M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Ce este un test de glicemie?

Un glucometru (sau reflectometru) este un dispozitiv medical portabil capabil sa estimeze cu o buna aproximatie nivelul de glucoza din sange. Aliat fidel al diabeticilor, in special al celor care urmeaza o terapie cu insulina, glucometrul este protagonistul incontestabil al automonitorizarii la domiciliu a glicemiei, care, la randul sau, reprezinta piatra de temelie a unei terapii rezonabile si rationale pentru diabet.

Prin utilizarea corecta a glucometrului, de fapt, pacientul este capabil sa isi evalueze propriile niveluri de glucoza din sange, ajustand terapia nutritionala, exercitiile fizice si tratamentul farmacologic, daca este necesar.

Cum functioneaza si cum se utilizeaza?

Pentru automonitorizarea glicemiei aveti nevoie de un glucometru, un dispozitiv de punctie cu ace si benzi de testare. Aparatele de masurare a glucozei sunt de obicei vandute in kituri care contin aceste dispozitive; odata ce ati ramas fara benzile de testare si acele de punctie, le puteti cumpara separat, pastrand aparatul original.

NOTA: Inainte de a cumpara, trebuie sa verificati daca benzile de testare sunt compatibile cu tipul de aparat de masura pe care il utilizati, deoarece fiecare model necesita un anumit tip de banda de testare.

Pentru a va estima glicemia, aparatul de masura testeaza o mica picatura de sange capilar – de obicei din varful degetului – pe o banda de testare introdusa in interiorul aparatului.

In majoritatea modelelor, glucoza continuta in proba de sange va da nastere unei reactii enzimatice prin oxidare datorita prezentei enzimei glucoxidaza in banda de testare; aceasta oxidare va da nastere unei modificari de culoare sau unui curent electric (in functie de model) tradus informatic in valoarea glicemica corespunzatoare.

Cand si cat de des se masoara?

In general, se recomanda autocontrolul cu ajutorul benzilor de testare de trei pana la patru ori pe zi, conform programului prescris de medic. Totusi, acesta este un ghid general, care variaza, de exemplu, in functie de tipul de diabet (1 sau 2) si de medicamentele luate.

Una dintre cele mai utilizate scheme se bazeaza pe patru determinari zilnice ale glicemiei: dimineata pe stomacul gol si la doua ore dupa fiecare masa (mic dejun, pranz si cina). In anumite circumstante, poate fi utila utilizarea glucometrului inainte de pranz si inainte de cina, poate ca aceste doua masuratori suplimentare se fac doar 2-3 zile pe saptamana. Ca regula generala, este recomandabil sa cresteti numarul de citiri ale glucometrului atunci cand:

  • Va implicati mai mult sau mai putin in activitati fizice.
  • Sunteti bolnav sau stresat
  • Va schimbati rutina sau obiceiurile alimentare, de exemplu, in timpul unei calatorii.
  • Va schimbati sau corectati doza de insulina sau de medicamente
  • Aveti simptome de hipoglicemie
  • Aveti transpiratii nocturne sau dureri de cap dimineata

Precizia rezultatelor

Atunci cand este efectuata in deplina conformitate cu instructiunile de utilizare corecta ale producatorului, estimarea glicemiei cu ajutorul benzilor de testare si al glucometrelor portabile este deosebit de precisa. Progresele tehnologice din ultimii ani au facut posibila cresterea semnificativa a fiabilitatii masuratorilor, chiar si in conditii speciale.

Printre acestea se numara valoarea hematocritului, care, atunci cand este deosebit de scazuta (60-65%), ar putea – in functie de model – face ca estimarea concentratiei de glucoza din sange sa fie inexacta (supraestimand-o sau subestimand-o cu aproximativ 10-15%). Acelasi lucru este valabil si pentru valorile extrem de ridicate sau extrem de scazute ale glicemiei.

Informatii despre diabet

Tipuri mai putin frecvente includ diabetul monogenic, care este o forma mostenita de diabet si diabetul legat de fibroza chistica Link extern.

Cat de frecvent este diabetul?

In 2015, 30,3 milioane de oameni din Statele Unite, sau 9,4% din populatie, aveau diabet. Mai mult de 1 din 4 dintre ei nu stiau ca au boala. Diabetul afecteaza 1 din 4 persoane cu varsta peste 65 de ani. Aproximativ 90-95 la suta din cazuri la adulti sunt diabet de tip 2.

Cine are mai multe sanse de a dezvolta diabet de tip 2?

Este mai probabil sa dezvoltati diabet de tip 2 daca aveti 45 de ani sau mai mult, aveti antecedente familiale de diabet sau sunteti supraponderal. Inactivitatea fizica, rasa si anumite probleme de sanatate, cum ar fi hipertensiunea arteriala, va afecteaza, de asemenea, sansa de a dezvolta diabet de tip 2.

De asemenea, aveti mai multe sanse de a dezvolta diabet de tip 2 daca aveti prediabet sau ati avut diabet gestational cand erati insarcinata. Aflati mai multe despre factorii de risc pentru diabetul de tip 2 pentru a ii evita.

Ce probleme de sanatate pot dezvolta persoanele cu diabet?

In timp, glicemia crescuta duce la probleme precum:

  • Boala de inima
  • Accident vascular cerebral
  • Boala de rinichi
  • Probleme cu ochii
  • Boala dentara
  • Leziuni ale nervilor
  • Probleme cu picioarele

Puteti lua masuri pentru a va reduce sansele de a dezvolta aceste probleme de sanatate legate de diabet. Cu un test de glicemie, va puteti monitoriza glicemiile si puteti lua cele mai bune masuri la timp.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu