M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Un zbor tandem pentru prima ta experienţă cu parapanta

Dacă eşti în căutarea unor activitati de weekend in Brasov, îţi propunem ceva inedit: un zbor tandem pentru prima ta experienţă cu parapanta!

Parapanta este o activitate de agrement care atrage din ce în ce mai mulți oameni care caută plăcere și senzații tari în aer. Pentru a descoperi această activitate, ce poate fi mai bun decât să testezi un zbor în tandem în compania unui instructor? Iată tot ce trebuie să știi despre zborul cu parapanta în tandem.

Ce este zborul tandem?

Zborul tandem este un zbor aerian efectuat de două persoane: un pilot profesionist şi, bineînţeles, un pasager. Având înainte de toate un scop educativ, zborul cu parapanta în tandem nu exclude senzația de plăcere.

Pilotarea unui tandem este diferită de cea solo. În general, parapanta tandem are un baldachin mai mare, două hamuri cu distanțiere care leagă pilotul de pasager. Pasagerul este mereu plasat în faţa pilotului.

Echipament necesar şi îmbrăcăminte adecvată pentru un zbor tandem

Pentru a efectua un zbor în tandem, pasagerul trebuie să poarte haine conform vremii. Astfel, o geacă călduroasă și mănuși, un fular, cizme de zăpadă vor fi necesare pe vreme rece. Pe de altă parte, vara, o jachetă de vânt, pantofi închişi precum adidașii și o pereche de pantaloni vor fi suficiente.

Vor fi necesare și alte echipamente precum: cască, ochelari de soare (pentru a evita să ai vântul în ochi și pentru a te bucura de priveliște în liniște).

Pilotul se asigură că pasagerul său se află în condiții optime de siguranță înainte de fiecare zbor. De asemenea, se asigură la fața locului echipamentul necesar, însoțit de un briefing de siguranță, și se efectuează o verificare a echipamentului de siguranță.

Etape ale zborului cu parapanta tandem

Un zbor cu două locuri constă în esență din trei faze: decolare, zbor și aterizare.

Decolarea se face pe o suprafaţă înaltă (munte, deal etc.) aleasă în funcţie de condiţiile meteo. Pilotul este responsabil pentru pregătirea echipamentului necesar și pentru a pune pasagerul în ham. Apoi se ocupă de toate celelalte detalii (umflarea și ascensiunea aripii).

Decolarea este destul de ușoară. Ca pasager, tot ce trebuie să faci este să îi dai un pic de impuls. Și ești în aer. Mică precizare: rămâi în picioare până când pilotul îţi cere să te așezi: siguranța pe primul loc!

În timpul zborului, pilotul este responsabil de conducerea parapantei. Pasagerul se poate apleca pentru a-l ajuta în manevre. Un pasager care se simte foarte confortabil în aer poate prelua comenzile în funcție de condițiile aerologice ale momentului. Zborul este momentul de a contempla peisajul, de a te distra şi chiar de a face nişte poze frumoase. Poți prelungi plăcerea folosind ascensiunile (curenții de aer cald), adică luați înălțime și mergeți și mai departe, mai mult!

La aterizare, pilotul dă câteva explicații pasagerului. Pasagerului i se va cere să se ridice treptat și/sau să alerge. Va trebui să facă doar câțiva pași. Toate aceste mișcări sunt folosite pentru a ateriza cât mai lin posibil.

Câteva informaţii utile

Zborul cu parapanta tandem nu necesită o condiție fizică specială și nu există limită de vârstă. E suficientă dorința de a zbura!

În ceea ce privește siguranța, nu îţi fie teamă. Instructorul care te însoţeşte este instruit şi are abilităţile necesare şi echipamentul de salvare pentru a preveni toate riscurile în timpul unui zbor.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu