M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Ce este diabetul?

Diabetul este o boala cronica (de lunga durata) care afecteaza modul in care organismul transforma alimentele in energie.

Corpul tau descompune cea mai mare parte a alimentelor pe care le mananci in zahar (de asemenea, numit glucoza) si elibereaza-l in fluxul sanguin. Pancreasul produce un hormon numit insulina, care actioneaza ca o cheie care permite glicemiei sa intre in celulele organismului pentru a le folosi ca energie.

In cazul diabetului zaharat, corpul tau nu produce suficienta insulina sau nu poate folosi corect insulina pe care o face.

Atunci cand nu exista suficienta insulina sau celulele nu mai raspund la insulina, prea mult zahar ramane in sange si, in timp, acest lucru poate provoca probleme grave de sanatate, cum ar fi boli de inima, pierderea vederii si boli de rinichi. Policlinica Baba Novac te asteapta cu o gama larga de analize de diabet.

Nu exista nici un leac pentru diabet inca, dar pierderea in greutate, consumul de alimente sanatoase, si de a fi activ poate ajuta cu adevarat. Alte lucruri pe care le puteti face:

 • Luati medicamentul asa cum este prescris.
 • Participati la programari de ingrijire a sanatatii.

Cifrele diabetului zaharat

 • 37 de milioane de adulti din Statele Unite au diabet, iar 1 din 5 nu stiu ca il au.
 • Diabetul este a saptea cauza de deces in Statele Unite.
 • Diabetul este principala cauza a insuficientei renale, amputarii membrelor inferioare si orbirii la adulti.
 • In ultimii 20 de ani, numarul adultilor diagnosticati cu diabet s-a dublat.

Tipuri de diabet zaharat

Exista trei tipuri principale de diabet: diabet de tip 1, diabet de tip 2 si diabet gestational (diabet in timpul sarcinii).

Diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 este cauzat de o reactie autoimuna (organismul se ataca din greseala). Aceasta reactie impiedica organismul sa produca insulina. Aproximativ 5 pana la 10% dintre persoanele care au diabet zaharat au tip 1. De obicei, simptomele acestui diabet apar rapid. Acesta este de obicei diagnosticat la copii, adolescenti, si adulti tineri. Persoanele care au diabet zaharat de tip 1 trebuie sa primeasca insulina in fiecare zi pentru a supravietui. In prezent, nimeni nu stie cum sa previna diabetul de tip 1.

Diabet de tip 2

In cazul diabetului de tip 2, organismul nu utilizeaza insulina in mod corespunzator si nu poate mentine glicemia la niveluri normale. Aproximativ 90 pana la 95% dintre persoanele cu diabet zaharat au diabet zaharat de tip 2. Este un proces care evolueaza de-a lungul mai multor ani si este de obicei diagnosticat la adulti (desi apare din ce in ce mai mult la copii, adolescenti si adulti tineri). Este posibil sa nu simtiti simptome; Prin urmare, este important sa va testati glicemia daca sunteti in pericol. Diabetul de tip 2 poate fi prevenit sau intarziat cu modificari ale stilului de viata sanatos, cum ar fi:

 • Pierde in greutate, daca sunteti supraponderali.
 • o dieta sanatoasa.
 • Obtine o activitate fizica regulata.

Ce este de fapt diabetul?

Diabetul este o afectiune cronica (de lunga durata) care afecteaza modul in care organismul transforma alimentele in energie.

Corpul tau descompune majoritatea alimentelor pe care le consumi in zahar (glucoza) si le elibereaza in sange. Cand glicemia creste, acesta semnaleaza pancreasului sa elibereze insulina. Insulina actioneaza ca o cheie pentru a lasa zaharul din sange sa intre in celulele corpului pentru a fi folosit ca energie.

Cu diabet zaharat, corpul tau nu produce suficienta insulina sau nu o poate folosi atat de bine cum ar trebui. Cand nu exista suficienta insulina sau celulele nu mai raspund la insulina , prea mult zahar din sange ramane in sange. In timp, acest lucru poate cauza probleme grave de sanatate, cum ar fi boli de inima , pierderea vederii si boli de rinichi .

Nu exista inca un remediu pentru diabet, dar pierderea in greutate, consumul de alimente sanatoase si a fi activ poate ajuta cu adevarat. Alte lucruri pe care le puteti face pentru a ajuta:

 • Luati medicamentul conform prescriptiei.
 • Obtineti educatie si sprijin pentru autogestionarea diabetului.
 • Faceti si pastrati programarile pentru ingrijirea sanatatii.

Se crede ca diabetul de tip 1 este cauzat de o reactie autoimuna (corpul se ataca singur din greseala). Aceasta reactie impiedica organismul sa produca insulina. Aproximativ 5-10% dintre persoanele care au diabet au tipul 1. Simptomele diabetului de tip 1 se dezvolta adesea rapid. Este de obicei diagnosticata la copii, adolescenti si adulti tineri. Daca aveti diabet de tip 1, va trebui sa luati insulina in fiecare zi pentru a supravietui. In prezent, nimeni nu stie cum sa previna diabetul de tip 1.

Cu diabetul de tip 2, corpul dumneavoastra nu foloseste bine insulina si nu poate mentine zaharul din sange la niveluri normale. Aproximativ 90-95% dintre persoanele cu diabet zaharat au tipul 2. Se dezvolta pe parcursul multor ani si este de obicei diagnosticata la adulti (dar din ce in ce mai mult la copii, adolescenti si adulti tineri). Este posibil sa nu observati niciun simptom, asa ca este important sa va testati glicemia daca sunteti in pericol.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu