ai clarifica ideile.

Un mediu armonios si placut promoveaza secretia de hormoni de relaxare si wellness, cum ar fi serotonina sau oxitocina. Fa-ti ordine in casa si te vei simti mai calm si mai senin. O ordine a lucrurilor din casa ne face sa ne simtim mult mai linistiti.

Stilul eclectic este un stil de decorare care implica amestecarea diferitelor stiluri si perioade istorice intr-un mod unic si personal. Acest stil este caracterizat de imbinarea diferitelor elemente, culori, texturi si forme, creand astfel un aspect original si inconfundabil.

Intr-un stil eclectic, piesele de mobilier si decoratiunile provin din diferite perioade si culturi, iar combinatia lor poate fi surprinzatoare si neasteptata. De exemplu, puteti combina un scaun vintage din anii ’60 cu o canapea moderna, o masa de cafea din lemn cu o lampa industriala si cu decoratiuni din sticla de Murano.

Unul dintre principalele avantaje ale stilului eclectic este ca ofera o libertate creativa mare. Aceasta inseamna ca puteti experimenta cu diferite stiluri si sa va exprimati personalitatea si gusturile. De asemenea, acest stil permite achizitionarea de piese de mobilier si decoratiuni din magazine de antichitati, targuri de vechituri sau magazine online, ceea ce poate adauga un element unic si valoros in decorarea casei.

Pentru a crea un stil eclectic echilibrat si placut pentru ochi, este important sa aveti un punct de plecare comun. Aceasta poate fi o culoare, un element arhitectural, un model sau o tema specifica. De exemplu, puteti porni de la o combinatie de culori comune si sa imbinati diferite piese de mobilier si decoratiuni care se potrivesc cu acestea. De asemenea, puteti alege un element arhitectural specific, precum o scara sau o fereastra, si sa-l incadrati cu diferite decoratiuni si piese de mobilier pentru a crea un aspect eclectic.

In ceea ce priveste culorile, stilul eclectic permite o mare libertate de alegere. Puteti opta pentru culori neutre si naturale pentru a crea un aspect relaxant si placut, sau puteti utiliza culori vibrante si intense pentru a adauga un element de energie si vitalitate in decorarea casei.

Un alt aspect important al stilului eclectic este folosirea de texturi si modele diferite. In acest stil, puteti combina diferite tipuri de tesaturi, cum ar fi bumbacul, lana si matasea, pentru a adauga o textura interesanta in decor. De asemenea, puteti folosi modele diferite, precum dungi, carouri, flori sau motive geometrice, pentru a adauga un element de varietate si contrast.

In concluzie, stilul eclectic este o modalitate unica si personala de a decora casa. Combinatia de elemente diferite poate crea un aspect interesant si placut pentru ochi, iar libertatea creativa oferita de acest stil poate permite exprimarea personalitatii si gusturilor.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu