M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Iata ce trebuie sa stii despre maia – pregatire, hranire, mentinere!

Maiaua este, dupa cum probabil stii, o alternativa pentru drojdie. Multe persoane apeleaza la maia pentru ca ofera un alt gust painii facute in casa. Aceasta este folosita si in brutarii, pentru gatirea painii de specialitate.

Multi sunt de parere ca maiaua este usor de preparat – aceasta afirmatie este complet falsa pentru un incepator, mai ales pentru o persoana care a facut paine doar de cateva ori pana acum.

Din fericire, daca te afli printre cei care nu au mai facut maia pana acum, ai gasit acest articol. In cele ce urmeaza, vei afla mai multe despre acest minunat inlocuitor al drojdiei!

Maia si drojdie – care este diferenta?

Maiaua si drojdia sunt agenti de fermentare. Prima diferenta dintre cele doua consta in modul de obtinere. Mai exact, drojdia este produsa in fabrici si este, in general, un agent de fermentare comercial.

Apoi, maiaua este produsa in conditii mai naturale, daca se poate spune asa, chiar si atunci cand este destinata vanzarii. Aceasta necesita un anumit timp de crestere, precum si hranire si mentinere zilnica.

In ultimul rand, diferenta principala consta in tipul de paine produs de fiecare agent de fermentare. Maiaua are ca rezultat o paine mai satioasa si care isi mentine textura initiala timp indelungat. Miezul painii cu maia este elastic, dar coaja ramane crocanta, creand astfel un contrast de gust si textura nemaipomenit.

Cum se prepara maiaua?

Pentru a prepara acest ingredient, ai nevoie de trei lucruri – apa, faina si in jur de sapte zile de atentie si grija indreptate catre aceasta. Poti folosi orice tip de faina doresti.

  • Totul incepe cu un borcan in care pui 100g de faina si 100ml de apa. Ingredientele se amesteca in borcan, dupa care se pune capacul. Acesta din urma nu trebuie inchis complet. Pentru un proces de fermentare corespunzator, capacul se lasa intredeschis, iar borcanul trebuie tinut la o temperatura de aproximativ 21 de grade pentru urmatoarea zi;
  • In urmatoarele 3 zile, maiaua trebuie hranita. Din compozitia amestecata anterior, vei pastra doar 100g – cantitatile trebuie sa fie exacte pentru un proces corect. La 100g compozitie mai adaugi 100g faina si 100ml apa. Mai intai se adauga apa, dupa care se amesteca, dupa care faina si se amesteca iar. Procesul se repeta in fiecare zi;
  • In ultimele 2-3 zile, maiaua trebuie hranita la fiecare 12 ore. Incepand cu ziua a cincea, vei observa ca ai de doua ori mai multa maia – aceasta isi va dubla volumul. Procesul de hranire poate continua pana in ziua a saptea sau a 12-a, dupa caz.

Procesul este complet! Poti folosi maiaua preparata in casa pentru a face paine sanatoasa, de casa! Prepararea acestui ingredient este intr-adevar simpla – dar trebuie sa fii atent la perioada de hranire si mai ales la cantitatea de materii prime utilizata; aceasta trebuie sa fie exacta!

Evident, daca esti brutar, nu este rentabil sa-ti prepari propria maia. Ai nevoie de un producator care iti poate oferi calitate, pentru ca tu sa poti prepare produse de specialitate cu adevarat gustoase. Asadar, daca ai nevoie de acest ingredient in brutaria ta, apeleaza acum la LeSaffre Romania – producator drojdie si produse de panificatie!

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu