M
© 2024 JurnalismOnline. Toate drepturile rezervate.

Încântare și relaxare în piscina infinity

Motivul pentru care majoritatea oamenilor decid să-şi construiască o piscină în apropierea locuinţei de domiciliu sau de vacanţă este plăcerea de a înota. Un alt beneficiu, însă, pe care îl aduce o piscină este starea de calm şi relaxare asociată unei întinderi calme, neclintite, de apă. Dintre toate tipurile de piscine, piscinele infinity au o fascinaţie proprie, inepuizabilă.

Secretul infinitului

Spre deosebire de piscinele obişnuite, a căror margine este vizibilă, o piscină infinity – denumită şi piscină fără margine, sau piscină cu margine infinită – dă privitorilor senzaţia că apa curge peste marginea acesteia, asemeni unei cascade. Ea creează iluzia unei tranziţii neîntrerupte între apă şi peisajul înconjurător. Scopul acestui tip de design este superbul efect vizual care aduce linişte şi încîntă privirea. De cele mai multe ori, suprafaţa apei pare că se contopeşte cu o îndindere mai mare de apă, ca marea sau oceanul (dacă piscina este construită într-o zonă de coastă), cerul, sau orice alt peisaj natural sau urban.

Marginile piscinelor infinity se opresc fix la nivelul optim al apei. Acestea au de obicei, pe una sau mai multe laturi, o foarte mică pantă, care permite apei să curgă într-un bazin ascuns vederii, aflat dedesubt. Apa colectată în acest bazin este filtrată şi repusă în circulaţie, spre a alimenta în continuare piscina principală, într-un flux continuu.

Originea piscinelor infinity

În privinţa originii piscinelor infinity există mai multe versiuni. Unele susţin că prima apariţie a acestui concept o constituie fântâna cu cerbi de la Palatul Versailles, construită spre finalul secolului al 17-lea. Cert este că, la începutul anilor 1960, arhitectul modernist John Lautner a fost pionierul designului piscinelor infinity în Statele Unite, când a creat numeroase modele, adaptate proiectelor rezidenţiale la care lucra. El este cel care a creat şi piscina infinity din filmul cu James Bond din anul 1971, „Diamantele sunt pentru totdeauna“.

Construcția unei piscine infinity

Piscinele infinity necesită un design structural şi mecanic complex, pentru a obţine aspectul de margine infinită, atât de căutat. În plus, de multe ori sunt construite în locații dificile, pe terenuri care ridică provocări de proiectare şi execuţie, fiind astfel important ca acestea să aibă o structură şi o construcţie solidă. Cele mai mari provocări de execuţie le ridică sistemul de captare şi recirculare a apei, care aduce un anumit nivel de complexitate construcţiei. La fel şi sistemele de filtrare, care curăţă apa de frunze, insecte şi alte resturi care se adună în bazinul colector.

Locul ideal

Locul ideal pentru ca piscina infinity să îşi facă la maximum efectul estetic este un peisaj corespunzător, pe terenuri care au o pantă semnificativă. Cu munţii în fundal, cu o pădure sau o întindere de apă în apropiere (nu neapărat marea, poate fi şi un râu sau un lac), efectul spectaculos este garantat.

Siguranța într-o piscină fără margini

Evident, nu se pune problema siguranţei într-o piscină infinity, având în vedere că lipsa marginii este doar o iluzie optică. Se poate înota în apropierea marginii „infinite“, ca în orice altă piscină cu margine vizibilă.

Urm.

Prec.

Introdu Comentariu