Dermatologia este o specialitate medicala care include diagnosticul, tratamentul si prevenirea bolilor de piele. Dermatologia poate fi folosita in multe alte cazuri.
Cand sa consulti un dermatolog si care este pregatirea pentru a practica aceasta profesie? In acest articol, iata tot ce trebuie sa stii despre dermatologie Targu Mures.
Dermatologie, ce este?
Dermatologia este specialitatea care se ocupa de afectiunile pielii, mucoaselor (ale gurii si organelor genitale) si anexelor (unghii, par).
Disciplina cuprinde, de asemenea, prevenirea si tratarea cancerelor de piele si a bolilor cu transmitere sexuala. Retine ca estetica pielii este o ramura a dermatologiei.
Rolul pielii
Pielea este formata din trei straturi suprapuse, epiderma, derma si hipoderma. Joaca mai multe roluri fundamentale:
- asigura protectie fata de exterior;
- permite reglarea termica;
- este un loc de sinteza hormonala;
- si are o functie imunitara.
Cand sa consultati un dermatolog?
Dupa consultarea medicului de familie, ar trebui sa consulti un dermatolog atunci cand observi o anomalie la nivelul pielii sau mucoaselor. O alunita care isi schimba aspectul ar trebui, de exemplu, examinata. Se spune ca unii oameni sunt „in pericol”.
Acestia sunt subiecti care sunt expusi in mod regulat la soare sau la frig, care au multe alunite sau un fototip de piele deschisa.
Multe afectiuni se incadreaza in domeniul dermatologiei. Sa mentionam in special:
- acnee;
- dermatita atopica;
- scabie;
- psoriazis;
- negi;
- urticarie;
- vitiligo;
- angioame;
- rozacee;
- melanoame;
- carcinoame;
- keratoze actinice;
- dar si alopecie (caderea parului) sau paduchi, matreata;
- sau chiar sifilis, herpes genital.
Patologiile cutanate pot afecta copiii, adultii si persoanele in varsta. Exista totusi anumiti factori de risc recunoscuti, in special:
- expunere solara;
- poluare ;
- factori genetici.
Urgenta dermatologica
Unele cabinete de dermatologie au un serviciu dermatologic de urgenta. Acest serviciu dermatologic de urgenta ofera ingrijire imediata unei persoane cu o infectie grava a pielii (arsuri grave, probleme severe de alergie, reactii la medicamente etc.)
Ce face medicul dermatolog?
Dermatologul este specialistul in piele. De asemenea, trateaza patologiile unghiilor, ale scalpului, mucoaselor gurii si ale organelor genitale.
Pentru a ajunge la un diagnostic si a-si trata pacientul, medicul dermatolog il chestioneaza pe pacient pentru a afla natura tulburarilor (data aparitiei acestora, intensitatea lor etc.), posibilul sau istoric medical si familial.
Specialistul din domeniul sanatatii utilizeaza apoi mai multe tehnici si tratamente, in functie de problema pacientului:
- dermatoscopia (o examinare nedureroasa care va permite sa vizualizati pielea in profunzime);
- crioterapie (tratament la rece);
- fototerapie (tratament cu lumina);
- lasere dermatologice;
- biopsii de piele;
- tratamentul venelor varicoase;
- toxina botulinica;
- excizii chirurgicale.
Pregateste-te pentru vizita la un dermatolog
Inainte de a merge la programarea cu medicul dermatolog, trebuie sa aduci retete recente, orice radiografie, scanere sau chiar RMN efectuate.
Care sunt riscurile in timpul consultarii unui dermatolog?
Consultarea cu un dermatolog nu implica niciun risc deosebit pentru pacient. Este rolul medicului sa explice clar modalitatile, posibilele dificultati sau chiar pericolele asociate procedurilor, examinarilor si tratamentelor pe care va trebui sa le practice.
De retinut
Cu o greutate de 4 pana la 10 kg la adulti, pielea este cel mai greu organ din corpul uman. Acest organ este si cel mai mare, cu o suprafata de aproape 2 m².