Certificatul ISO consta intr-un set de standarde elaborate de Organizatia Internationala de Standardizare (ISO) cu scopul de a comanda managementul in cadrul companiilor din diferitele domenii si departamente ale acestora.
Aceasta organizatie neguvernamentala independenta are in prezent 162 de membri din tari din intreaga lume. Acestea sunt compuse din standarde si orientari care pot fi realizate cu instrumente si sisteme specifice de gestionare a afacerilor aplicabile oricarui tip de companie sau organizatie.
Ce aduc standardele ISO companiilor?
Aceste standarde, care sunt voluntare, au obtinut o buna recunoastere in randul consumatorilor si acceptarea internationala in lumea afacerilor.
Datorita acestei recunoasteri, companiile certificate in aceste standarde obtin o valoare adaugata in comparatie cu concurenta. De asemenea, realizeaza o mai buna gestionare a resurselor si a organizatiei lor, care au un impact asupra beneficiilor economice pentru companie.
Ce tipuri de standarde ISO exista?
ISO 9001
Acest standard ISO 9001 reglementeaza calitatea productiei in companii. Este unul dintre cele mai raspandite standarde si are un mare sprijin din partea organizatiei in sine. In anul 2015 standardul a fost revizuit si actualizat, ramanand astfel ca ISO9001:2015.
Prima publicare a acestui standard a fost la mijlocul anilor ’80. si a fost actualizat in mod regulat pentru a se potrivi nevoilor intreprinderilor de astazi. Principalele imbunatatiri au fost in tehnicile de monitorizare si in eliminarea unor cerinte de documentare.
ISO 14001
Acest tip de certificat ISO se concentreaza pe gestionarea eficienta a mediului de catre companii. Scopul sau este de a determina companiile sau organizatiile sa faca cele mai putine daune planetei pamant, sa o protejeze de mana umana.
In plus, acest standard ISO 14001 genereaza propriul limbaj intre guvern, industrii sau orice organizatie implicata, astfel incat managementul si comunicarea sa fie mai fluide. Dezvolta standarde comune internationale pentru calitate in compania ta, pentru a obtine profit.
ISO 22000
Acest certificat ISO 22000 este guvernat de controlul sigurantei alimentare. Nu numai ca se adreseaza companiei finale care ofera produsul consumatorului, dar se adreseaza si oricarei companii implicate in lantul alimentar. De la distribuitorul produsului alimentar, prin intermediul transportatorului sau al companiei care realizeaza ambalarea produsului.
Scopul sau este de a proteja consumatorii si de a consolida increderea consumatorilor in intreprinderile implicate, de a consolida siguranta alimentara, astfel incat sa nu existe riscuri pentru sanatate, de a cauta cooperarea intre industrii si guverne si de a imbunatati profitul de-a lungul intregii aprovizionari a lantului alimentar.
ISO 50001
Certificarea ISO 5001 este un nou standard international care reglementeaza sistemele de management al energiei.
Acest standard se bazeaza pe modele deja implementate in organizatii distribuite in intreaga lume.
ISO 27000
Standardul ISO 27000 insista asupra confidentialitatii si integritatii asupra datelor prelucrate si a informatiilor. De asemenea, a sistemelor care ajuta companiile sau organizatiile sa lucreze cu aceste date.
Mai multe certificate ISO
Exista diferite tipuri de certificate ISO, dar acestea descrise mai sus sunt cele mai frecvente si cele care primesc cea mai mare recunoastere din partea consumatorilor si a altor companii.
Ce este ISO si la ce se foloseste?
Pe o piata globala, trebuie sa existe controale si echilibrari. In caz contrar, ar fi dificil sa se mentina consistenta si calitatea in industrii si natiuni. Standardele internationale ajuta la mentinerea conditiilor de concurenta echitabile, iar o astfel de organizatie este ISO.
Certificarea ISO certifica ca un sistem de management, un proces de fabricatie, un serviciu sau o procedura de documentare are toate cerintele pentru standardizare si asigurarea calitatii. ISO (International Organization for Standardization) este o organizatie internationala independenta, neguvernamentala, care dezvolta standarde pentru a asigura calitatea, siguranta si eficienta produselor, serviciilor si sistemelor.
Certificarile ISO exista in multe domenii ale industriei, de la managementul energiei si responsabilitatea sociala pana la dispozitivele medicale si managementul energiei. Standardele ISO sunt in vigoare pentru a asigura coerenta. Fiecare certificare are standarde si criterii separate si este clasificata numeric. De exemplu, certificarea ISO pe care o detinem in prezent la Mead Metals este ISO 9001:2015.
Dupa cum sa mentionat mai sus, ISO se refera la Organizatia Internationala pentru Standardizare. Aceasta organizatie dezvolta standardele si o face pentru a certifica intreprinderi sau organizatii. Certificarea este gestionata de terti si testata anual.
Numarul care apare dupa ISO clasifica standardul. Toate standardele din familia ISO 9000 se refera la managementul calitatii. ISO 9001 este printre cele mai cunoscute standarde ISO si defineste criteriile pentru indeplinirea unui numar de principii de management al calitatii. Ajuta companiile si organizatiile sa fie mai eficiente si sa imbunatateasca satisfactia clientilor.
Numarul final dintr-o certificare ISO se refera la versiunea standardului care este indeplinita si este reprezentat de anul calendaristic in care au fost lansate standardele respective. 2015 este cea de -a cincea editie a ISO 9001. A fost lansat in septembrie 2015, iar Mead Metals si-a actualizat procesele pentru a indeplini specificatiile acestei cele mai noi versiuni.
Daca o organizatie se declara „certificata ISO 9001”, aceasta inseamna ca organizatia a indeplinit cerintele desemnate conform ISO 9001. ISO 9001 impune organizatiilor sa defineasca si sa urmeze un sistem de management al calitatii care este atat adecvat, cat si eficient, in timp ce le cere sa identifice zonele de imbunatatire si sa ia masuri pentru aceste imbunatatiri.