Ziua de 14 mai 2024 a reprezentat finalul a peste opt ani de calvar și abuzuri la care fosta șefă AEP a fost supusă de către reprezentanții Direcției Naționale Anticorupție Ploiești și de anchetatorii Lucian Onea și Cerasela Răileanu. Acesteia i-au fost atribuite pe nedrept acuzațiile nefondate de trafic de influență și spălare de bani, pentru care a fost trimisă în instanță și judecată în lipsa unor probe concludente. Eforturile de a demonstra vinovăția inculpatei au fost, însă, fără succes, dat fiind faptul că, prin Decizia nr. 539/2024 pronunțată de CAB în dosarul 48239/3/2017, s-a stabilit definitiv și irevocabil faptul că Ana Maria Pătru este nevinovată. Tribunalul a decis că „fapta nu există” și „nu este prevăzută de legea penală.”
Cei opt ani au fost presărați de numeroase momente dificile pentru fosta șefă AEP, din cauza numeroaselor presiuni care au fost puse asupra acesteia și asupra familiei sale, pentru a recunoaște o faptă pe care nu a comis-o, astfel încât dosarul să poată fi închis cu acuzația de vinovăție. Curajul, determinarea și cunoașterea propriilor drepturi au făcut-o pe Ana Maria să reziste neclintită în fața acestor manevre meschine și să se bucure astăzi de gustul victoriei într-o luptă nedreaptă cu diferențe majore de putere.
Anchetații au încercat diverse modalități de instrumentare a cazului, de la propagandă și campanii de denigrare, la amenințări, crearea de probe stufoase și irelevante și colectarea a numeroase declarații din partea aceleiași persoane sub o identitate diferită de fiecare dată pentru a adăuga greutate dosarului. În ciuda planului bine pus la punct, eforturile acestora au fost în zadar, deoarece „art. 421 pct.1 lit. b) din C. pr. pen.” a respins ca nefondate apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție și inculpatei Pătru Ana-Maria, împotriva sentinței penale nr. 645/24.05.2023 a Tribunalului București – Secția I-a Penală, pronunțată în dosarul nr. 48239/3/2017.
Aceeași echipă de avocați de succes, Cristian Ene și Eliza Ene Corbeanu, au concluzionat definitiv acest dosar prin demontarea valului de acuzații mușamalizate de către anchetatorii Lucian Onea și Cerasela Răileanu, cei care au inventat probe pentru a-și menține statutul de „Unitate de elită”, denumire dată de Laura Codruța Kovesi pentru DNA Ploiești. După deconspirarea întregii situații și primirea deciziei finale, unul dintre avocații fostei șefe AEP a declarat, subliniind victoria, faptul că: „Secția i-a pus sub acuzare pe ‘părăditorii de elită’ pentru infracțiunile de abuz în serviciu, cercetare abuzivă, represiune nedreaptă și sustragere de probe, iar eu tot aștept acum trimiterea în judecată. (…) Mă bucur pentru Ana, dar bucuria asta după 8 ani are șiroaie de lacrimi în ochi, iar sufletul distrus de atâtea răutăți gratuite pe care le-a suferit nu poate fi șters cu buretele, ci poate doar cu Dreptate. Aștept să i se facă DREPTATE!”
Cu toate că finalitatea a fost cea dorită și dreaptă, suferința Anei Maria nu poate fi negată: „nimeni nu ne va mai da, mie și familiei mele, anii de viață pe care i-am pierdut prin săli de judecată, acuzată pe nedrept de niște procurori abuzivi și de niște oameni corupți. Am trecut prin purgatoriu, am văzut ce înseamnă nedreptatea și aplicarea abuzivă a forței statului (…) Mă dor îngrozitor rănile din suflet, care s-au adâncit 8 ani de zile, din două în două săptămâni, când aveam termen de judecată. Care au sângerat în fiecare minut pe care-l aveam răgaz să stau puțin pe gânduri. Încercam să fiu tot timpul ocupată, ca să nu mă mai gândesc. A fost aproape imposibil!” , a declarat aceasta conform jurnalul.ro. Toată această situație are însă și o parte pozitivă deoarece a nutrit în sufletul acesteia o dorință și mai arzătoare de a elimina de la rădăcină corupția, nedreptatea și lipsa de egalitate pentru femei în societate, valori pentru care luptă activ prin asociația pe care a fondat-o, Women for a Better Society.