M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

5 motive pentru care igiena orala este importanta

Igiena orala te ajuta sa mentii o dantura lipsita de carii si de infectii. Ea include periajul regulat si folosirea atei dentare, dar si examenele dentare si periajul profesional de cel putin doua ori pe an, pentru a asigura o buna igiena orala.

Igiena orala este vitala pentru sanatatea generala a unei persoane, iar studiile arata ca bolile orale netratate pot creste riscurile pentru sanatate. Iata de ce mentinerea unei bune igiene orale este importanta pentru sanatatea bucala si nu numai.
Conform medicului stomatolog Alexandra Ilea, de la clinica Dent Plus, principalul obiectiv al igienei orale este prevenirea acumularii de placa, ce poate cauza aparitia cariilor si infectiile gingiilor. Iata 5 motive pentru care igiena orala este extrem de importanta:

1. Are efecte asupra starii generale de sanatate

Gura este poarta de intrare in organism, dar si un punct de detectare a primelor simptomelor ale bolilor sistemice. Bolile sistemice, asa cum este diabetul, incep sa fie evidente intai ca o leziune bucala sau alte probleme dentare, cum ar fi infectia gingiilor.
Potrivit cercetarilor, pacientii cu boala parodontala prezinta un risc mai mare de afectiuni cardiace. Boala parodontala creste povara inflamatiei asupra organismului.

Dincolo de diabet si afectiuni cardiovasculare, igiena orala precara mai poate cauza:

  •  Pneumonia bacteriana;
  •  Endocardita infectioasa;
  •  Complicatii ale sarcinii;
  •  Greutate mica la nastere;
  •  Cancer;
  •  Septicemie.

Mentinandu-ti dintii si gura curate contribui la prevenirea riscurilor de complicatii medicale. Mergi la controale stomatologice regulate, o data la sase luni, pentru a-ti asigura o buna sanatate si igiena orala.

2. Detecteaza timpuriu bolile orale

O componenta importanta a igienei orale adecvate este vizita la stomatolog de doua ori pe an pentru control si evaluare a sanatatii dentare. Controlul, la fel ca si detartrajul si periajul profesional te pot ajuta sa detectezi orice afectiune orala sau eventuale complicatii cauzate de afectiuni ale cavitatii bucale.

3. Previne pierderea dintilor

Pierderea dintilor este cea mai comuna problema orala pentru copii si adulti. Unul dintre numeroasele motive pentru pierderea dintilor este igiena dentara defectuoasa. Acumularea de placa, din pricina igienei orale precare, poate duce la carii severe sau infectii ale gingiilor, care la randul lor pot duce la pierderea dintilor.

Periajul dintilor si ata dentara folosita in mod regulat te pot ajuta sa reduci acumularea de placa. Insa ele nu sunt suficiente pentru a te asigura ca sanatatea orala si igiena sunt in forma maxima, e mai bine asadar sa programezi un detartraj si un periaj profesional de doua ori pe an. In acest fel poti fi sigur ca dintii si gingiile la care ajungi mai greu nu sunt pline de placa si de tartru.

4. Il ajuta pe stomatolog sa iti creeze un plan de tratament oral

Conditia danturii si structura gurii variaza de la un pacient la altul, iar afectiunile dentare pot fi detectate in timpul vizitelor regulate la stomatolog. Evaluarile dentare pot fi de folos in crearea unui plan stomatologic unic pentru nevoile fiecarui pacient.
Fie ca ai o problema cu alinierea defectuoasa a dintilor, fie ca suferi de carii severe, medicul stomatolog te va ajuta sa creezi un plan de ingrijire orala. Scopul este acela de a te ajuta sa iti atingi obiectivele legate de dantura, asigurandu-ti in acelasi timp o buna sanatate orala si o igiena desavarsita.

5. Confera un zambet mai alb si mai stralucitor

Pentru un zambet sanatos, e nevoie de o buna igiena orala in fiecar zi. Daca dantura ta nu este afectata de depunerile de placa poti zambi cu incredere si cu mandrie in orice moment.
Acestea sunt doar cateva motive pentru care igiena orala este importanta. Practicarea unei igiene orale temeinice si adecvate este o investitie buna nu numai pentru dintii tai, ci si pentru starea generala de sanatate.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu