Sunt multi care sunt deja in vacanta. Si multi altii care le vor incepe in cateva zile. Dar cand aveti plante sau gradini, plecarea devine o odisee, mai ales daca aveti specii care au nevoie de udare regulata. Din fericire, astazi vrem sa vorbim despre cum sa udam o gradina in vacanta.
Daca aveti o terasa cu o gradina, o gradina mica sau una mare, exista mai multe optiuni pe care va puteti baza pentru a pastra apa in zilele sau saptamanile in care veti fi afara. Vrei sa stii cum sa o faci?
Cum sa udati o gradina mica
Cel mai frecvent este de a avea o gradina mica. Fie pentru ca locuiesti intr-o casa din oras, pentru ca ai un balcon pe care l-ai transformat intr-o gradina sau din alte motive. Problema este ca, daca plecati, acea gradina va fi neprotejata si va lipsi de apa daca trec cateva zile. Asta va face ca, la intoarcere, sa vezi cum ai pierdut ceea ce ti-a placut atat de mult si la ce ti-ai dedicat mult timp.
Dar exista solutii si nu numai in sensul de a cere cuiva sa-ti ude gradina in timp ce esti plecat, dar te poti inscrie si pentru niste forme de irigare pentru gradini mici care vor fi perfecte.
Hidrogel
Aceasta este una dintre cele mai bune solutii atunci cand aveti o gradina de cativa metri numai de iarba si chiar unele ghivece sau plantatoare. Hidrogelul poate fi gasit in mai multe formate, de la tuburi injectoare la cristale, margele mici…
Functioneaza eficient, deoarece compozitia sa se bazeaza pe apa si nutrienti.
Cum functioneaza? Este usor. Trebuie doar sa ingropati aceste perle de hidrogel in pamant. Pentru a va face o idee, veti avea nevoie de aproximativ 40-60 de grame pe metru patrat. Acest compus se va descompune in urmatoarele zile, astfel incat acestea vor uda gradina putin cate putin.
Daca il asezati in plantatoare sau in ghivece, trebuie sa faceti cel putin patru gauri in pamant, cu diametrul de aproximativ 10 centimetri, si sa le umpleti cu hidrogel.
Kit automat de irigare
O alta optiune de a iriga o gradina in vacanta este kitul automat de irigare. Este foarte usor de instalat si consta in plasarea unui furtun la un robinet care va avea un programator. In acest fel, cand va veni momentul, robinetul va lasa apa sa treaca si va uda cu furtunul atat timp cat il programati. Cumpara un tub picurare pentru plantele tale.
Trebuie doar sa lasati robinetul deschis cu programatorul plasat pe duza si un furtun atasat. In acest fel, veti uda treptat gradina.
Pentru a face acest lucru, trebuie doar sa optati pentru tevi si/sau picaturi, care va vor ajuta sa distribuiti toata apa.
Daca aveti un singur aport de apa, puteti incerca sa utilizati accesorii care va permit sa impartiti debitul de apa pentru diferite furtunuri. Este cea mai simpla optiune, desi trebuie sa controlati ca atunci cand impartiti acea apa, cantitatea necesara sa ajunga peste tot.
Cum se cultiva morcovii?
Morcovii cresc bine pe vreme rece. Puteti incepe sa plantati rasaduri de morcovi sau sa semanati seminte de morcovi de indata ce solul poate fi lucrat primavara, chiar si cu doua-trei saptamani inainte de ultimul inghet. Puteti planta succesiv morcovi la fiecare doua saptamani pe parcursul primaverii. In zonele cu clima mai calda, s-ar putea sa ai mai mult noroc sa cresti morcovi in toamna si in timpul iernii.
Morcovii se vor descurca bine intr-un loc insorit sase pana la opt ore pe zi sau cu putina umbra dupa-amiaza tarziu. Solul trebuie sa fie afanat, nisipos si bine drenat, deoarece morcovii se vor maturiza foarte lent cu radacini aspre daca sunt fortati sa creasca in sol greu. Cultivarea morcovilor in paturi inaltate cu pamant pufos este situatia ideala.
Distantarea corecta a morcovilor este cheia pentru a recolta o recolta sanatoasa, dar nu este intotdeauna usor si necesita multa rarire. Plantati semintele la 1/4 inch sub suprafata solului cat mai uniform posibil, la doua pana la trei inci una dintre ele. Rasadurile vor fi in regula daca unii dintre ei incoltesc la 1/2 inch unul de celalalt, dar pe masura ce cresc, de obicei necesita aproximativ trei inci spatiu intre ele. Taierea sau ciupirea rasadurilor de la linia solului este cea mai buna modalitate de a evita ranirea radacinilor din apropiere. Morcovii nu au nevoie de sprijin; Dar, nici nu le place sa fie transplantati sau deranjati.
Chiar daca radacinile cresc sub pamant, frunzisul are nevoie de plin soare pana la umbra partiala pentru ca radacinile de morcov sa creasca rapid si sa isi dezvolte zaharurile.
Morcovii au nevoie de sol afanat, bine drenat. Stancile si aglomerarile vor face ca radacinile morcovului sa se desparta si sa se deformeze. Morcovii prefera un sol usor acid – in intervalul 6,0 pana la 6,8.