Odata ce echipamentul a fost pregatit cu cea mai mare atentie la detaliile referitoare la curatarea acestuia, tot ceea ce trebuie sa faci este sa incepi sifonarea sau clarificarea vinului. Exista putine lucruri care trebuie stiute in mod special, insa pe https://www.reclamapetelefon.ro/ afli cele mai importante detalii despre ce inseamna aceasta etapa din procesul de vinificare.
Inaine de toate, incepe sa aspiri de la capatul tubului care nu este scufundat in lichid ca si cum ai bea cu paiul un lichid pana cand vinul incepe sa curga, apoi introdu tubul in vasul curat cat mai repede posibil. Acest lucru necesita putina practica fara a ajunge sa iei vreo gura de vin, dar si daca se intampla, nu-i o tragedie. E doar o gura de vin, nu-i asa?
Cand vinul incepe sa curga, trebuie sa introduci tubul rapid in recipient si sa incerci sa mentii fluxul „linistit”. Ai grija la sedimente, asigurandu-te ca nu agiti recipientul cu vin sau ca oricare dintre tuburi nu se va opri pentru ca oxigenul sa ajunga in vin .
Pe masura ce recipientul-destinatie devine plin sau sedimentul incepe sa curga, fixeaza furtunul pentru a opri fluxul vinului si taie-l.
Iti poti calcula acum pierderile. Vinificatia este o arta la fel de mult ca o stiinta si vei pierde putin vin in acest proces. Cand stii ca ai tras vinul suficient? In cea mai mare parte poti privi procesul si iti poti face o idee sigura. Nu trebuie sa vrei sa scoti absolut tot vinul si sa indepartezi tot sedimentul, pentru ca este posibil ca mai ales la inceput, cand nu ai experienta, sa nu reusesti.
Pune capacul nou umplut cu un filtru de aer. Odata ce ai introdus vinul in noul vas, instaleaza dispozitivul de blocare deasupra, care de obicei trebuie insurubat in siguranta si apoi fixat in jos.
Nu trage vinul prea mult sau de prea multe ori! In timp ce aceasta etapa este una benefica pentru a curata un vin si pentru a-l impiedica sa prinda diverse arome nedorite, nu face mai mult decat este absolut necesar. De fiecare data cand tragi inul, il vei expune la o cantitate de oxigen care va accelera procesul de imbatranire.
Dincolo de oxigen atunci cand faci pritocirea, risti, de asemenea, sa expui vinul la microorganisme ratacite. Daca un anumit echipament nu este igienizat suficient de bine, ai putea sa-ti expui vinul la deteriorarea organismelor. Igienizarea este o munca obositoare si uneori poate pune un vin bun in pericol.
Intelegand cand trebuie sa tragi vinul de pe drojdie, vei putea evita oxidarea excesiva, precum si expunerea vinului la drojdie in descompunere. Ambele te vor ajuta sa obtii o sticla de vin mai buna.
Cele mai importante linii de ghid de retinut sunt:
- Nu lasa niciodata vinul sa stea pe drojdia de fructe mai mult de sapte zile, cu exceptia cazului in care intelegi cum sa efectuezi o macerare prelungita sau o inmuiere la rece.
- Indeparteaza vinul de drojdia fina atunci cand exista sediment de 13 cm (1/2 inch) sau dupa doua luni, oricare varianta ar fi cel mai devreme.
- Scoate vasele de stejar dupa ce ai atins nivelul dorit de arome de stejar.