M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

5 sfaturi pentru a supraviețui primei săptămâni cu aparatul dentar

Cea mai grea provocare atunci când vine vorba de purtarea unui aparat dentar este prima săptămână. Corpul trebuie să se obişnuiască cu bucățile ciudate și noi de metal din gură și probabil este şi puțin dureros la început. Dar odată ce ai trecut de prima săptămână, ești pe calea cea bună spre un zâmbet minunat.

Iată o listă cu cinci sfaturi pentru a supraviețui primei săptămâni:

1. Fii pregătit să părăsești cabinetul de ortodonție

După ce ţi-ai montat aparatul dentar, nu părăsi cabinetul până nu ai făcut următoarele lucruri:

  • Verifică capetele sârmelor. Folosește-ți degetul și limba pentru a te asigura că sârmele nu ajung în zone unde ți-ar putea înțepa obrajii sau limba.
  • Înțelege pașii următori. Asigură-te că pui o mulțime de întrebări pentru a te asigura că știi ce ar trebui să faci înainte de următoarea întâlnire, cum ar fi lucruri legate de purtarea aparatului, folosirea elasticelor, recomandări specifice de igienă și multe altele.
  • Verifică proviziile. Cere multă ceară dentară, ustensle de curățare, benzi elastice sau alte materiale conexe de care ai putea avea nevoie înainte de următoarea programare la ortodont.
2. Ai grijă ce mănânci

Este în regulă să mănânci de îndată ce părăseşti cabinetul, dar îţi recomandăm să mănânci doar alimente mai moi în primele zile, cât timp gura și dinții se adaptează: paste, pâine fără semințe, legume moi, budincă, supă, iaurt etc. După aproximativ trei sau patru zile, durerea va începe să dispară și poți trece la alimente mai solide, dar evită întotdeauna guma cu zahăr. Guma cu zahăr poate provoca deteriorarea dinților și a aparatului dentar.

3. Folosește ceară pentru a trata rănile din gură

Bracket-urile sunt concepute astfel încât să nu rănească, dar se pot freca totuşi pe pielea moale din gură și pot provoca iritații până te obișnuiești cu ele. În timp, pielea se va obişnui și nu vei mai avea dureri. Până atunci, este o idee bună să foloseşti ceara specială pentru a elimina orice disconfort.

4. Clăteşte-ţi gura cu apă sărată

Dacă te confrunți cu iritații semnificative, îţi recomandăm să îţi clăteşti gura cu o soluție de apă sărată caldă, de cinci sau șase ori pe zi, timp de 30 de secunde de fiecare dată. Adaugă o jumătate de linguriță de sare de masă la o cană de apă caldă. Apa sărată va ajuta la ameliorarea durerii și va permite rănilor să se vindece mai repede.

5. Practică întotdeauna o bună igienă orală

Folosește periuța de dinți care ți-a fost dată pentru a curăța dinții după fiecare masă și asigură-te că ai eliminat toată mâncarea care s-ar putea bloca în bracketuri. Nu uita să urmeezi rutina obișnuită de a te spăla pe dinți de două ori pe zi și de a folosi ața dentară în mod regulat. Introducerea acestor obiceiuri de la începutul perioadei cu aparatul dentar te va ajuta să nu ai nicio problemă.

Fiecare persoană se adaptează diferit la disconfortul aparatului dentar, dar dacă urmezi acești pași, experienţa va fi mult mai plăcută. Odată ce treci de primele zile, nici măcar nu-ți vei mai aminti de aparatul dentar!

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu