M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Ce este un avocat si care sunt atributiile sale?

Intr-o democratie cu impartirea puterilor in executiv, legislativ si judiciar, avocatii joaca un rol important in apararea intereselor cetatenilor. In acest post va spunem ce este un avocat si cerintele necesare pentru a ajunge unul.

Definitia avocatului

Cea mai simpla definitie a unui avocat este cea a unui profesionist care este dedicat practicarii dreptului.

Reglementarile in vigoare privind aceasta profesie (Statutul profesiei de avocat), defineste „profesionistii profesiei juridice” care sunt:

  1. Sunt profesionisti ai profesiei de avocat care, fiind in posesia titlului oficial care se califica pentru exercitarea acestei profesii, sunt incorporati intr-o barou ca practicieni si sunt dedicati profesional consultantei juridice, solutionarii litigiilor si apararii drepturilor si intereselor
    Altora, atat in zone publice, cat si private, in cadrul procedurilor extrajudiciare, judiciare sau arbitrale.

2 Numele de avocat corespunde exclusiv celor care sunt incorporati intr-un barou ca practicieni.

«sunt avocati care, incorporati intr-o asociatie a barourilor ca practicieni, sunt dedicati profesional consilierii, concordiei si apararii intereselor juridice ale altora, publice sau private.

Prin lege, numai un absolvent de drept care exercita profesional directia si apararea partilor in toate tipurile de proceduri, sau consultanta juridica si consiliere, poate fi numit un „avocat”.

Avocatii, inainte de a-si incepe pentru prima data practica profesionala, trebuie sa jure sau sa promita ca vor respecta Constitutia si restul sistemului juridic. Si sa respecte cu fidelitate obligatiile si normele deontologice ale profesiei de avocat. Vezi aici detalii despre ceea ce inseamna avocat drept civil in Iasi.

Comitetul poate autoriza ca juramantul sau promisiunea sa fie oficializata initial in scris, cu angajamentul de a ratifica public ulterior. In orice caz, dosarul personal al colegiului trebuie sa fie inregistrat cu privire la depunerea juramantului sau a promisiunii mentionate.

Avocati practicanti si nepracticanti

In functie de faptul daca absolventul de Drept este inregistrat sau nu si intervine in procedurile judiciare in instantele de judecata, avem avocati practicanti si avocati nepracticanti:

  • Avocat practicant: este absolventul de Drept care, fiind colegial, este dedicat directiei si apararii partilor in tot felul de procese, in fata instantelor de judecata. Pentru a practica dreptul, pe langa faptul ca faceti parte din Barou, trebuie sa indepliniti urmatoarele cerinte:

– Lipsa cazierului judiciar care descalifica practica dreptului.

– Sa nu fie implicat in cauze de incompatibilitate sau interdictie pentru practica dreptului.

– Formalizarea intrarii in societatea mutuala generala a profesiei juridice, mutualitatea securitatii sociale la o prima fixa sau, dupa caz, in regimul de securitate sociala corespunzator, in conformitate cu legislatia in vigoare.

Avocat nepracticant: cei care inceteaza sa mai practice aceasta profesie dupa ce au practicat cel putin douazeci de ani pot continua sa foloseasca numele de avocat, adaugand intotdeauna expresia „fara practica”.

Actualul Statut al profesiei de avocat*, defineste profesia de avocat ca fiind «o profesie libera si independenta care ofera un serviciu societatii in interes public si care este exercitata intr-un regim de concurenta libera si loiala, prin consilierea si apararea drepturilor si intereselor publice sau private, prin aplicarea stiintei si tehnologiei juridice, pentru a conveni asupra eficacitatii drepturilor si libertatilor fundamentale si a justitiei”.

Istoria avocatilor

Evolutia si istoria avocatilor este foarte asemanatoare cu evolutia si istoria omenirii. Asemenea relatiei simbiotice dintre copaci si ciuperci, avocatii si oamenii au o relatie importanta, interconectata, care se incadreaza intr-o perioada demult trecuta. Antropologii juridici nu au descoperit inca proverbialul prim avocat. Nu au mai ramas documente sau pledoarii de la proto-avocatul despre care se crede ca a existat acum mai bine de 5 milioane de ani.

Cimpanzeii, cea mai apropiata ruda a barbatului si a avocatului, au 99% din aceleasi gene. Noile cercetari au demonstrat cu siguranta ca cimpanzeii nu au gena speciala L1a care ii distinge pe avocati de toti ceilalti. Acest lucru a infirmat faimosul rezultat al Scopes Monkey Trial in care Clarence Darrow a demonstrat ca maimutele sunt si avocati.

Charles Darwin , Esquire, a teoretizat la mijlocul anilor 1800 ca triburi de avocati existau inca de acum 2,5 milioane de ani. Cu toate acestea, in calatoriile sale, el a gasit putine dovezi care sa sustina aceasta teorie.

Antropologia juridica a suferit un regres la inceputul secolului in celebrul scandal Piltdown Lawyer . Pentru a dovedi existenta verigii legale disparute, un om de stiinta a sustinut ca a gasit craniul unui avocat antic. Craniul s-a dovedit mai tarziu a fi facut in casa, combinand maxilarul mare al unui avocat modern cu calota unei gorile. Cand a fost descoperita farsa, stiinta antropologiei juridice a fost dat inapoi cu 50 de ani.

Prima dovada stiintifica solida a existentei avocatilor a fost descoperita de dr. Margaret Leakey la Cheile Olduvai din Tanzania. Descoperirea ei a constat din mai multe fragmente legale, dar nici un caz complet nu a fost gasit intact la fata locului. Datarea cu carbon a estimat descoperirea la intre 1 milion si 1,5 milioane de ani in urma. Cu toate acestea, prin metode de antropologie juridica, s-a teoretizat ca site-ul contine ramasitele unui proces de frauda in care inculpatul a cautat sa infirme raspunderea pe baza incapacitatii sale de a sta drept. Rezultatul cazului este necunoscut, dar coincide cu declinul Australopithecusului si cu ascensiunea Homo Erectus in lume.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu