Foarte prolifici, dovleceii sunt usor de cultivat. Acestea sunt disponibile intr-o varietate de culori si forme, iar odata amplasate pot produce cantitati mari. Pentru a face fata abundentei lor, ganditi-va sa le gatiti in ratatouille sau sa le congelati pentru a va bucura pe deplin de ele in sezonul rece.
Cultivare
Ca si celelalte cucurbitacee, dovleceii provin din America si au fost introdusi in Europa de catre conchistadori. Stramosii lor salbatici erau cu totii amari, iar domesticirea acestor plante s-a facut, fara indoiala, in primul rand pentru consumul de seminte, care sunt bogate in grasimi si proteine.
Astazi, dovleceii se gasesc in fiecare gradina de legume. Au o aroma blanda si sunt apreciate ca legume sarace in calorii si bogate in minerale. Sunt foarte prolifice, iar doua sau trei plante nu sunt suficiente doar pentru a trata intreaga familie in timpul verii, ci si pentru a impodobi masa vecinilor. Si este foarte usor de cultivat.
Pentru a creste bine, dovleceii au nevoie de soare si de caldura, precum si de un sol racoros, fertil si afanat. Aplicati ingrasaminte organice inainte de cultivare, deoarece acestea apreciaza materia organica proaspata.
Cum se insamanteaza dovleceii
- In aprilie, semanati 3 seminte pe galeata, sub capac, la 20°C, la lumina.
- In camp deschis, se insamanteaza sub un tunel la inceputul lunii mai, iar in aer liber de la jumatatea lunii mai pana la jumatatea lunii iulie in sud.
- Se pun 3 seminte in ghivece la o distanta de 80 cm pana la 1 m, in functie de soi.
- Pastrati doar un singur rasad pe plantatie.
Semanati dovleacul intr-un loc cald
Exista multe soiuri de dovlecei: dovlecei albi, dovlecei rotunzi, dovlecei de patiserie. In acest caz, scopul este de a semana dovlecei verzi de gradina si dovlecei albi, cu seminte de dovlecei Aziad.
- Umpleti ghivecele biodegradabile pana sus cu pamant de ghiveci gata de utilizare pentru rasaduri si butasi.
- Asezati-le intr-o tava neperforata.
- Faceti gauri preliminare si apoi semanati cate trei seminte de dovlecei verzi pentru fiecare ghiveci, asigurandu-va ca acestea nu sunt vizibile.
- Etichetati soiurile.
- Apa direct in tava pe 2/3 cm.
- Se acopera cu un capac.
- Asezati-l intr-un loc cald la 20°C.
- Initial, nu este nevoie de lumina pana la aparitia lor.
- Apoi, puneti-le in plina lumina.
- a doua rasadnita de dovlecel
- In aprilie: semanati intr-o galeata calda pentru plantare in mai.
Din mai pana la jumatatea lunii iulie: se insamanteaza direct in camp, in ghivece imbogatite cu compost, la o distanta de 1 m in toate directiile. Semanati trei seminte in fiecare tava si pastrati planta care arata cel mai bine dupa rasarire. Una sau doua plante sunt suficiente pentru patru persoane. Se dau cu sapa, se curata de buruieni dovleceii tineri, se acopera solul cu mulci cand sunt bine stabiliti.
Cand se recolteaza dovleceii
Dovleceii se recolteaza la doua-trei luni de la semanat: se recolteaza tineri si fragezi, cand au intre 15 si 25 cm lungime. Recoltati dovleceii pe masura ce se dezvolta si in functie de necesitati, fara a-i lasa sa creasca prea mari.
De ce sa mananci dovlecel?
Fiind cameleonul culinar al lumii legumelor, dovlecelul este cunoscut pentru versatilitatea sa. Aroma blanda a acestui dovleac de vara se imbina bine cu o mare varietate de retete. Multi entuziasti apreciaza dovlecelul pentru caloriile limitate si continutul ridicat de nutrienti.
Desi este adesea gandit si folosit ca leguma, dovlecelul este din punct de vedere tehnic un fruct. Ca o varietate de dovleac de vara, este recoltat si consumat in timp ce este imatur. Acest lucru il diferentiaza de alte tipuri de dovleac, la fel ca si coaja sa moale.
Dovleceii sunt originari din America Centrala si Mexic, dar de secole au fost, de asemenea, parte integranta a unei game largi de bucatarii internationale. Soiurile alungite de dovleac au inceput sa apara in bucatariile italiene inca din anii 1600, dar prima descriere a produsului cu denumirea de „dovlecel” nu a aparut decat la inceputul anilor 1900.
Dovlecelul este plin de multe vitamine, minerale si antioxidanti importanti. Are un continut ridicat de fibre si un numar scazut de calorii. Fibrele joaca un rol important in digestie si pot limita probabilitatea de a suferi de o varietate de probleme gastrointestinale.
Dovlecelul contine zeaxantina si cativa alti compusi care pot juca un rol in prevenirea stresului oxidativ. Acest lucru, la randul sau, poate limita probabilitatea de a dezvolta cancer.
Dovlecelul este bogat in vitamina B6. Cercetarile sugereaza ca aceasta vitamina poate ajuta la reglarea glicemiei. Vitamina poate juca chiar si un rol protector impotriva diabetului.
Compusi precum luteina si zeaxantina protejeaza celulele ochiului prin filtrarea lungimii de unda a luminii albastre. O dieta bogata in acesti compusi poate reduce riscul de a dezvolta cataracte sau alte probleme de sanatate legate de ochi.
Dovlecelul este bogat in multi antioxidanti, inclusiv luteina si zeaxantina. In ciuda faptului ca are mai multi nutrienti importanti, dovlecelul are un continut scazut de calorii, grasimi si zahar.