O imprimanta este un dispozitiv periferic de iesire a computerului care va permite sa produceti o gama permanenta de text sau grafica din documente stocate intr-un format electronic, tiparindu-le pe suporturi fizice, de obicei pe hartie, folosind cartuse de cerneala sau tehnologie laser (cu toner).
Multe dintre imprimante sunt utilizate ca periferice de iesire si sunt atasate permanent la computer printr-un cablu. Alte imprimante, numite imprimante de retea, au o interfata de retea interna (de obicei ethernet fara fir sau cu fir) si care pot servi drept dispozitiv pentru a imprima un document pe hartie pentru orice utilizator din retea.
In plus, multe imprimante moderne permit conectarea directa a dispozitivelor multimedia electronice, cum ar fi CompactFlash, carduri Secure Digital sau Memory Stick, stick-uri USB sau dispozitive de captare a imaginilor, cum ar fi camere digitale si scanere.
Exista, de asemenea, dispozitive multifunctionale constand din masini de imprimanta, scaner sau fax intr-un singur dispozitiv. O imprimanta combinata cu un scaner poate functiona practic ca un fotocopiator.
Acestea sunt concepute pentru a efectua lucrari repetitive de volum redus, care nu necesita practic un timp de configurare pentru a obtine o copie a unui anumit document. Cu toate acestea, imprimantele sunt, in general, dispozitive lente (10 pagini pe minut sunt considerate rapide), iar cheltuiala pe pagina este relativ mare.
Pentru lucrari de volum mai mare exista prese de imprimare, care sunt masini care indeplinesc aceeasi functie ca imprimantele, dar sunt proiectate si optimizate pentru a efectua lucrari de imprimare in volum mare, cum ar fi imprimarea ziarelor. Imprimantele sunt capabile sa imprime sute de pagini pe minut sau mai mult.
Clasificarea imprimantelor dupa mecanism
In general, imprimantele pot fi impartite in categorii dupa diferite criterii.
Cea mai comuna distinctie se face intre:
- imprimante de impact: acestea sunt impartite in:
- imprimante cu matrice punct (pot fi impartite in functie de numarul de ace continute in capul de imprimare: 9, 18, 24),
- imprimante daisy;
- imprimante fara impact: acopera toate celelalte tipuri de mecanisme de imprimare, inclusiv:
- imprimante termice,
- imprimante cu jet de cerneala sau imprimante cu jet de cerneala,
- imprimante laser.
In plus, pot fi urmate urmatoarele criterii pentru clasificarea imprimantelor:
- tehnologia de imprimare,
- formarea caracterelor;
- metoda de transmisie;
- metoda de imprimare;
- capacitatea de imprimare.
Formarea caracterelor
- Caractere cu contur continuu: caractere formate in intregime cu contur continuu (cele produse de o imprimanta daisy, de exemplu).
- Caractere punct matriceal: caractere matricecompuse din modele de puncte independente (imprimante: matrice, injectie si termica).
Din punct de vedere tehnic, imprimantele laser sunt matrice, dar claritatea imprimarii si dimensiunea mica a punctelor imprimate cu densitate mare, contururile caracterelor lor pot fi considerate a fi continue.
Metoda de transmisie
Aceasta clasificare se refera la suportul utilizat pentru a trimite datele la imprimanta:
- Paralel: Transmisie octet-la-octet.
- Serial: transmisie bit-by-bit.
Multe versiuni de imprimante au fost disponibile in paralel si in serie si chiar au incorporat ambele optiuni, sporind flexibilitatea de a le instala. In prezent, tendinta este in favoarea imprimantelor seriale, prin standardul USB.
Metoda de imprimare
- Caracter cu caracter: Imprimantele de caractere sunt imprimantele:
- Matrice
- Inkjet
- Termal
- de margareta.
- Linie cu linie: acestea sunt utilizate frecvent in instalatii mari (de exemplu, centre de calculatoare, medii industriale). Imprimantele de linie sunt subdivizate in imprimante:
- banda
- sir
- toba
- Pagina-la-pagina: Imprimantele de pagina includ imprimante electrofotografice, cum ar fi imprimantele laser.
Capacitatea de imprimare
- Numai text: Cele mai multe imprimante de margarete si bile pot imprima numai texte, desi exista, de asemenea, matrice de puncte si imprimante laser care imprima numai caractere.
- Text si grafica: ele pot reda numai caractere inregistrate anterior, in relief sau sub forma unei harti interne de caractere. Imprimantele text si grafice reproduc tot felul de imagini desenandu-le ca modele de puncte:
- Matrice
- Inkjet
- Laser
Viteza de imprimare si calitatea imprimarii
Diferitele tipuri de imprimante difera in ceea ce priveste viteza de imprimare si calitatea produselor tiparite. Vezi aici cartuse imprimanta.
Imprimantele de caractere, cum ar fi imprimantele dot matrix, imprima intr-un interval de viteza cuprins intre 200 si 400 de caractere pe secunda (cps), care este de 90 pana la 180 de linii pe minut (lpm). Imprimantele de linie dispun de o gama larga de viteze, de la 400 la 2000 de linii pe minut. Viteza imprimantelor de pagini variaza de la 4 la 800 de pagini pe minut (ppm) pentru imprimarea alb-negru si o zecime pentru imprimarea color.
Metode de imprimare
Alegerea motorului de compresie are un efect substantial asupra lucrarilor pentru care este destinata o imprimanta. Exista diferite tehnologii care au diferite niveluri de calitate a imaginii, viteza de imprimare, costul, zgomotul si, in plus, unele tehnologii sunt inadecvate pentru anumite tipuri de medii fizice (cum ar fi hartia de carbon sau transparenta).
Un alt aspect al tehnologiei de imprimare care este adesea uitat este rezistenta la modificare: cerneala lichida ca un cap cu jet de cerneala este absorbita de fibrele hartiei.