M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Curatarea tartrului dentar: importanta, metode si tehnici eficiente

Tartrul dentar, cunoscut si sub numele de placa bacteriana mineralizata, este o acumulare dura si inestetica de minerale si bacterii care se formeaza pe suprafata dintilor in timp. Acesta apare ca rezultat al acumularii placii bacteriene, care se formeaza din resturile alimentare si bacterii prezente in cavitatea bucala. Este esential sa faci frecvent o curatare tartru dinti, pentru mentinerea sanatatii orale si prevenirea complicatiilor asociate, cum ar fi boala parodontala si cariile dentare. Afla totul despre importanta curatarii tartrului, dar si despre metodele si tehnicile eficiente pentru indepartarea sa.

Importanta curatarii tartrului dentar

Prevenirea bolilor dentare. Tartrul dentar contine bacterii ce pot cauza inflamatie gingivala si poate duce la dezvoltarea gingivitei si a altor afectiuni dentare, cum ar fi parodontoza si cariile dentare. Curatarea regulata a tartrului ajuta la prevenirea acestor probleme si mentinerea sanatatii gingiilor si a dintilor.
Pastrarea unui zambet frumos. Tartrul dentar poate fi inestetic si poate afecta aspectul zambetului. Curatarea tartrului dentar ajuta la mentinerea dintilor curati, stralucitori si sanatosi, contribuind astfel la un zambet frumos si atragator.
Imbunatatirea respiratiei. Tartrul dentar poate fi o sursa de mirosuri neplacute in cavitatea bucala. Curatarea tartrului ajuta la eliminarea bacteriilor care cauzeaza mirosuri neplacute si la mentinerea unei respiratii proaspete si curate.

Metode si tehnici pentru curatarea tartrului dentar

Periajul regulat al dintilor

Periajul regulat al dintilor cu o periuta de dinti cu peri moi si pasta de dinti cu fluor este primul pas in prevenirea si indepartarea tartrului dentar. Este recomandat sa iti periezi dintii de cel putin doua ori pe zi, timp de cel putin doua minute de fiecare data, pentru a indeparta eficient placa bacteriana si resturile alimentare.

Utilizarea atei dentare

Utilizarea atei dentare este esentiala pentru curatarea spatiilor dintre dinti si sub linia gingivala, unde periuta de dinti nu poate ajunge. Ata dentara ajuta la indepartarea placii bacteriene si a tartrului din aceste zone greu accesibile, contribuind la mentinerea sanatatii gingiilor si a dintilor.

Vizite regulate la stomatolog

Vizitele regulate la medicul dentist pentru controale de rutina si curatari profesionale sunt esentiale pentru indepartarea tartrului dentar si a placii bacteriene acumulate in timp. Medicul dentist foloseste instrumente speciale pentru a indeparta tartrul si a curata suprafata dintilor in profunzime.

Clatirea cu apa de gura

Clatirea cu apa de gura antibacteriana poate ajuta la reducerea acumularii placii bacteriene si a tartrului si poate contribui la mentinerea unei cavitati bucale sanatoase si curate.

Curatarea tartrului este dureroasa?

Curatarea tartrului, cunoscuta si sub denumirea de detartraj, nu este in general dureroasa, dar experienta poate varia in functie de mai multi factori.
Sensibilitatea dintilor si gingiilor. Persoanele cu dinti si gingii sensibile pot resimti un anumit disconfort in timpul procedurii. De asemenea, daca exista inflamatii sau infectii, gingiile pot fi mai sensibile.
Grosimea tartrului. Daca acumularea de tartru este semnificativa, procedura poate dura mai mult si poate implica mai multa presiune, provocand un disconfort usor.
Tehnologia. Tehnicile moderne si instrumentele avansate, cum ar fi dispozitivele cu ultrasunete, sunt concepute pentru a minimiza disconfortul. Acestea sunt mai eficiente si mai putin invazive decat metodele traditionale.
Anxietatea pacientului. Unele persoane pot resimti anxietate sau teama, ceea ce poate amplifica senzatia de disconfort.
In general, majoritatea oamenilor descriu curatarea tartrului ca fiind mai degraba inconfortabila decat dureroasa. Dupa procedura, e posibil sa simti o usoara sensibilitate la nivelul dintilor si gingiilor, care dispare de obicei in cateva ore sau zile.

In concluzie, curatarea tartrului dentar este un aspect crucial al ingrijirii dentare si este esentiala pentru mentinerea sanatatii orale si prevenirea complicatiilor asociate. Prin urmare, este important sa acordati atentie igienei orale regulate si sa urmati tehnici si metode eficiente pentru indepartarea tartrului si a placii bacteriene.

Sursa foto: Freepik.com

Urm.

Prec.