M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

De ce ai nevoie de cei mai buni ochelari de soare?

Ochelarii de soare Swarovski sunt un dispozitiv de protectie a ochilor conceput pentru a proteja impotriva radiatiilor ultraviolete (UV).

Mai ales vara, cand exista mai multe ocazii de a petrece perioade lungi de timp in aer liber si cand expunerea la suprafete reflectorizante (plaje, mare sau pajisti) este mai probabila, ochii sunt puternic solicitati si au nevoie de o ingrijire speciala, la fel ca pielea expusa la soare.

Ochelari de soare: ce sunt?

Uniunea Europeana clasifica ochelarii de soare drept „echipament de protectie personala” (PPE). Lentilele oftalmologice cu filtre selective pentru razele ultraviolete (UV) au rolul de a proteja structurile oculare de riscurile radiatiilor solare. Din acest motiv, ochelarii de soare trebuie sa fie fabricati in mod corespunzator si sa respecte standardele de siguranta si de calitate prestabilite.

Ochelari de soare: La ce folosesc?

Ochelari de soare Swarovski reprezinta o protectie indispensabila pentru vedere, deoarece protejeaza impotriva radiatiilor ultraviolete (UV) de la soare si reduc luminozitatea intensa, care este responsabila de reducerea vizibilitatii si de diverse afectiuni, cum ar fi iritatia ochilor, dermatita pleoapelor, conjunctivita si cheratita.

De asemenea, razele ultraviolete declanseaza o productie excesiva de radicali liberi, responsabili de imbatranirea celulelor si tesuturilor (inclusiv a ochilor).

In timp, acest lucru poate duce la opacifierea progresiva a cristalinului (structura care filtreaza si proiecteaza lumina pe retina), ceea ce poate duce la aparitia cataractei. Lumina albastra – din spectrul vizibil, la limita cu lumina UV – creste riscul de degenerare maculara.

Cum functioneaza pereche de ochelari de soare Swarovski?

O lentila oftalmologica functioneaza prin modificarea esentiala a vergentei unui fascicul de radiatii; filtrele cu care sunt confectionate modifica compozitia energetica prin impiedicarea trecerii anumitor lungimi de unda sau prin limitarea energiei acestora.

Lentilele ochelarilor de soare sunt echipate cu filtre anti-UV care actioneaza prin modificarea caracteristicilor energetice ale radiatiilor ultraviolete. Uneori, acestor filtre li se adauga straturi de protectie UV pentru a bloca toate radiatiile de pana la 400 nm.

Tratamentul nu duce la nicio pierdere de luminozitate: un material absolut transparent poate fi „filtrant”, actionand in acelasi timp asupra lungimilor de unda invizibile.

Este important de stiut ca scutul impotriva radiatiilor ultraviolete nu este dat de culoare, ci de puterea de filtrare a ochelarilor de soare, indicata printr-un numar de la 0 la 4 si aplicata sub forma unui autocolant obligatoriu pe lentile. Pe de alta parte, este evident ca ochelarii de soare colorati (gri, maro, verde etc.) reduc perceptia culorilor.

Ochelari de soare: Ce cerinte trebuie sa indeplineasca?

Toti ochelarii de soare trebuie sa fie etichetati:

  • Indicarea puterii de filtrare, de la zero la 4: atunci cand alegeti ochelari de soare, retineti ca categoriile de filtre sunt:
  • Categoria 0 – 1 (filtru transparent, foarte transparent sau slab transparent): puterea de filtrare este aproape zero, lentilele ochelarilor de soare atenueaza putin luminozitatea, astfel incat este potrivit pentru incaperi inchise si zile cu iluminare redusa;
  • Categoria 2 (filtru mediu): pentru iluminare medie si zile innorate;
  • Categoria 3 (filtru intunecat): pentru utilizare generala in lumina puternica a soarelui;
  • Categoria 4 (filtru foarte intunecat): pentru iluminari puternice.
  • Marcajul CE (conformitate europeana): Daca ochelarii de soare nu poarta acest marcaj, acestia nu trebuie achizitionati. Ochelarii de soare fara marcaj CE nu indeplinesc cerintele de siguranta si, prin urmare, sunt potential daunatori.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu