M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Plantarea rosiilor: cum ramane cu spatierea?

Spatierea corecta intre rosii este foarte importanta in timpul plantarii. Distanta depinde de cat de departe se extinde un anumit soi. Va recomandam sa plantati rasaduri de tomate la o distanta minima de 40-50 cm. In acest fel, au suficient spatiu pentru a creste si planta primeste suficienta lumina solara.

Cultivarea tomatelor: nu este suficient sa le plantati! Cum se pot fertiliza plantele?

Fertilizarea solului inainte de plantarea tomatelor este deosebit de importanta daca nu indepliniti cerintele de baza. Este recomandabil sa folositi gunoi de grajd natural – il puteti face singur sau il puteti cumpara. Poate fi folosit atat toamna, cand nu mai exista plante in pamant, cat si la inceputul primaverii – daca solul nu este prea inghetat.

Ca alternativa la gunoiul de grajd, puteti utiliza, de asemenea, un ingrasamant multi-ingredient pentru tomate. Il puteti cumpara de la orice magazin de gradina.

Cum sa se  creasca rosiile? Ingrijirea plantei de tomate

Plantarea corecta a tomatelor in pamant este jumatate din succes. Ingrijirea ulterioara a plantelor este, de asemenea, foarte importanta. Este nevoie de multe actiuni si fiecare dintre ele poate fi cruciala pentru a obtine legume gustoase si sanatoase.

In functie de tipul de rosii pe care il alegeti, unele necesita utilizarea de unelte de gradinarit si stuf, astfel incat plantele sa nu ramana in pamant.

Stuful trebuie sa fie suficient de ferm pentru a putea sustine planta si fructele in viitor.

Expertii recomanda impotriva utilizarii bastoanelor de lemn, deoarece acestea dezvolta adesea ciuperci daunatoare plantelor. Bambusul sau bastoanele metalice stabile sunt o optiune mult mai buna.

Alte masuri care trebuie luate la cultivarea tomatelor:

  • taierea– se efectueaza astfel incat plantele sa produca fructe, iar rosiile sa fie mai mari si mai gustoase,
  • Basculare– partea superioara a ramurii principale este indepartata, ceea ce accelereaza procesul de maturare.

Poti opta inclusiv pentru motopompa diesel atunci cand vrei sa obtii rezultate foarte bune.

Udarea plantelor de rosii: cum se face?

Udarea regulata a plantelor de tomate este una dintre cele mai importante actiuni. Datorita acestui fapt, plantele pot creste in mod corespunzator. Cu toate acestea, nu exagera cu apa. Prea multa umiditate provoaca multe boli grave si favorizeaza aparitia ciupercilor. Deci, asigurati-va ca sunteti atenti.

Cat de des ar trebui sa fie udate rosiile? Daca temperaturile sunt moderate, o data pe saptamana este suficient. In ceea ce priveste cantitatea, aproximativ 2 litri pe tufis sunt suficienti. Desigur, daca temperaturile sunt foarte ridicate si solul este uscat, trebuie sa cresteti intensitatea udarii si sa controlati substratul.

Cultivarea tomatelor: cum sa preveniti bolile de tomate?

Ca si alte plante care cresc in gradina ta, rosiile pot obtine unele boli. Puteti preveni anumiti factori prin plantarea si ingrijirea corecta a rosiilor.

Urmatoarea lista contine cele mai frecvente boli ale tomatelor:

botrytis – apare de obicei daca planta creste in sol prea umed,

  • Turrid– apare de obicei daca rosiile sunt plantate langa cartofi, ceea ce nu este recomandat (daca apare, poate fi combatut cu spray-uri de ceai de coada-calului sau dejectii lichide de urzica, dar nu sunt intotdeauna eficiente).
  • Timpurie– o boala cauzata de ciuperca Alternaria, care apare sub forma de pete uscate pe frunze.

Actiunile de baza pentru prevenirea bolilor de tomate constau, in primul rand, in alegerea cu atentie a plantelor care cresc in gradina, verificarea solului si ingrijirea corespunzatoare a tomatelor.

De indata ce observati o problema, incepeti sa o luptati cu remedii la domiciliu. In acest caz, spray-urile pe baza de ierburi proaspete sau lapte pot fi utile. Ele nu sunt numai eficiente, ci si sigure pentru plante. De asemenea, le puteti folosi pentru a scapa de afide. Daca nu ajuta, se recomanda alegerea unor substante chimice mai puternice, dupa consultarea specialistilor dintr-un centru de gradina.

Ce tipuri de rosii sunt cele mai bune pentru plantarea in aer liber?

Exista multe tipuri diferite de rosii. Unele sunt destinate a fi cultivate in ghivece si sunt perfecte ca plante de balcon. Altele pot fi cultivate intr-o sera. Cu toate acestea, marea majoritate a plantelor de tomate sunt cultivate in aer liber. Cele mai populare sunt urmatoarele:

  • rosii de zmeura,
  • Tomate Cherry,
  • rosii de prune,
  • rosii de inima de vita,
  • coacaze de rosii,
  • tomate beefsteak.

Exista multe subvarienii locale care pot fi gasite in cadrul acestor categorii. Retineti ca cele mai populare soiuri sunt perfecte pentru cresterea in aer liber, precum si in interior. Prin urmare, puteti alege ceea ce vi se potriveste cel mai bine: plantarea rosiilor in recipiente sau cresterea lor in exterior.

 Care este cel mai bun moment pentru a planta rosiile sub felie?

Daca v-ati crescut rasadurile sub folie, le puteti transplanta imediat ce apar frunzele. Totul depinde de momentul in care semintele au fost plantate. Retineti ca, daca plantele tinere cresc in conditii mai bune, ar trebui sa le intariti inainte de a le transplanta.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu