Pestele este o sursa importanta de nutrienti si contribuie la o dieta echilibrata si sanatoasa.
Pestii, in general, au un continut caloric scazut, sunt surse bune de proteine cu valoare biologica ridicata, ofera atat vitamine solubile in apa si solubile in grasimi, cat si unele minerale. In plus, multe specii sunt bogate in acizi grasi polinesaturati omega-3, al caror beneficiu pentru sanatate este din ce in ce mai evident.
Valoarea nutritiva va depinde de diferite variabile, cum ar fi specia, varsta, mediul in care traieste, alimentele sau chiar timpul de capturare.
Principalele sale componente sunt:
Proteine: Continutul sau de proteine variaza intre 15 si 24% in functie de tipul de peste. Proteinele au o valoare biologica ridicata, continand aminoacizi esentiali pentru viata, in special metionina, cisteina, treonina, lizina (esentiala pentru cresterea copiilor) si triptofan (esential pentru formarea sangelui).
Grasimi: Continutul sau variaza intre 0,1% si 15%, iar in functie de cantitatea de peste gras poate fi clasificat dupa cum urmeaza:
– Peste alb sau slab (mai putin de 3% grasime): cod, cocos, biban de mare, merluciu.
– Semi-gras (3 pana la 5% grasime): platica de mare, scorpion, calcan, pastrav.
– Peste albastru sau gras (mai mult de 5% din grasimi poate ajunge la 15%): ton, palamida, macrou, hamsie, sardine, somon.
– Fructe de mare (aproximativ 2% din fractiunea comestibila): scoica, homar norvegian, creveti, midii, crab. Caracatita baby de la pescarie este o alegere perfecta pentru o masa sanatoasa.
Grasimile din multe specii, in principal pestele gras, se caracterizeaza prin compozitia lor in acizi grasi polinesaturati omega-3, in special acidul docosahexaenoic (DHA) si acidul eicosapentaenoic (EPA), care sunt in prezent legate de scaderea factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare.
Vitamine: Pestele contine cantitati diferite de vitamine solubile in apa, in principal B1, B2, B3. Unii pesti, cum ar fi sardinele, heringul, hamsiile, sunt, de asemenea, bogate in vitamina B12. De asemenea, contine vitamine liposolubile, cum ar fi E, prezente in diferite pesti in cantitati semnificative si vitamina A si D abundente in ficat.
Minerale: Pestele proaspat este o contributie importanta a sodiului, care este crescut in conserve sau atunci cand pestele este supus fumatului sau vindecarii. Fierul este prezent in cantitate mai mare in pestele de mare decat in pestele de apa dulce. Este, de asemenea, o sursa buna de potasiu, iar contributia calciului este semnificativa daca este ingerata cu spini. Minerale precum iodul, magneziul, fosforul sau zincul se gasesc in proportii mai mici.
Toate aceste componente fac din peste un aliment esential in dieta noastra, fiind deosebit de interesant pestele gras pentru continutul sau de grasimi sanatoase pentru inima.
Daca aveti de gand sa-l consumati intr-un timp scurt, lasati-l in frigider, altfel este mai bine sa-l inghetati. Atat pestele alb, cat si cel albastru vor dura cateva zile in frigider.
In congelator:
- Pestele alb poate sta intre sase si opt luni.
- Pestele uleios este pastrat in stare perfecta intre doua si trei luni.
Daca sunteti un iubitor de peste crud, afumat sau marinat, inghetati-l cu 48 de ore inainte pentru a evita posibila contaminare cu anisakis, un parazit de peste daunator sanatatii oamenilor.
De ce sa mananci fructe de mare
Poate ati auzit ca ar trebui sa includeti mai multe fructe de mare in dieta dvs. pentru ca sunt bune pentru dvs., dar multi oameni nu stiu exact cate moduri in care mancarea fructelor de mare va poate aduce beneficii sanatatii. Cititi in continuare pentru a gasi cele sapte motive principale pentru care ar trebui sa includeti mai multe fructe de mare in dieta dvs.
Boala de inima este principala cauza de deces in randul adultilor americani. Din fericire, o dieta bogata in peste poate ajuta la reducerea riscului. Studiile au aratat ca consumul de peste gras doar o data sau de doua ori pe saptamana poate reduce riscul de deces cauzat de inima cu 36% .
Poate stii ca poti obtine vitamina D din expunerea la soare, dar in lunile lungi de iarna este greu sa captezi niste raze. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care peste 40% din populatia SUA are deficit de vitamina D. Daca va aflati mult inauntru in timpul iernii, o dieta bogata in peste poate ajuta la reducerea acestei deficiente. Pestele este de departe cea mai buna sursa alimentara de vitamina D.
Gazele cu efect de sera sunt un subiect fierbinte in ultima vreme, mai ales cu tot zumzetul despre incalzirea globala. Dar stiati ca carnea de vita are de fapt o amprenta de carbon mai mare decat masinile? Daca inlocuiti carnea de vita cu peste de cateva ori pe saptamana, veti ajuta mediul si veti obtine tot felul de nutrienti sanatosi.
Cand esti in mod constant conectat, poate fi greu sa dormi bine. Daca te straduiesti sa dormi suficient, poate vrei sa treci pe la vanzatorul de peste local inainte de a ajunge la somnifere. Un studiu recent de 6 luni a oferit 95 de barbati de varsta mijlocie trei portii de peste pe saptamana si a constatat imbunatatiri atat in ceea ce priveste somnul, cat si functionarea zilnica. Cauza este probabil continutul de vitamina D si acizii grasi omega-3.