M
© 2022 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Cum se foloseste otetul balsamic si ce este?

Sub denumirea de otet balsamic se pot gasi oteturi de calitati foarte diferite. Iata o analiza detaliata pentru a va ajuta sa il alegeti. Si sfaturile noastre pentru a va ajuta sa preparati o crema balsamica de casa.

Cum se obtine otetul balsamic?

Otetul balsamic traditional de Modena este obtinut din struguri cultivati in regiunea Modena din nordul Italiei.  Acest otet nu se obtine din vin, ci din fermentarea naturala a mustului de struguri fiert la foc.

Otetul balsamic maturat este maro inchis. Are o aroma dulce-acrisoara (de unde si numele „balsamico”, care inseamna „care are o consistenta balsamica” in italiana). Aflati in acest dosar cum se produce otetul balsamic, ce inseamna etichetele si cum puteti alege un otet balsamic de calitate.

Cum se produce adevaratul otet balsamic?

Mustul este filtrat si apoi fiert pentru a concentra zaharurile si a evita transformarea sa in vin. Acesta fermenteaza pentru perioade de timp diferite in butoaie de lemn de diferite tipuri si capacitati, fara adaos de alte substante.

Butoaiele sunt depozitate sub acoperisuri, unde sunt expuse la temperaturile ridicate din timpul verii, care favorizeaza concentrarea produsului. In aceasta perioada, otetul este decantat si amestecat in butoaie din ce in ce mai mici (puristii spun ca trebuie decantat de cel putin 7 ori pentru a obtine un otet de calitate). De culoare maro inchis si lucios, cu o consistenta siropoasa, ofera arome concentrate de porto si fructe uscate.

Cum pot fi explicate diferentele uriase de pret?

De la un otet vandut in supermarketuri pana la o marca de top, preturile variaza de la 12 lei pentru 500 ml, pana la 400 de lei pentru 250 ml.

De fapt, termenul „otet balsamic” nu este reglementat. Sub acest termen, se gasesc produse inegale. Factorii de calitate sunt legati de marimea productiei (industriala sau artizanala) si de materiile prime utilizate (amestec sau must singur).

Printre alti factori se numara know-how-ul, invechirea si specificatiile mai mult sau mai putin stricte (de exemplu, pentru a fi etichetat „tradizionale”). Cele mai ieftine pot fi produsele realizate dupa regulile artei, dar tinere, sau oteturile de vin colorate si aromatizate cu caramel.

Printre oteturile ieftine, cum selectati unul de calitate?

Pe eticheta, primul ingredient listat trebuie sa fie mustul de struguri, iar al doilea otetul de vin, in cantitati mai mici. Nu trebuie sa existe caramel sau alti aditivi. Si, bineinteles, termenii „Otet balsamic traditional de Modena” si „DOP” sunt si mai buni.

Ce este crema balsamica?

Crema balsamica este siropoasa si poate fi folosita pentru a asezona anumite preparate: carne la gratar, foie gras, peste la aburi, salata de capsuni, sorbeturi sau ananas la tigaie. De asemenea, poate fi folosit pentru a decora vasele.

Otetul balsamic de Modena: cel traditional

Se vinde in sticle de 25 0 ml de diferite forme, are dreptul la o indicatie geografica protejata (IGP) si este fabricat din must de struguri care a fost maturat in butoaie de lemn timp de 3 ani. otet balsamic de Modena I.G.P., Tutto di Modena-Bellei, 250 ml nu contine coloranti sau aditivi. Gustul sau dezvolta o anumita complexitate. Acesta este etichetat cu una, doua, trei sau patru frunze pentru a distinge diferitele calitati. Pretul sau este mai accesibil decat cel traditional.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.