M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Moară de cereale: ce este, cum funcționează și ce avantaje are

Vrei să te asiguri că animalele tale primesc cei mai buni nutrienți în amestecul lor de furaje? O moară de cereale este importantă pentru a te asigura ca animalele tale au o dietă echilibrată. Alimentele măcinate sunt mai ușor de digerat, iar nutrienții ei sunt absorbiți mai repede în organism, conservând sucul gastric. 

O moară cereale îți permite să transformi cerealele uscate sau alte produse vrac într-un amestec de cereale pentru animale. Există multe modele care sunt împărțite în două tipuri: profesionale și casnice. Modelele de uz casnic sunt rentabile și pot satisface nevoile unei ferme de dimensiuni medii.

Puterea este un indicator cheie al calității dispozitivului, care afectează viteza de măcinare și productivitatea. Prin urmare, cu cât este mai mare, cu atât echipamentul funcționează mai bine. Pentru uz casnic, parametrul 1700-2000 W este suficient, ceea ce îți permite să obții până la 300-350 kg de furaj în 1 oră. 

Puterea modelelor profesionale poate ajunge până la 7500W cu o capacitate de până la 2,6 tone pe oră. Astfel de dispozitive sunt relevante în principal pentru ferme mari. Și cu cât motorul funcționează mai activ, cu atât mai multă energie electrică va fi consumată.

Pentru nevoile casnice este suficientă o moară de cereale cu o putere de până la 2000 W, care va face față atât cerealelor mici, cât și celor mari. Dacă prioritatea ta este prelucrarea unei cantități mari de materii prime, atunci este mai bine să alegi o moară de măcinat cereale profesională, care este mai rapidă și mai productivă. Atunci când le alegi, se recomandă să ții cont și de viteza de rotație a elementelor de tăiere, care afectează eficiența muncii.

Cum funcționează o moară de cereale?

Moara de cereale poate fi de mai multe feluri. Este posibil ca descrierea de la producător să nu conțină informații despre tipul de unitate conform acestui criteriu.

Moara cu ciocănele

Cu moara cu ciocănele macini mai bine, dar îți consumă mai multă energie. Modelul macină cerealele datorită forței de impact a mecanismelor. Aparatul are un tambur și o sită, iar în tambur este zdrobit furajul. Particulele de cereale corespunzătoare ca mărime cad prin orificiile tamburului. Reglând dimensiunea acestor găuri, poți alege opțiunea pe care ți-o dorești.

Moara rotativă

Modele rotative macină boabele astfel încât să se obțină particule de diferite dimensiuni, neuniform. Dar sunt mai economice. În dispozitivele rotative în care se folosesc cuțite, este adesea introdusă o plasă, iar particulele nu sunt mai mari de o anumită dimensiune. Pentru a alege moara de cereale potrivită, cel mai bine este să te bazezi pe calitățile generale ale acestora, judecând după recenzii și specificațiile tehnice.

Moara pneumatică

Modelele pneumatice pentru măcinarea cerealelor, indiferent de tip, fie că sunt rotative sau cu ciocănele, utilizează un sistem de alimentare cu aer pentru materii prime, economisind în același timp energie electrică și efort uman. Aceste tipuri de dispozitive, de regulă, zdrobesc foarte fin cerealele, iar particulele se deplasează prin furtunuri.

Moara cu discuri

Modelele cu discuri pentru măcinarea cerealelor au discuri care servesc drept pietre de moară. Pe discuri sunt amplasate cuțite, iar distanța dintre ele este reglabilă, ceea ce determină dimensiunea furajului finit zdrobit.

Moara cu role

Principiul de funcționare al modelelor cu role, este deplasarea elementelor ondulate, între care are loc măcinarea materiilor prime, care se încadrează între ele.

Moara de cereale și avantajele sale

Când vine vorba de prepararea amestecurilor de hrană pentru bovine, una dintre cele mai populare metode, este moara de cereale de uz casnic. Deși această metodă are avantajele și dezavantajele ei, poate fi o modalitate eficientă de a oferi animalelor furaje hrănitoare. 

Cel mai evident avantaj al folosirii unui dispozitiv de măcinat cereale de uz casnic, este ușurința în utilizare și costul relativ ieftin. Acest lucru îl face ideal pentru micii fermieri care nu au acces la echipamente mai scumpe, dar în același timp, doresc și o modalitate ușoară de a pregăti amestecurile de cereale. 

Un alt avantaj al utilizării acestui instrument, este că te poate ajuta să creezi un amestec mai uniform de ingrediente în amestecurile de furaje. Acest lucru te asigură că animalele primesc toți nutrienții de care au nevoie din furaje și, de asemenea, îți economisește timpul atunci când pregătești mâncarea pentru ele.

Cu toate acestea, utilizarea mașinilor de măcinat de uz casnic pentru prepararea amestecurilor de furaje pentru bovine, prezintă unele dezavantaje. De exemplu, este posibil ca unele modele să nu poată gestiona un număr mare de componente în același timp și pot fi necesare mai multe loturi pentru a finaliza lucrarea. În plus, unele modele nu pot măcina anumite tipuri de furaje, cum ar fi fânul sau paiele, ceea ce poate duce la un amestec inconsecvent în produsul final.

Moara cereale profesională

O moară cereale profesională funcționează fără consecințe la volume mari de materii prime. Au dimensiuni considerabile, cântăresc mult (de la 400 kg) și uneori fac mult zgomot în timpul funcționării. Astfel de mașini de măcinat cereale sunt capabile să proceseze tone de cereale și rădăcinoase într-o perioadă scurtă de timp. Cu toate acestea, costul lor este foarte mare, motiv pentru care această opțiune este relevantă numai pentru ferme agricole mari.

Primele sunt folosite de persoane fizice și la fermele mici. Sunt concepute pentru a procesa o cantitate mică de cereale și rădăcinoase și au putere, productivitate și viteză mai mici în comparație cu modelele profesionale. Morile profesionale pentru măcinarea cerealelor sunt capabile să manipuleze volume mari de materii prime într-un timp scurt, fără praf și cu un minim de deșeuri. 

Cu toate acestea, cântăresc mai mult de 400 kg, au dimensiuni considerabile (lungimea este de obicei mai mare de 1 m) și necesită spațiu liber pentru instalare. Sunt extrem de incomod de transportat. În același timp, costul unor astfel de dispozitive poate fi de 10-20 de ori mai mare, decât prețul dispozitivelor de uz casnic. Prin urmare, această opțiune este relevantă numai pentru fermele mari.

Pentru a hrăni eficient și sigur păsările și bovinele, este necesar să folosești cereale cu un anumit grad de măcinare. În acest scop, folosește o moară de cereale care macină atât semințele uscate, cât și rădăcinile (sfeclă, cartofi, etc.).

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu