M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Ce este vopseaua electrostatica?

Vopsirea electrostatica este un proces utilizat pentru a acoperi un material cu un film de rasina. Pentru a obtine acest efect, se utilizeaza o tehnica de electrodepozitie. Aflati cum functioneaza acest serviciu pentru dumneavoastra si avantajele utilizarii acestei vopsele.

Particulele de vopsea, lichide sau sub forma de pulbere, sunt incarcate electrostatic, nebulizate si acoperite cu un obiect cu o sarcina opusa (incarcata anterior).

Prin urmare, pe particulele de vopsea va actiona o forta rezultata intre fortele mecanice legate de actiunea aerului comprimat si cele de atractie Coulomb intre sarcinile semnului opus. Astfel, particulele vor acoperi complet articolul si vor ramane atasate la acesta. Poti vedea mai multe detalii pe https://www.electrostatica.ro/ .

Proces

Acoperirea cu pulbere electrostatica este un proces in care este aplicat electrostatic pe o suprafata cu pulbere uscata plutitoare, care trebuie ulterior supusa unei temperaturi de coacere sau de intarire pentru a topi particulele de rasina aderente la obiect.

Aplicarea vopselelor electrostatice se efectueaza in spatii adecvate pentru a putea plasa sarcinile la elementele care trebuie vopsite si la arma cu care se efectueaza vopsirea. Spatiul trebuie sa fie mare, deoarece multe dintre piesele sau partile care sufera acest proces au o dimensiune mare.

Odata ce sarcina (negativa si pozitiva) este plasata, arma este activata astfel incat particulele sa poata fi atrase de elementele care urmeaza sa fie vopsite. Odata ce procesul este terminat, se acorda un moment pentru a termina impregnarea vopselei in intregul produs; elementele pictate au fost detasate de sarcina de energie. Revizuirea pieselor trebuie sa fie aprofundata, deoarece pot exista puncte mici in care vopseaua nu intra.

Diferentele dintre vopseaua electrostatica cu pulbere si vopselele electrostatice conventionale

In general, ambele procese sunt complet diferite, atat in proces, durabilitate, terminat, si chiar si in mediul ecologic.

Iata o lista a diferentelor dintre vopseaua traditionala si acoperirea cu pulbere electrostatica si de ce acesta din urma este cel mai bun pariu:

  • Deseurile din stratul de pulbere sunt organice si nu foarte volatile, in comparatie cu cele ale vopselei traditionale.
  • Stratul de pulbere creeaza un strat mai gros si fara a rula ca celelalte metode de vopsire.
  • Vopseaua traditionala poate fi adesea neregulata datorita numeroaselor straturi cu care trebuie sa fie acoperita si poate avea, de asemenea, un aspect oarecum neuniform, nu ca vopseaua cu pulbere electrostatica, care necesita doar o singura trecere.
  • Procesul de acoperire cu pulbere, asa cum s-a mentionat mai sus, desi riguros, este cu siguranta destul de simplu;spre deosebire de procesele traditionale de pictura, care nu arata cu adevarat bine in prima trecere si poate fi dificil sa se ajunga la toate colturile piesei care urmeaza sa fie pictata.
  • Din fericire, pe masura ce acoperirea este pudra, nu se iroseste cu adevarat atat de mult material, deoarece excesul de vopsea poate fi reciclatsi astfel risipa de praf este minima… Spre deosebire de acoperirea cu vopsea traditionala, care nu poate fi reciclata.
  • Acoperirea cu pulbere ofera industriilor o gama larga de modele, texturi si efecte speciale care sunt imposibil de creat cu orice alta metoda traditionala de vopsire.

Ce este vopseaua electrostatica?

Acoperirea electrostatica este un proces de fabricatie care utilizeaza particule incarcate pentru a vopsi mai eficient o piesa de prelucrat. Vopseaua, fie sub forma de particule de pulbere, fie de lichid atomizat, este proiectata initial catre o piesa de prelucrat conductiva folosind metode normale de pulverizare si apoi este accelerata catre piesa de prelucrat printr-o sarcina electrostatica puternica.

O adaugare la procesul de acoperire electrostatica (sau e-coating) este scufundarea pieselor conductoare electric intr-un rezervor de vopsea care este apoi incarcat electrostatic. Legatura ionica a vopselei cu metalul creeaza stratul de vopsea, in care grosimea sa este direct proportionala cu durata de timp in care piesele sunt lasate in rezervor si cu timpul in care incarcarea ramane activa.

Odata ce piesele sunt indepartate din rezervorul de vopsea, acestea sunt clatite pentru a indeparta orice vopsea reziduala care nu este legata ionic, lasand o pelicula subtire de vopsea lipita electrostatic pe suprafata piesei.

Caracteristicile procesului

  • Utilizeaza o sarcina electrostatica de inalta tensiune care se aplica atat piesei de prelucrat, cat si mecanismului de pulverizare
  • Utilizeaza 95% din vopsea pulverizata datorita suprastropirii reduse si invelisului mai bun
  • Materialele de vopsea pot fi pulbere sau lichide
  • Procesul poate fi fie automat, fie manual
  • Piesele de prelucrat trebuie sa fie conductoare
  • Piesele de prelucrat sunt de obicei coapte dupa acoperire
  • Vopseaua adera extrem de bine si este greu de indepartat fara mijloace agresive de indepartare.

Piesa de prelucrat se deplaseaza pe o banda transportoare catre o cabina de vopsea sau un rezervor de vopsea, unde este pulverizata sau scufundata in particule de vopsea incarcate electrostatic. Intr-o cabina de vopsea cu pulbere este integrata o unitate de recuperare a pulberii, care recupereaza intre 95% si 100% din straturile de supraspray de vopsea.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu