M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Bicicleta electrica sau trotineta electrica? Ce alegi?

Ce varianta de mijloc de deplasare este mai practica in oras: bicicleta electrica sau trotineta electrica? Iata mai jos o incercare de a gasi raspuns la intrebarea ta, printr-o comparatie intre trotineta electrica si bicicleta electrica.

Greutatea

O bicicleta electrica are o greutate de 20 – 25 kg. Responsabile pentru aceasta greutate sunt bateria si motorul. Desi poate parea infricosator sa deplasezi un astfel de mijloc de transport, nu ai niciun motiv sa iti faci griji! Puterea motorului care te va ajuta sa pedalezi iti va servi pentru reducerea considerabila a eforturilor, mai ales in rampe sau pe dealuri. Astfel, vei scapa si de petele inestetice de transpiratie cu care ajungi la birou in diminetile de vara dupa ce pedalezi pe o bicicleta obisnuita!
Trotinetele electrice pentru adulti cantaresc, in schimb, aproximativ 7-20 kg in general, dar exista si trotinete electrice mai puternice, care pot cantari pana la 40 de kg.
O diferenta clara intre aceste 2 tipuri de vehicule este manevrabilitatea. Astfel, este de la sine inteles ca o trotineta electrica pliabila va fi mai usor de transportat decat o bicicleta electrica, mai ales atunci cand alegi sa imbini calatoria pe doua roti cu metroul, tramvaiul sau chiar autobuzul.

Distanta parcursa

Fie ca vorbim despre o bicicleta electrica, fie despre o trotineta electrica, distanta pe care o poti parcurge cu acestea este mai mult decat suficienta pentru deplasarile tale zilnice in oras! Modalitatea de calcul a autonomiei unei baterii este complexa si tine de o serie intreaga de parametri, printre care greutatea utilizatorului, capacitatea bateriei, puterea motorului etc. Prin urmare, cele mai bune informatii in acest sens le vei obtine direct de la producator sau de la comerciant.
Cu toate acestea, exista cateva moduri in care iti poti da seama de durata de viata a bateriei, pentru a face o alegere in functie de nevoile tale. In medie, autonomia unei biciclete electrice este de 50 de kilometri. Autonomia trotinetelor electrice, cuprinsa in medie intre 20 si 25 de km, face posibila acoperirea mai multor trasee fara a ramane in pana. Alege o baterie buna, pentru a te asigura ca iti faci drumurile zilnice fara probleme. Si nu ezita sa iei cu tine si o baterie de rezerva. Mai bine sa previi, decat sa tratezi…

Pretul

In medie, se poate estima ca va trebui sa platesti aproximativ 10.000 de lei daca iti doresti o bicicleta electrica de calitate, desi preturile incep de la 4000 de lei. Desigur, daca trebuie sa te raportezi la o masina, economiile nu sunt deloc de neglijat, mai ales ca si costul mediu anual de detinere a unei biciclete electrice este de aproximativ 2500 de lei, comparativ cu aproximativ 20.000 de lei pentru o masina diesel mica. In costul mediu de detinere intra diversele costuri asociate consumului de energie, utilizarii, intretinerii, asigurarii si amortizarii costului de achizitie.
Trotineta electrica poate avea preturi incepand de la 1200 de lei pentru un model entry-level pentru adulti. Daca iti doresti mai mult confort, autonomie si putere, vei scoate din buzunar o suma pornind de la 2400 de lei. Ca si in cazul bicicletei electrice, acest mijloc de transport necesita asigurare si costuri de detinere, pornind de la consumul de energie, pana la intretinerea periodica.

Ce alegi?

Trotineta electrica si bicicleta electrica, desi extrem de practice, au utilizari diferite si ofera experiente diferite. Cu bicicleta vei putea parcurge distante mai mari si vei face mai multa miscare, in timp ce trotineta va fi mai utila pe distante mai scurte si va avea in schimb si avantajul unei manevrabilitati mai usoare, fiind si extrem de practica si ajutandu-te sa combini mai multe mijloace de transport intr-o zi. Desi exista si biciclete electrice pliabile, e evident ca acestea vor fi mult mai voluminoase si mai greu de transportat cu metroul sau autobuzul.

Prec.

Introdu Comentariu