M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Centrala termică pe gaz vs. centrala termică pe cărbune: 5 diferențe esențiale pe care trebuie să le cunoști

Dacă ești în căutarea unei centrale termice pentru locuința ta sau vrei să schimbi ceva la vechea ta centrală, este important să cunoști diferențele între centrala pe gaz și cea pe cărbune. În principiu, ambele tipuri de centrale produc căldură într-un mod similar, prin arderea unei surse de combustibil. Cu toate acestea, există diferențe semnificative între cele două tipuri de centrale. Iată cinci diferențe esențiale pe care trebuie să le cunoști.

Iată principalele diferențe între cele două tipuri de centrale termice

Eficiența energetică

Centrala termică pe gaz este mult mai eficientă energetic decât cea pe cărbune. Gazul produce mai multă căldură pentru fiecare unitate de combustibil ars și astfel costurile vor fi mai mici. Indiferent ce tip de încălzire îți alegi, îți poți achiziționa o centrală termică de pe Instalațiishop.ro, site care îți pune la dispoziție o gamă vastă de produse și accesorii din acest domeniu

Costurile

Pe lângă faptul că sunt mai eficiente energetic, centralele termice pe gaz sunt și mai ieftine decât cele pe cărbune. Costul instalării și al operării centralelor termice pe gaz este mai mic decât cel al celor pe cărbune. În plus, gazul este mai ușor de utilizat decât cărbunele și nu necesită depozitare.

Impactul ecologic

Centrala termică pe gaz are un impact ecologic mult mai mic decât cea pe cărbune. Arderea gazului produce cantități mult mai mici de dioxid de carbon și alte gaze de seră decât arderea cărbunelui. De asemenea, cenușa produsă de arderea cărbunelui poate fi o sursă majoră de poluare.

Durata de viață

Centrala termică pe cărbune are o durată de viață mai lungă decât cea pe gaz. Aceasta se datorează faptului că utilizarea cărbunelui nu are un impact major asupra instalației și astfel aceasta poate dura mai mult. De asemenea, există multe centrale termice pe cărbune mai vechi care au fost construite pentru a dura mai mult decât cele pe gaz.

Confortul

Centrala termică pe gaz este mult mai confortabilă decât cea pe cărbune. Sistemul de distribuție a căldurii prin intermediul celei pe gaz este mult mai rapid și mai eficient decât cel al centralei termice pe cărbune. De asemenea, utilizarea gazului, în locul cărbunelui, elimină necesitatea transportului, manipulării și curățării cenușii.

În concluzie, centrala termică pe gaz este mult mai eficientă decât cea pe cărbune, mai ieftină și are un impact ecologic mai mic. În plus, utilizarea gazului este mai confortabilă și mai ușoară de gestionat decât cărbunele. Totuși, centrala termică pe cărbune are un avantaj considerabil în ceea ce privește durata de viață. Decizia asupra tipului de centrală termică pe care dorești să o utilizezi ar trebui să se bazeze pe nevoile și preferințele personale.

 

Sursă foto: Freepik.com

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu