Pe piața muncii din ziua de astăzi, motivarea angajaților nu este doar un concept din cărțile de management. Ci este acel „motor” care îți poate duce afacerea pe cele mai înalte culmi, ori o poate îngropa.
În încercarea de a obține repede rezultatele așteptate, mulți manageri cad în capcana de a oferi prea mult și prea ușor. La polul opus sunt acei manageri care se închid în ”turnul” lor de sticlă, unde prea puține lucruri și opinii pot pătrunde.
Din păcate, astfel de greșeli îți pot sabota eforturile de a menține o echipă motivată și productivă. Iată câteva dintre greșelile pe care ar fi bine să le eviți în motivarea angajaților:
Nu oferi feedback pozitiv, ci doar faci atenționări când ceva merge rău
Nimic nu omoară avântul unui angajat proactiv decât lipsa unui feedback din partea managementului. Fii un lider bun și laudă-ți public angajații atunci când ating performanțe. Altfel, vei contribui la dezvoltarea unui mediu în care munca lor pare să treacă neobservată. Dacă unii dintre ei își vor pierde interesul și vor depune mai puțin efort la locul de muncă, alții își vor căuta un alt loc unde să fie apreciați la adevărata lor valoare.
Micile gesturi de apreciere în perioada sărbătorilor, cum ar fi oferirea unor cosuri cadou 8 Martie sau a unor tichete cadou, îi vor face pe angajați să se simtă apreciați și să își dorească să rămână în companie.
Neglijezi nevoia de dezvoltare profesională a angajaților
Lipsa oportunităților de dezvoltare profesională și de avansare la locul de muncă poate să-i facă pe mulți angajați să se simtă blocați în joburi care nu li se mai potrivesc, ori care nu îi mai împlinesc.
Asigură-te că le oferi suficiente oportunități de dezvoltare și încurajează angajații să-și îmbunătățească abilitățile. Profită de orice ocazie și arată-le angajaților cât sunt de prețuiți oferindu-le, pe lângă micile atenții, cum sunt cosuri cadou pentru femei, posibilitatea de a participa la traininguri, workshop-uri și alte activități care să le îmbunătățească abilitățile și să le ofere perspective de avansare.
Ignori ”vocea” angajaților
Feedback-ul angajaților este o resursă valoroasă în procesul de motivare. Dacă ignori sau desconsideri feedback-ul venit din partea angajaților nu vei reuși să îmbunătățești mediul de muncă și chiar ratezi șansa de a implementa idei foarte bune pentru afacerea ta.
Nu uita că, de cele mai multe ori, ”vocea” angajaților vine cu perspective noi, pe care probabil le vei regăsi și la consumatorii finali.
Motivarea angajaților nu e doar despre salarii atractive și bonusuri, ci mai ales despre un mediu de lucru sănătos, unde fiecare angajat se simte apreciat.