M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Vezi 5 aspecte esențiale pentru a reduce consumul de combustibil al mașinii

Poză de Skitterphoto pe Pexels.com

Consumul de combustibil îți poate da mari bătăi de cap, mai ales în contextul în care prețurile continuă să crească. Chiar dacă există modele de mașini care consumă mai mult, spre deosebire de altele mai eficiente, modul în care conducem mașina poate avea un impact semnificativ asupra costurilor cu combustibilul. Află cum poți economisi până la 35% din cheltuielile cu combustibilul prin câteva practice eficiente.

Iată 5 aspecte cheie care te vor ajuta să reduci consumul de combustibil:

  1. Condu cu o viteză constantă

Atunci când accelerezi prea repede, frânezi brusc sau schimbi târziu vitezele, automobilul consumă mai mult combustibil. Evitarea vârfurilor de accelerație, frânarea treptată și utilizarea frânei de motor, când mașina încetinește, te vor ajuta să economisești combustibil. În plus, vei reduce și costurile care pot apărea odată cu uzura prematură a plăcuțelor de frână.   

  1. Acordă atenție presiunii din pneuri

Un alt factor extrem de important, care influențează consumul de combustibil, este presiunea din anvelope. Dacă acestea sunt dezumflate, suprafața de contact cu solul se mărește, ceea ce duce la un consum mai mare de energie, și implicit de combustibil. Scapă de stresul verificării presiunii din pneuri și descoperă senzorii pentru anvelope de aici, pentru a evita uzura și înlocuirea prematură a anvelopelor. Pe janta.ro găsești diferiți senzori de presiune pentru cauciucuri pentru toate mărcile de automobile. Calibrarea corectă a pneurilor îți reduce consumul de combustibil, în timp ce tu conduci în siguranță.

  1. Utilizează aerul condiționat cu moderație

Dacă nu știai, utilizarea abuzivă a aerului condiționat poate crește cu până la 20% consumul de combustibil. Pentru a avea un impact cât mai mic asupra consumului, încearcă să folosești aerul condiționat doar în zilele extrem de călduroase, pe distanțe lungi, când viteza autoturismului este constantă sau când circuli cu o viteză mai mare decât de obicei.

  1. Verifică periodic alinierea roților

Pe lângă faptul că reduc durata de viață a cauciucurilor, roțile nealiniate cresc consumul de combustibil. Dacă vezi că mașina ta are tendința de a trage într-o parte, deși se află pe direcția înainte, este important să verifici alinierea roților. Poți verifica această aliniere și la fiecare 10.000 de kilometri parcurși. Astfel, mașina va fi mereu stabilă iar consumul de combustibil va fi și el redus.  

  1. Fii atent la ulei și filtre

Verifică manualul auto și schimbă uleiul conform kilometrajului recomandat. Un motor lubrifiat necorespunzător poate crește frecarea pieselor interne, crescând astfel consumul de combustibil. Mai mult, poate deteriora și alte component ale mașinii. Pentru întreținerea preventivă a autoturismului este necesar să schimbi filtrul de ulei, dar și filtrul de aer care, dacă nu este schimbat la timp, poate restricționa circulația aerului către motor, afectând performanța acestuia. Astfel, motorul va genera un consum excesiv de combustibil.

Ține cont de cele de mai sus și cu siguranță vei eficientiza consumul de combustibil. În plus, nu uita să alimentezi mașina cu combustibil de calitate. Folosirea unui combustibil slab calitativ poate să scadă performanța autoturismului și să deterioreze mai multe componente interne.

Urm.

Prec.