M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Sfaturi de la specialiști pentru o igienă orală corectă și un zâmbet de invidiat

O igienă orală corectă ajută la menținerea sănătății gingiilor, prevenirea cariilor și a altor probleme dentare, dar și la promovarea unei stări generale de bine. De la rutina periajului și utilizarea aței dentare, până la selecția atentă a produselor de îngrijire orală, specialiștii îndeamnă pacienții să fie atenți la fiecare aspect al igienei orale și să rămână consecvenți în practicile de îngrijire. Astfel, se reduce riscul apariției problemelor dentare, iar zâmbetul va rămâne strălucitor și sănătos pe termen lung. Iată la ce trebuie să fii atent pentru o igienă orală corectă.

Cum să-ți periezi dinții

Pentru a preveni formarea plăcii bacteriene și a tartrului dentar, periajul corect și regulat al dinților este esențial. Chiar și pacienții care au plombe dentare prezintă riscul de apariție a cariilor sau a problemelor gingivale.

Este recomandat ca pacienții să-și perieze dinții de două ori pe zi, cu o pastă de dinți cu fluor, deoarece acesta protejează dinții împotriva cariilor dentare, întărind smalțul. Periajul trebuie făcut cu mișcări circulare, pe suprafețele tuturor dinților. 

Este indicat să se perieze și limba, pentru a elimina toate bacteriile din cavitatea bucală. Ața dentară trebuie utilizată zilnic pentru a curăța zonele dintre dinți și sub linia gingiilor, unde periuța nu poate ajunge. După periajul dinților și folosirea aței dentare, apa de gură poate fi utilizată pentru a curăța resturile de alimente și elimina bacteriile din zonele mai greu accesibile.

Importanța unei diete sănătoase

O alimentație echilibrată, bogată în nutrienți și cu o cantitate scăzută de zaharuri și acizi, contribuie la sănătatea generală a dinților și a gingiilor. Alimentele bogate în zaharuri și acizi cauzează eroziunea smalțului dinților, crescând riscul de carii și sensibilitate dentară.

O dietă sănătoasă, care include fructe, legume și alte alimente bogate în fibre contribuie la menținerea sănătății gingiilor și reduce riscul de inflamații și boli gingivale.

Pentru pacienții cu proteza dentara, se recomandă evitarea alimentelor tari și lipicioase pentru menținerea protezelor în stare bună și pentru prevenirea problemelor dentare asociate.

Consultul periodic la medicul stomatolog

 Vizita periodică la stomatolog este esențială pentru o sănătate orală optimă. În cadrul unui consult, acesta poate identifica sau trata diverse probleme dentare. Medicul va evalua și starea sănătății gingiilor, în cazul în care apar semne ale bolilor gingivale. Controlul stomatologic de rutină ar trebui să se facă, în mod ideal, de două ori pe an.

Consultul medicului stomatolog este indicat și atunci când pacienții prezintă durere la nivelul dinților. Acest lucru poate fi cauzat de erupția incompletă sau incorectă a molarilor de minte. În acest caz, se recomandă o extractie masea de minte pentru a elimina cauza disconfortului și pentru a preveni eventualele complicații. Procedura de extracție implică îndepărtarea, sub anestezie locală, a osului care blochează accesul la rădăcina dintelui. 

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu