Natura ne ofera de cele mai multe ori posibilitatea de a trata anumite probleme de sanatate cu ajutorul remediilor pe care le gasim aici. Printre cele mai de pret leacuri naturale pe care le avem la indemana sunt merisoarele, iar cel mai simplu mod in care acestea se consuma este sub forma de ceai de merisoare. Totusi, acestea mai pot fi consumate sub diverse forme, precum sucuri, tincturi sau decocturi.
Unde cresc merisoarele?
Merisorul, pe numele lui Vaccinium vitis idaea, face parte din familia Ericaceae, aceeasi ca si afinele si coacazele. Aceasta planta este destul de rezistenta atunci cand vine vorba despre conditiile de mediu si se gaseste in zonele inalte din Carpati, mai exact in regiunile subalpine.
Arbustul de mici dimensiuni face niste fructe mici, acrisoare, care au numeroase proprietati antimicrobiene, antiinflamatoare si antioxidante. Aceste fructe au un continut crescut de calciu, magneziu, potasiu si vitaminele A, B, C.
Merisorul poate fi considerata una dintre plantele medicinale cu numeroase proprietati terapeutice si benefice pentru sanatate.
Ce probleme de sanatate trateaza ceaiul de merisoare?
Ceaiul de merisoare este cel mai simplu mod in care se poate beneficia de tot ceea ce aceste fructe ofera, insa cele mai recunoscute afectiuni tratate cu ajutorul lor sunt constipatia, tulburarile digestive, infectiile tractului urinar sau prevenirea anumitor boli, precum cele cardiovasculare sau obezitatea.
Totusi, infectiile urinare sunt cele mai tratate afectiuni cu ajutorul merisoarelor, acestea actionand asupra bacteriilor, inclusiv E coli, intr-un interval de timp foarte scurt. De asemenea, cistita este tratata cu succes, astfel ca, merisoarele pot fi considerate potrivite pentru majoritatea femeilor cu probleme urinare.
Ceaiul de merisoare, datorita proprietatilor antiinflamatoare, este foarte eficient pentru tratarea laringitelor si faringitelor, insa poate fi utilizat si pentru igienizarea danturii si a gingiilor.
Bacteria Helicobacter pylori, responsabila pentru numeroase afectiuni stomacale, este indepartata si tratata cu succes cu ajutorul ceaiului de merisoare.
Ceaiul de merisoare poate fi consumat atat de adulti, cat si de copii, acesta fiind potrivit pentru a micsora necesarul de antibiotice indicat de catre medic in diverse afectiuni.
Cum se prepara ceaiul de merisoare?
Cel mai bun si sanatos mod in care poate fi pregatit ceaiul de merisoare este cu ajutorul fructelor, astfel, la o cana de apa fierbinte se adauga 1-2 lingurite de fructe si se infuzeaza pentru 5-10 minute. La fel se prepara si cu ajutorul pliculetelor de ceai.
Pentru anumite afectiuni, este recomandat ca pe langa tratamentul recomandat de medici sa se tina o cura de trei cani de ceai de merisoare pe zi pentru o perioada de cateva zile.
Pe langa ceai, merisoarele mai pot fi consumate sub forma de pulbere, decoct sau macerate la rece.
Pulberea de merisoare este obtinuta prin macinarea frunzelor si se consuma doua lingurite de zi, dimineata si seara. Aceasta poate fi obtinuta fie cu ajutorul unei rasnite, fie de la plafare si magazinele de specialitate.
Atunci cand se macereaza la rece, doua linguri de planta se amesteca cu o cantitate de 500 ml apa si se pastreaza pentru o perioada de 5-6 ore la temperatura camerei. Din acest amestec se consuma 3 cani pe zi, cu putin timp inainte de masa.
O cana de apa clocotita si 1-2 lingurite de frunze si fructe se pun pe foc pentru 10-15 minute, iar dupa alte 10 minute este gata preparat decoctul. Din acesta se consuma o lingurita la 3-4 ore, pentru a putea beneficia de toate proprietatile acestor fructe.