M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

De ce americanii nu poarta alb dupa Ziua Muncii?

A purta alb vara are sens. Popoarele desertului stiu de mii de ani ca imbracamintea alba pare sa te tina putin mai rece decat alte culori. Dar purtati alb doar vara?

Desi nimeni nu este complet sigur exact cand sau de ce a intrat in vigoare aceasta regula a modei, cea mai buna presupunere este ca a avut de-a face cu snobismul la sfarsitul anilor 1800 si inceputul anilor 1900.

Sotiile superbogatilor au condus inalta societate cu o mana de fier dupa razboiul civil. Cu toate acestea, pe masura ce tot mai multi oameni deveneau milionari, era greu de facut diferenta dintre familiile respectabile cu bani vechi si cei care aveau doar bani noi vulgari. Pana in anii 1880, pentru a spune cine era acceptabil si cine nu, femeile care erau deja „in” au simtit ca este necesar sa creeze zeci de reguli de moda pe care toti cei cunoscatori trebuiau sa le respecte.

In felul acesta, daca la opera s-ar prezenta o femeie intr-o rochie care a costat mai mult decat  faceau majoritatea americanilor intr-un an, dar avea o lungime gresita a manecilor, alte femei ar fi stiut sa nu o admire.

A nu purta alb in afara lunilor de vara a fost o alta dintre aceste reguli stupide. Albul a fost pentru nunti si tinute de resort, nu pentru petreceri din toamna. Desigur, ar putea deveni extrem de cald in septembrie, iar purtarea in alb ar putea avea cel mai mult sens, dar daca ai vrut sa fii imbracata corespunzator, pur si simplu nu ai facut-o.

Ziua Muncii a devenit o sarbatoare federala in 1894, iar societatea a adoptat-o ​​in cele din urma ca punct final natural pentru moda de vara. In prezent, pe setarof poti gasi cele mai potrivite haine albe.

Nu toata lumea a respectat aceasta regula. Chiar si unii socialiti au continuat sa se opreasca de tendinta, cel mai faimos Coco Chanel , care a purtat alb pe tot parcursul anului. Dar chiar daca regula a fost aplicata initial de doar cateva sute de femei, de-a lungul deceniilor ea s-a scurs la toti ceilalti. Pana in anii 1950, revistele pentru femei au spus clar clasei de mijloc din America: imbracamintea alba a fost purtata de Ziua Memorialului si a fost pusa inapoi in dulap dupa Ziua Muncii.

In zilele noastre, lumea modei este mult mai relaxata in ceea ce priveste ce culori sa poarte si cand, dar in fiecare an vei auzi in continuare oameni spunand ca albul dupa Ziua Muncii este inacceptabil, totul datorita unor milionari snobi care au decis ca este o moda, mai mult decat acum 100 de ani.

De ce poarta miresele alb?

In multe societati, culoarea alba a fost mult timp asociata cu puritatea si virtutea si acesta este unul dintre motivele pentru care unele miresealege sa poarte alb, mai ales in Occident. De cele mai multe ori, totusi, veti auzi afirmatii ca miresele poarta alb pentru ca „este traditie”. Dar, din punct de vedere istoric, albul nu a fost singura culoare luata in considerare pentru rochiile de mireasa. De fapt, alte culori au fost alese mult mai frecvent decat albul.

Timp de multe secole, in societatile occidentale, rochiile de mireasa au fost de toate culorile diferite. Acest lucru a fost din motive de practic la fel de mult ca orice altceva. Miresele aveau tendinta de a cumpara o rochie de mireasa care putea fi purtata din nou, sau pur si simplu purtau cea mai buna rochie pe care o detineau deja. Iar albul nu se preteaza practic: este greu de pastrat curat si, prin urmare, nu este ideal pentru multe situatii sau pentru purtarea repetata. Multe mirese au ales sa poarte rochii de alte culori pentru nunta lor – si nu numai. Deci, de ce atat de multe dintre miresele de astazi poarta alb?Ele fac acest lucru in mare parte datorita unei tendinte care a inceput cu nunta reginei Victoria in 1840 cu Printul Albert .

Nu spre deosebire de astazi, nuntile regale din anii de atunci au primit multa popularitate – desi nu in atatea medii diferite ca noi acum – si, prin urmare, au avut tendinta de a crea tendinte. Nunta Reginei Victoria si Printului Albert nu a facut exceptie.

Asa ca, atunci cand Victoria a optat sa poarte o rochie alba (se pare ca pentru a scoate in evidenta dantela fina si detaliata Honiton produsa de industria britanica de dantela, care era zdruncinata la acea vreme), alegerea ei de moda a fost raportata pe scara larga in ziare si reviste si a influentat in curand  si tendintele internationale de nunta.

Imbratisata initial de miresele mai bogate, tendinta unei rochii de mireasa alba s-a raspandit in cele din urma la toate nivelurile economice si a fost consolidata ca „traditie” in secolul al XX-lea.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu