Te-ai gândit să îţi extinzi afacerea şi în on-line ca să ajungi la cât mai mulţi clienţi şi să ai vânzări mai bune şi mult mai simplu de gestionat. Ca să ai o prezenţă on-line vei avea nevoie de un website. Cineva se va ocupa de designul site-ului, de toate elementele şi fişierele care îl compun, iar când este gata de „lansare” în on-line vei avea nevoie şi de găzduire web.
Ce este găzduirea web și când ai nevoie de ea?
Deşi sună destul de complicat, termenul găzduire web este foarte simplu de înţeles. Găzduirea web se referă la o serie de servicii care permit publicarea unui site pe Internet sau unei aplicaţii web. Când alegi un plan sau un pachet de servicii de la firmele care se ocupă de găzduirea web închiriezi un spaţiu de stocare pe un server fizic, unde sunt stocate în siguranţă toate fişierele şi datele necesare funcţionării corecte a unui website. De fiecare dată când vine o cerere de la un utilizator serverul va oferi o copie a fişierelor stocate şi browserul din calculatorul, telefonul sau va afişa imediat site-ul.
Serverul la care ai acces dacă închei un contract cu o firmă de găzduire web este un calculator mai puternic, care are pe el instalat un sistem de operare modern, el va merge încontinuu şi va permite accesarea site-ului găzduit la orice oră. Desigur, poţi găzdui şi tu un site, îţi poţi transforma un calculator într-un server, dar va fi foarte greu să te ocupi de mentenanţă şi să te asiguri că toate detaliile tehnice sunt îndeplinite pentru că site-ul să fie afişat corect de fiecare dată şi să se încarce rapid într-un browser.
Tipuri găzduire web şi alegerea planurilor de găzduire
Providerii de servicii de găzduire web profesionistă se vor asigura de fiecare dată că site-ul găzduit va funcţiona perfect, se vor ocupa de mentenanţa permanentă şi de respectarea protocoalelor de securitate moderne la nivelul site-ului. De la suport tehnic la instalarea de software şi sisteme de management, toate vor fi foarte simple şi nu te vei ocupa tu de ele dacă alegi să închei un contract cu firmele de web hosting.
Orice firmă de găzduire web cu experienţa îţi va pune la dispoziţie pachete de servicii, planuri de găzduire, care pot fi pentru persoane fizice sau pentru persoane juridice, pentru afaceri. Ideal ar fi să începi cu planuri cât mai simple de găzduire dacă nu ai trafic foarte mare şi dacă eşti mulţumit de cum se descurcă firma cu site-ul tău şi cum merg serverele pe care ai fişierele site-ului poţi face upgrade oricând.
Găzduirea web pentru un website poate fi de mai multe tipuri. Este important să le înţelegi şi să le cunoşti înainte de a lua orice fel de decizie legată de web hosting. Cel mai popular tip este shared hosting-ul, adică tu şi alţi utilizatori veţi „împărţi” acelaşi server şi, evident, toate resursele sale. Este pentru afacerile mici, site-uri personale, proiecte personale, este mai ieftin decât alte tipuri de hosting, nu ai nevoie nici de expertiză tehnică, ai deja opţiuni preconfigurate la nivel de server, nu ai nevoie de mentenanţa avansată şi de sisteme de administrare complexe.
VPS Hosting, Cloud Hosting, WordPress Hosting
Dacă tot te gândeşti la shared hosting vei lua în considerare şi VPS Hosting-ul, Virtual Private Server Hosting. Diferenţa faţă de shared hosting este uşor de înţeles: site-ul împarte şi un server fizic, însă providerul serviciilor va avea grijă să ofere şi o partiţie virtuală pentru fiecare user care foloseşte serverul, deci ai acces la anumite resurse per partiţie virtuală. Serviciile de acest tip sunt perfecte pentru afacerile medii, pentru magazine eCommerce, pentru bloguri mari, care au mulţi utilizatori ce accesează site-ul. Plus că ai root acces, personalizare simplă, trafic uşor de susţinut chiar dacă mai apar fluctuaţii.
Un alt tip de găzduire web ieftină este şi Cloud Hosting-ul. Site-urile sunt găzduite aici pe servere virtuale multiple, aşa că nu vei avea probleme dacă ai trafic intens pe site în anumite perioade, vor prelua imediat din trafic restul serverelor. Cloud Hosting-ul este bun pentru firmele mari cu mai multe site-uri, pentru magazinele mari de eCommerce, scalabilitatea este principalul său atu.
WordPress Hosting ar putea fi soluţia potrivită pentru tine dacă nu vrei să te complici prea tare cu administrarea site-ului şi cu găzduirea web. Ai deja un server optimizat pentru WordPress, totul instalat, site-ul se va încărca mai rapid, va putea fi administrat foarte uşor, vei putea personaliza aproape tot ce ai pe site. Performanţele serverelor sunt optimizate pentru site-uri bazate pe WordPress că interfaţa de administrare, suportul oferit este personalizat şi adaptat WordPress, temele şi pluginurile sunt preinstalate.
Găzduire dedicată şi alegerea celor mai bune servicii de hosting web
Găzduirea dedicată şi serverele dedicate ar fi alegerea ideală oricând. Ai server fizic dedicat pentru fiecare site, poţi configura cum vrei serverul, alegi sisteme de operare, software, personalizezi tot mediul de găzduire în funcţie de specificaţii clare. Doar afacerile mari care au trafic extrem de mare pe site vor folosi o astfel de găzduire, există şi root acces la server.
Cum alegi cele mai bune servicii de web hosting? Te interesezi ce preţuri practică firma respectivă, compari planurile şi pachetele de servicii, vezi dacă ai şi găzduire domeniu pe servere, ce fel este Control Panel-ul, cât de uşor este de gestionat site-ul tău, ce valori are serverul la nivel de uptime. Vor conta mult şi viteza serverului şi localizarea să pentru a se putea accesa cât mai uşor site-ul.
Cauţi să găseşti şi multe detalii tehnice, spaţiu de stocare, prezenta SSD, lăţimea de bandă alocată, de preferat să ai banda nelimitată în planul cumpărat, securitate, SSL şi prevenire atacuri DDoS, backup şi cât de des se va face. Ţine cont şi de serviciile adiţionale primite, add-on-uri gratuite, certificate SSL, cont business de e-mail, CDN la dispoziţie, acces FTP, content management, baze de date accesibile oricând.