Compania mama a Google, Alphabet, a anuntat vineri ca inchide „Loon” – un proiect extrem de mediatizat ce avea ca obiectiv sa ofere internet wireless prin baloane zburatoare in stratosfera – pe motiv ca nu este viabil din punct de vedere comercial.
Ideea din spatele Loon a fost sa construiasca o retea de baloane in vederea extinderii conectivitatii la internet in zonele insuficient deservite si in zonele calamitate. Proiectul a facut parte initial dintr-o „uzina de proiecte vizionare” a celor de la Alphabet, cunoscuta sub numele X, care are ca obiectiv sa creeze initiative pentru sectoare noi.
Decizia a fost anuntata de catre Astro Teller, de la X, care a adaugat ca „din pacate, in ciuda realizarilor tehnice revolutionare din ultimii 9 ani ale echipei… drumul catre viabilitatea comerciala s-a dovedit mult mai lung si mai riscant decat speram”.
Loon a fost implementat pentru a furniza internet in Puerto Rico, dupa uraganul Maria din 2017, precum si dupa un cutremur major ce a avut loc in Peru. Anul trecut Loom a anuntat un parteneriat cu infrastructura gigantului american de telecomunicatii AT&T pentru mentinerea serviciilor de telecomunicatii mobile ale unor terte parti, in urma unor catastrofe similare.
In iulie, Loom a lansat un serviciu comercial pilot in Kenya, determinand compania sa proclame ca „a inceput o noua era a comunicatiilor stratosferice”. Insa CEO-ul Loon, Alastair Westgarth, a declarat vineri ca firma nu a reusit „sa obtina costuri suficient de mici pentru a construi o afacere sustenabila pe termen lung”.
Operatiunile vor fi lichidate in „urmatoarele luni”, cu speranta ca angajatii vor fi redistribuiti la Alphabet, a spus firma.
Mass-media locala din Kenya a raportat ca planurile Telkom, partenerul de telecomunicatii al Loon in aceasta tara, traverseaza o perioada dificila dupa anunt.
Vineri, Loon a anuntat, de asemenea, o finantare in valoare de 10 milioane de dolari „pentru a sprijini organizatiile nonprofit si companiile axate pe conectivitate, internet, antreprenoriat si educatie in Kenya”.
Baloanele uriase si transparente din plastic ale lui Loon sunt alimentate de panouri solare si directionate cu ajutorul unor sisteme de inteligenta artificiala, ce le permit sa se deplaseze deasupra vanturilor de mare inaltime, in locatii ideale, sau sa descrie modele care creeaza retele consistente de acoperire internet pe cer.
Transformat intr-o companie independenta in cadrul Alphabet in 2018, Loom a reprezentat un asa-numit „alt pariu” important al gigantului tehnologic Google, o categorie care include, de asemenea, proiectul Waymo al masinilor cu conducere automata si dronele Wing.
Insa Loon nu este primul proiect de acest fel care a fost inchis. In februarie 2020 Alphabet a inchis Makani, o initiativa ce utiliza zmee de inalta tehnologie pentru a obtine energia eoliana pentru energie electrica.