M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Scurta istorie a Brașovului

Așezat la poalele Munților Carpați, Brașovul este unul dintre orasele cu cea mai bogata istorie, dar și unul dintre cele mai importante orașe ale României. Cu origini ce datează din vremuri străvechi, Brașovul a fost modelat de influențe dacice, romane, otomane, maghiare și românești de-a lungul lungii sale istorii.

Așezări timpurii

Zona Brașovului a fost locuită încă din epoca neolitică, cu dovezi arheologice ale așezărilor datând de peste 60.000 de ani. Văile montane fertile și poziția strategică de-a lungul rutelor comerciale au atras civilizații timpurii. Rămășițe ale așezărilor dacice din secolul al IV-lea î.Hr. au fost găsite în jurul Brașovului de astăzi.

După cucerirea romană a Daciei în anul 106 d.Hr., romanii au controlat regiunea timp de 165 de ani. Au construit drumuri, fortificații și avanposturi militare pentru a-și apăra granița nord-estică a imperiului. O fortăreață de cavalerie romană datând din această perioadă încă există în apropierea Râșnovului.

Creștere medievală

Prima mențiune înregistrată despre Brașov apare într-un document din 1235 care se referă la Corona, un oraș cu o mănăstire catolică. Dar adevăratele începuturi ale orașului se datorează anului 1211, când regele ungar Andrei al II-lea a dăruit zona Țării Bârsei Cavalerilor Teutoni. Cavalerii au fondat o așezare care a crescut rapid într-un important centru comercial.

În 1241, invadatorii tătari au distrus orașul. A fost reconstruit și redenumit Brașov, derivat din vechiul nume maghiar pentru Țara Bârsei. Înconjurat de munți, Brașovul ocupa o vale strategică la intersecția rutelor comerciale dintre Țara Românească, Moldova și Transilvania. Acest lucru a favorizat expansiunea rapidă a orașului ca centru mercantil.

Până în secolul al XV-lea, Brașovul a devenit cel mai mare și mai bogat oraș al Transilvaniei. În spatele zidurilor sale de piatră fortificate, Brașovul a atras locuitori germani, maghiari și români. Acest amestec cosmopolit a stimulat dezvoltarea culturală. Brașovul a tipărit primele cărți din România și a ajutat la răspândirea ideilor protestante în timpul Reformei.

Luptele cu otomanii

Începutul secolului al XVI-lea a adus devastarea orasului, întrucât otomanii au încercat să cucerească Transilvania și să o incorporeze în imperiul lor. În 1421, turcii au invadat, arzând mare parte din Brașov. Dar numai un deceniu mai târziu, noi fortificații au protejat orașul de un al doilea atac otoman.

Brașovul a rezistat luptelor și asediilor ca frontieră între imperiile otoman și habsburgic. Ziduri cu șapte bastioane și peste 30 de turnuri defensive au protejat Brașovul medieval, permițându-i să rămână o insulă de prosperitate. Până în 1688, Brașovul era cel mai bine fortificat oraș din Transilvania.

Dominația austriacă

În 1699, Brașovul a intrat sub controlul habsburgic, după ce otomanii au cedat Transilvania Imperiului Austro-Ungar. Condus din Viena, aici au fost ridicate clădiri monumentale baroce, dar importanța economică a orașului a scăzut. Cu toate acestea, Brașovul și-a menținut caracterul multicultural, cu românii reprezentând cel mai mare grup etnic până la mijlocul secolului al XIX-lea.

O conștiință națională românească renăscută a înflorit în Brașov. Orașul a devenit un epicentru al revoluției din 1848, care a căutat fără succes independența de Austria. Deși înfrântă, revolta a plantat semințele unității românești.

România unită

După Primul Război Mondial, imperiile austro-ungar și rus au fost dizolvate. La 1 decembrie 1918, Transilvania s-a unit cu Regatul României, Brașovul aplaudând integrarea mult așteptată. Anii interbelici au adus cu sine modernizări ale orasului. precum electrificarea.

Dar Brașovul a suferit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, suportând distrugeri din bombardamentele aliate împotriva României ocupate de naziști. Sfârșitul războiului a insemnat intrarea intr-o eră întunecată a dominației totalitare. Numele orasului a fost schimbat pentru o perioada in Stalin.  In 1987 Brașovul a fost primul mare oraș care s-a ridicat împotriva regimului comunist. 2 ani ma tarziu, in 1989, libertatea a triumfat, deschizând un nou capitol pentru acest oraș străvechi de la răscrucea imperiilor.

Brasovul de astazi

Astăzi, Brașovul păstrează o partea din fortificații, dar si mult din arhitectura sa medievală sasă, împletite cu structuri baroce, clasice și moderne – un testament al trecutului său multiplu. Pe cei care vor sa descopere mai mult din istoria bogata a orasului Brasov, ii invitam sa viziteze orasul. Vizitatorii pot explora secole de istorie pe străzile pietruite ale Brașovului și se pot amesteca cu locuitori români, maghiari, germani și romi, ai căror strămoși au numit acest oraș transilvănean legendar ca fiind acasă. Pe langa istorie, vizitatorii se pot bucura de plimbari prin padurile din jurul Brasovului, de restaurante cu diverse influente culinare sau de activitati precum zborul cu parapanta sau cu avionul, plimbari cu calul, schi, trecking etc. Pentru o cazare cu semineu, sauna sau jacuzzi, recomandarea noastra este Brasov Sweet Retreat, un loc in care vizitatorii se pot bucura de tot confortul dupa o zi de plimbare pe strazile sau prin imprejurimile Brasovului.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu