M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Programul FIV in Romania – ce presupune?

Daca esti la curent cu noutatile din Romania, sigur ai auzit si de problematica infertilitatii, dar si de scaderea natalitatii in mod drastic. Cu siguranta, reprezinta deja una dintre marile dezavantaje ale tarii si pare sa fie o problema care isi ia din ce in ce mai mult avant. Specialistii au ajuns la concluzia ca in jur de 15% din cuplurile tinere, cu varste de pana in 40 de ani, sufera de infertilitate. La cuplurile care depasesc aceasta varsta, rata este si mai mare.

Fertilizarea in vitro – de ce sa o alegi?

Tehnologia evolueaza halucinant de repede, in special in domeniul medicinei. De aceea, ceva ce acum douazeci de ani parea ireal este, in prezent, salvarea multor cupluri care isi doresc sa fie binecuvantate cu aducerea pe lume a unui copil. Sunt extrem de multe cupluri care incearca si se chinuie ani intregi prin clinici, fara niciun rezultat. Astfel, cei mai multi dintre ei prefera sa abandoneze ideea si sa traiasca in continuare cu o rana nevindecata in suflet.

Acest lucru poate fi, in ziua de astazi, evitat cu usurinta. Cea mai sigura alternativa in cazul infertilitatii este, fara indoiala, apelarea la o procedura de fertilizare in vitro. Bineinteles, probabil ca ai auzit deja cateva detalii despre ce presupune o fertilizare in vitro. Dar, daca totusi raspunsul este unul negativ, trebuie sa stii ca in linii mari, fertilizarea in vitro reprezinta o metoda medicala prin care pacienta poate ajunge la rezultatul atat de mult dorit: obtinerea unei sarcini. Medicul ginecolog, specializat in reproducerea umana asistata, va consulta pacienta si, in functie de diagnostic dar si de ceea ce isi doreste ea, se poate incepe procedura. Aceasta implica o serie de tratamente injectabile, dupa care se trece la interventia de baza. Pacienta va fi anesteziata, iar medicul va recolta ovocitele necesare. Embriologul se va ocupa de fertilizarea lor, iar in final rezultatul obtinut va fi inserat in uter. Pacienta va afla daca inseminarea a fost un succes dupa aproximativ 10 zile, in urma recoltarii unor analize.

Fertilizarea in vitro a devenit o gura de aer proaspat pentru cuplurile care se straduiesc de ani de zile sa isi intregeasca familia. Un dezavantaj enorm al unei asftel de proceduri este, din pacate, costul. Intr-adevar, suma oferita pentru metoda fertilizarii nu este deloc una de neglijat, acesta constituind un alt motiv major pentru care oamenii, mai ales cuplurile tinere si aflate la inceput de drum, renunta.

Acum insa, nici macar acest detaliu nu mai reprezinta o problema. Din dorinta de a creste natalitatea tarii, care a scazut drastic in ultimii ani, Guvernul Romaniei vine cu o oferta de nerefuzat si pune la dispozitia pacientilor un program Fiv, prin care sustine financiar familiile ce sufera de infertilitate.  Aproximativ 10.000 de cupluri si femei singure care isi doresc sa devina parinti pot beneficia de acest program, prin care Guvernul va suporta cheltuielile necesare pentru finalizarea unei astfel de proceduri.

Alternative exista, iar acum nici macar banii nu mai pot fi considerati un impediment. Daca si visul tau este sa te bucuri de prezenta unui copil, insa suferi de infertilitate, nu mai amana marele moment si inscrie-te chiar acum in programul Fiv. Este sansa ta si, cu certitudine, nu vrei sa o ratezi.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu