M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Ce taxe ai atunci cand cumperi o proprietate in Romania?

Daca sunteti strain care detine o proprietate in Romania, este foarte probabil sa cautati sa o inchiriati, pentru a obtine un profit bun. Este crucial sa va familiarizati cu sistemul fiscal romanesc inainte de a incepe sa inchiriati o proprietate in tara. Stiind cat va trebui sa platiti statului, va va ajuta sa va faceti o idee mai buna despre cat de chirie ar trebui sa va percepeti chiriasii, pentru a obtine in continuare un profit bun.

In acest articol, ne uitam la impozitele pentru veniturile din proprietati din inchiriere din Romania si ce trebuie sa stiti, pentru a calcula cat va trebui sa platiti. Iata ce trebuie sa stiti daca vreti sa cumparati apartamente Pipera.

Ce Taxe Trebuie Sa Platesti, Ca Proprietar, In Romania?

Desi banii pe care ii castigi din inchirierea unui apartament sau a unei garsoniere nu vor fi substantiali, ei sunt totusi supusi impozitarii, conform legislatiei tarii. In prezent, in 2022, doar 60% din veniturile din proprietatile din chirie sunt supuse impozitului. Deci, atunci cand calculati sumele pe care va trebui sa le platiti catre stat, ar trebui sa va amintiti intotdeauna sa renuntati la 40% din venit.

Asa ca spuneti, de exemplu, ca percepeti chiriasilor o chirie lunara de 400 de euro, care se transforma in aproximativ 2.000 de lei. Venitul dvs. anual total din chirie ar fi de 2.000 x 12 = 24.000 RON (sau aproximativ 4.850 €).

Dar din asta, trebuie sa ne pese doar de aproximativ 60%, conform legilor fiscale din Romania. 24.000 x 60/100 = 14.400 RON (2.910 €)

Conform legislatiei romane, doar 10% din 60%  vor trebui platiti guvernului. Suna confuz? Este mai usor decat pare. Deci, amintiti-va ca dintr-un profit brut anual de 24.000 de lei, ne calculam impozitele doar pe baza a 60% din aceasta (deci 14.400 de lei).

14.400 x 10/100 = 1.440 RON (291 €) , ceea ce inseamna 120 RON impozit pentru fiecare luna in care inchiriezi proprietatea in Romania.

Pentru un calcul mai usor, ar trebui sa platiti 6% din valoarea chiriei ca impozit pe venit pe chirie.

Si asta e! Acesta este modul de a afla cat trebuie sa platiti, daca sunteti proprietar de teren, care va inchiriati proprietatea in Romania.

In functie de domiciliul fiscal si de cat castigi din inchirierea proprietatii in Romania, s-ar putea sa fii supus unor taxe suplimentare. Conform legilor in vigoare, daca, in calitate de proprietar de teren, veniturile din proprietati inchiriate sunt mai mari de 12 salarii minime brute SI domiciliul tau este in Romania, vei datora si „taxa de sanatate”. Strainii si cetatenii romani care locuiesc in strainatate nu sunt obligati sa plateasca „taxa de sanatate”.

Acest lucru poate fi o bataie de cap de calculat, deoarece salariul minim brut din Romania continua sa se schimbe. Asa ca va sugeram cu tarie sa verificati mai intai salariul minim la momentul in care faceti acest calcul, pentru a evita surprizele neplacute.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu