M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Cum sa “spargi gheata” in pescuitul la copca – introducere intr-un sport distractiv

Singurul lucru greu la pescuitul la copca este gheata. Odata ce ai spart acest obstacol, restul vine de la sine. Pescuitul la copca este un sport excelent pentru intreaga familie si iata si o veste buna: nu trebuie sa faci credit la banca pentru echipament, indiferent cat de multi sunteti, pentru ca echipamentul necesar incepatorilor este format din elemente destul de basic.

Echipamentul necesar

Pentru a te bucura de zilele pe lacuri inghetate, trebuie sa te imbraci adecvat, pentru ca nimic nu strica distractia mai rapid decat clantanitul dintilor, ca sa nu mai spunem de degeraturi… Ghetele calduroase de iarna si o jacheta rezistenta la apa sunt obligatorii, pentru ca uneori pe lacuri este foarte multa umezeala.
Urmeaza regula clasica a vestimentatiei in straturi, care iti permite sa te dezbraci treptat cand te simti incins. Indiferent de ceea ce ai pe dedesubt, stratul de deasupra este cel mai important, pentru ca el trebuie sa izoleze si sa ofere protectie la apa si la vant. Nu uita de caciuli de lana si de manusi, de ochelari de soare pentru zilele insorite cand lacurile pot fi orbitoare, dar si de ochelarii mari de protectie, care te pot proteja de vantul dur.

Spargerea ghetii

Daca in trecut oamenii spargeau gheata cu obiecte primitive precum sapaliga si apoi pazeau de inghet gaurile facute, acoperindu-le cu straturi diverse de cartoane si zapada, astazi nu mai e nevoie de atata efort. Atunci cand pornesti alaturi de familie intr-o “expeditie” de pescuit la copca, poti folosi la inceputul iernii – cand gheata este relativ subtire – o dalta, insa in plina iarna – cand stratul de gheata se ingroasa si coboara la adancimi mai mari – vei avea nevoie de o freza.
Aceasta este un instrument fascinant, fara de care niciun pescar nu se poate descurca. Ea gaureste rapid si usor gheata, ceea ce iti va permite libertatea de a testa tot locul, in loc sa stai izolat intr-un singur punct. Frezele manuale sunt modelele cele mai ieftine, dar poti alege si instrumente electrice care taie fin, facand gauri de pana la 25 de centimetri in gheata de 60 de centimetri cu o viteza incredibila.

Vei avea nevoie de guta

Guta neagra impletita era varianta obisnuita, insa astazi guta monofilament este mai populara. Cand pescuiesti in lacuri mai mici sau pline cu populatii de dimensiuni medii poti alege variante mai light. Pentru lacuri mai intinse, cu posibilitati mai mari, mareste rezistenta in concordanta.
Daca nu ai o trusa de scule plina de elemente de baza, ia-ti la tine leadere pentru pescuit. Vei avea, de asemenea, nevoie de carlige si de plumbi. Cand alegi dimensiunea carligelor nu uita vechea zicala: e mai usor sa prinzi un peste mare cu un carlig mic decat un peste mic cu un carlig mare. Vei mai avea nevoie de un scufundator sau de un skimmer care sa tina acumularile de gheata la distanta, bat pentru omorat pestele pe care il pastrezi si un cos in care sa pui prada.
Ce starneste apetitul pestilor de sub gheata? In lacurile in care atunci cand e cald afara te poti folosi de viermi ca momeala, tot viermii iti pot fi de ajutor si cand e frig afara. Acelasi lucru pare a fi valabil si pentru alte tipuri de momeli.

Unde sa gauresti gheata?

La inceputul iernii, sub prima gheata, pastravul curcubeu si pasravul de parau din apele mai mici, stau mai aproape de suprafata, in cautarea hranei. Varianta cea mai buna este sa pescuiesti la mal, cu viermi, cril sau icre. Pe masura ce gheata se ingroasa, pestele este fortat sa coboare mai in adancuri.
Pastravii mai mari sunt hoinari, iar in lacurile cu dimensiuni mai mari pot fi gasiti la adancimi medii, la inceputul sezonului, iar cand gheata se ingroasa ei se deplaseaza catre adancuri. O metoda foarte eficienta de pescuit la copca este sa te bazezi pe cunostintele despre zona in care mergi la pescuit. Poti gasi pestii cam in aceleasi locuri unde pot fi gasiti si in alte sezoane, fie in zona pragurilor, fie langa diverse structuri precum pietre, lemne sau chiar vegetatie.
O alta metoda eficienta prin care poti gasi locurile bune de pescuit la copca este sa folosesti un sonar. Nu vei mai avea practic nevoie sa faci gaura, pentru ca sonarele se pot folosi direct pe gheata. Gaseste o zona mai larga si cerceteaza mai multe puncte, marcheaza-le, dupa care poti reveni la cele care ti s-au parut cele mai promitatoare.

Siguranta pe gheata

Inainte de a te aventura pe orice lac, verifica indicatiile autoritatilor. O regula generala mentioneaza o grosime a ghetii de 10 centimetri pentru a tine o persoana, 15-20 cm pentru a tine un snowmobil si 30 de centimetri pentru un vehicul. Zonele din jurul barajelor pot avea si gheata mai subtire decat in mod normal, iar iazurile si gurile de rau ar trebui tratate cu un plus de atentie.

Reguli de etica pe gheata

Nu uita ca e responsabilitatea ta sa lasi marcaje pe gauri. Un bat plantat ferm exact deasupra gaurii avertizeaza alti pescari de existenta gaurii facute de tine.
Atentie la spatierea corecta a gaurilor. Fa-le cat mai la distanta de alti pescari, lasand suficient spatiu de manevra si pentru acestia si pentru tine.
Nu lasa niciodata in urma ta pe gheata gunoi, pesti morti sau maruntaie. Pestii care nu sunt destinati mesei trebuie eliberati rapid si usor, cu capul inainte.
Nu face focuri pe gheata. Resturile sunt inestetice si vor polua apa la primavara.

Prec.

Introdu Comentariu