Dupa cum probabil stiti, lista INCI va spune ce ingrediente contine geluri de dus in ordinea crescatoare a cantitatii utilizate. Un gel de dus cu nuca de cocos, de exemplu, cu „ulei de coco nucifera” trecut la numarul 15 pe lista INCI, inseamna ca, daca nu contine atat de multa nuca de cocos pe cat credeai ca contine, s-ar putea sa fii un pic nesimtit. Asadar, ordinea conteaza.
Evitati listele INCI lungi
Cu cat lista este mai lunga, cu atat este mai probabil sa gasesti ingrediente nocive si/sau substante toxice in gelul tau de dus! Cu cat lista este mai scurta, cu atat mai bine.
Feriti-va de eticheta „fara parabeni”
Pentru a atrage anumiti consumatori nestiutori, multe geluri de dus prezinta mentiunea „fara parabeni”. Desigur, parabenii, conservanti suspectati de a fi perturbatori endocrini, trebuie evitati, dar mentiunea „fara parabeni” nu va spune ce conservanti i-au inlocuit! Unii producatori le-au schimbat pentru faimosul „MIT” (este mai rapid decat metilcloroizotiazolinona, oferim un produs primei persoane care reuseste sa il incadreze in scrabble). Acestea au fost insa interzise in februarie 2017 in produsele fara clatire: veti intelege deci de ce, in ciuda riscului ridicat de reactie alergica, le puteti gasi in continuare in gelul de dus!
Evitati conservantii precum fenoxietanolul
Suspectat a fi un perturbator endocrin, acesta poate provoca, de asemenea, leziuni hepatice. Ca masura de precautie, este mai bine sa il evitati. Deci, puteti pastra un produs cu alcool sau alternative la conservantii chimici. Unele sunt suspectate a fi periculoase, doar pentru a prelungi data de expirare.
Alegeti-va gelul de dus fara sapun
Ei bine, suntem perfectioniste, dar este adevarat ca sapunul poate fi agresiv cu pielea uscata sau sensibila! Daca pielea voastra are aceste caracteristici, este mai bine sa alegeti un gel de dus bogat in uleiuri si grasimi (de exemplu, glicerina vegetala), decat unul care contine sapun.
Sigla VEGAN poate fi importanta
Si asta din doua motive: stiati ca, de exemplu, sapunul solid poate contine grasimi animale? Si da, suntem in secolul XXI. Sapunul provine din reactia chimica a unei grasimi cu hidroxidul. Prin urmare, poate fi de origine vegana sau animala: daca apar cuvintele „sodium tallowate” sau „sodium lardate”, sapunul dvs. contine grasime animala din carne de vita sau de porc. Al doilea motiv: substantele controversate, cum ar fi conservantii etc., sunt testate pe animale. Nu e bine.
Evitati microplasticele pentru planeta
Aceste substante nebiodegradabile sunt un dezastru pentru oceane: sunt atat de mici incat nu pot fi filtrate! Pot fi gasite in scruburi, dar nu numai: sunt folosite ca fulgi in baile cu spuma, ca liant si se presupune ca imbunatatesc textura. Aceasta este o consolare mica pentru un moment de placere trecatoare, cand stii ca nu sunt biodegradabile si ca se acumuleaza in sistemul digestiv al animalelor.
Unde sa gasesti un gel de dus bio, fara cruzime, vegan si anti-deseuri?
De asemenea, acestea sunt compuse dintr-o baza de spalare naturala moale si hidratanta, cocyl glutamat de sodiu, folosesc parfumuri de fructe naturale si etice (din fructe nevandute din Provence), glicerina vegetala (primul ingredient utilizat dupa apa) si aloe-vera… Si, mai presus de toate, nu contin produse nocive (fara sulfati, PEG, microplastice, sulfati, surfactanti…).
Sfaturi pentru ingrijirea mainilor
Expunerea la vreme, in special la temperaturi mai scazute, este un factor important in cauzarea mainilor uscate si crapate. Cand vremea se raceste, aerul este mai uscat si exista un nivel mai scazut de umiditate. Cu mai putina umiditate in jur, corpul nostru se lupta sa retina umiditatea, ceea ce provoaca uscarea pielii si a mainilor. Alaturi de vanturile aspre de iarna si aerul uscat, caldura uscata, artificiala, nu ajuta lucrurile. Acest lucru poate duce la craparea pielii, iar cei cu afectiuni ale pielii pot descoperi ca experimenteaza aparitii de eczeme sau psoriazis.
In functie de ocupatia dvs., este posibil sa aveti nevoie de mai multa ingrijire a mainilor decat alte locuri de munca. Unele locuri de munca va cer sa lucrati in mod constant cu mainile, ceea ce inseamna ca trebuie sa va spalati mainile mai mult decat de obicei. Anumite ocupatii care necesita spalarea intensa a mainilor pot duce la uscarea mainilor, cum ar fi:
In esenta, orice spatiu in care lucrati in mod constant cu mainile poate duce in mod natural la expunerea la texturi, suprafete si materiale aspre. In functie de locul de munca, puteti fi, de asemenea, expus la substante chimice sau formule dure sau daca purtati manusi chirurgicale, acest lucru poate reduce cantitatea de umiditate naturala si aer care ajunge la maini. Tinand cont de acest lucru, oricum merita sa creati o rutina de ingrijire a mainilor in regimul zilnic de ingrijire a pielii, pentru a va mentine mainile hidratate si pentru a reduce sansele de uscaciune.
Aceasta poate fi o problema atat vara, cat si iarna. Schimbarile de temperatura si umiditate va pot afecta mainile. Aceasta inseamna ca in lunile de iarna mai aspre, incalzirea artificiala va poate usca mainile. Exista mai putina umiditate naturala in aerul incalzit artificial. In mod similar, in lunile mai calde, pe masura ce mainile tale reactioneaza la transpiratie si umiditate excesiva, acest lucru se poate acumula pe maini. Atunci cand va expuneti mainile la aer conditionat, aceste schimbari de temperatura reduc umiditatea din aer si fac pielea noastra sa devina uscata si stransa.