M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Care este obiectivul fundamental al dreptului penal?

Obiectivul fundamental al dreptului penal este de a activa protectia a tot ceea ce tine de persoana si de a proteja acest drept fundamental.

Aceasta inseamna sa ne asiguram ca tot ceea ce este valoros este grija pentru daunele de catre terti, indiferent daca o fac intentionat sau fara planificare.

In cadrul acestor elemente valoroase sunt considerate viata, integritate fizica si morala, intimitate; dar si bunuri mobile si imobile.

De aceea, dreptul penal vizeaza, de asemenea, abordarea tuturor tipurilor de furturi si talharii si a tuturor tipurilor de incalcari ale proprietatii publice si private.

Ce infractiuni exista?

Infractiunile sunt faptele pasibile de pedeapsa care sunt cauza pedepselor.

Acestea pot fi clasificate in functie de gravitatea si daunele care au avut loc.

Ele sunt, de asemenea, orientate spre doua conditii specifice: civila si penala.

Diferenta dintre una si cealalta se bazeaza pe dispozitiile legislatiei fiecarei tari.

Cu toate acestea, s-ar putea spune ca aspectele penale se refera la acte de gravitate care afecteaza in mod direct o persoana fizica sau juridica.

In timp ce civilul este orientat mai mult spre un comportament imoral, cum ar fi parcarea in zone nepermise sau generarea de scandaluri pe drumurile publice.

Dar, faptul ca acestea sunt de o natura sau alta nu scuteste de la plata unei pedepse. 

De exemplu, in cazul parcarii necorespunzatoare, se poate genera o amenda (civila).

In timp ce daca se comite un act de terorism, acesta va duce in mod necesar la inchisoare (penala).

Care sunt sursele dreptului penal?

Izvoarele de drept sunt toate acele elemente care au fost avute in vedere pentru a construi legislatia.

Contacteaza un avocat de drept penal- biroul are si un sediu in Romania Bucuresti sect. 3!

Ce este o crima?

O crima este una care genereaza vatamari grave, uneori ireparabile, impotriva unui alt individ.

Acestea se vad in jurul a doua conditii: valoarea pedepsei si modul in care va fi servita.

Multe infractiuni poarta drept pedeapsa plata unui anumit timp de inchisoare, de exemplu, diferenta consta in numarul de ani care sunt impuse.

Cu atat mai mult atunci cand timpul nu este posibil sa se enumere cu o anumita suma, ci este stabilit prin inchisoare pe viata sau pedeapsa cu moartea..

O inchisoare de maxima siguranta este organizata in functie de persoanele care au comis infractiuni foarte grave si care trebuie sa aiba o supraveghere maxima.

In plus, acest tip de diferentiere este stabilit ca un plan de evitare a conflictelor in procesele de reintegrare sociala.

De exemplu:

Nu ar fi indicat sa stea in aceeasi celula un individ care a comis o crima in serie cu cel care a comis o inselatorie administrativa. Ambele sunt infractiuni, dar nu au aceeasi greutate.

Infractiunile grave sau majore au fost diferentiate foarte bine de-a lungul timpului si in cadrul lor avem:

  • Incalcari fizice.
  • Traficul de droguri.

Fiecare dintre ele sunt trecute in cadrul legislatiei actuale, iar factorii atenuanti si agravanti care sunt generati intr-un caz, sunt intotdeauna luati in considerare.

Cum este vazuta infractionalitatea de catre cercetatori?

Similar cu utilizarea analizei avansate in alte domenii, segmentarea comportamentala a criminalitatii in functie de tip, natura si motiv poate oferi informatii noi, relevante din punct de vedere operational si actionabile.

Aceste metode pot fi utilizate pentru a sprijini determinarea motivelor si eficacitatea sporita a investigatiei, precum si prevenirea criminalitatii prin abordari bazate pe informatii pentru anticipare si influenta. Sunt oferite exemple de infractiuni violente si studii de caz pentru a ilustra concepte.

Rata criminalitatii in Statele Unite, in special in randul infractorilor tineri, creste intr-un ritm astronomic. Cel mai mare motiv de ingrijorare este cresterea numarului de infractiuni violente in randul tinerilor.

Din 1992 pana in 1993, rata totala a arestarii minorilor a crescut cu 5%, iar arestarile minorilor pentru infractiuni violente a crescut cu 6%. Arestarile pentru incalcarea armelor de catre infractorii tineri au crescut cu 12%, iar rata arestarilor pentru omucidere a crescut cu 14%. In acelasi timp, modificarile adultilor in aceste categorii au fost neglijabile (Howell, 1995).

Dovezile continua sa creasca ca o proportie mica de infractori comit majoritatea infractiunilor grave si violente. Acest grup mic este cel care capteaza interesul public in luarea deciziilor cu privire la politicile legate de interventiile cu infractorii in ansamblu. In plus, se stie ca debutul carierelor violente grave incepe sa creasca la varsta de 12 ani, se dubleaza intre 13 si 14 ani, atinge varfuri la varsta de 16 pana la 17 ani, scade cu 50% pana la varsta de 18 ani si continua sa scada pana la varsta de 27 de ani.

Jumatate dintre infractorii violenti isi initiaza violenta intre 14 si 17 ani, iar totul  dureaza doar un an, doar 4% pot fi violenti cinci ani sau mai mult (Elliot, 1994; Elliot, Huizinga si Morse, 1986).).

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu